Meny

Politiet med razzia hjemme hos Sachenbacher-Stehle

Evi Sachenbacher-Stehles positive dopingprøve ble omtalt på en pressekonferanse lørdag. Foto: Pawel Kopczynski, Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosttilskudd er årsaken til at den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle testet positivt for doping.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) har bedt Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) om å fjerne henne fra resultatlisten i begge øvelser. Det betyr at hun mister sin fjerdeplass på fellesstart og Tyskland sin fjerdeplass i blandet stafett.

Tysklands idrettsforbund og olympiske komité (DOSB) holdt lørdag pressekonferanse. Der ble det blant annet opplyst at man antar at bruk av kosttilskudd er årsaken til at 33-åringen testet positivt på det sentralstimulerende stoffet metylhexanamin.

Samtidig ble det bekreftet at tysk politi har undersøkt Sachenbacher-Stehles hjem i Sør-Tyskland. Etterforskere i Bayern har også vært på plass i tyskernes skiskytterhovedkvarter i Ruhpolding. Et av stedene ble det funnet kosttilskudd.

– Aksjonen er ikke rettet mot utøveren, men vi er ute etter personer som ulovlig omsetter legemidler med henblikk på doping i idretten, sa en talsmann for statsadvokaten i München.

Bakgrunn: - Sachenbacher-Stehle testet positivt

Advarer

Tysklands delegasjonsleder Michael Vesper fortalte på lørdagens pressekonferanse at DOSB advarer mot kosttilskudd, blant annet på grunn av risikoen forbundet med dem, selv om de ikke er forbudt. Vesper var likevel tydelig på at det har vært et betydelig brudd på konkurransereglene og la til at han ikke hadde ventet slik «uaktsomhet og brudd på alle regler».

Det ble påpekt at skiskytterjenta ikke har fått kosttilskudd av Tysklands OL-team, men fra en mentaltrener utenfor det tyske laget, og at hun har brukt det lenge.

Ifølge avisen Bild er det imidlertid ting som tyder på at Sachenbacher-Stehle ikke fikk i seg det ulovlige stoffet via en «energibar», som tidligere antatt, men ved å drikke en spesiell type te.

Det er uklart hvor mange tyske utøvere som benytter seg av kosttilskudd.

Les også: Dopingsaken: Også B-prøven var positiv

Diskvalifisert

Ifølge IOK testet Sachenbacher-Stehle positivt for metylhexanamin. Det er et stoff som finnes i blant annet nesespray, og hvor effekten kan minne om efedrin eller adrenalin. Middelet er kun dopingklassifisert under konkurranse, men flere eliteutøvere er blitt utestengt for bruk av det, opplyser nyhetsbyrået TT.

Det var stor medieinteresse da DOSB snakket ut om dopingavsløringen.

– Vi skulle gjerne vært dette foruten, sa Vesper, som avviste at han har hørt om flere positive prøver fra tyske utøvere, slik Deutsche Welle har spekulert i.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus