Meny

– Halvparten av Sotsji-utgiftene går til korrupsjon

KORRUPSJON: Boris Nemtsov mener så mye som halvparten av Sotsji-utgiftene går til korrupsjon. Foto: Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere visestatsminister i Russland Boris Nemtsov går til kraftig angrep på pengebruken rundt Sotsji-OL.

Om en drøy uke går startskuddet til Vladimir Putins prestisjeprosjekt, nemlig de olympiske vinterlekene i Sotsji.

Mesterskapet har en prislapp på svimlende 25 milliard dollar, eller 315 milliarder kroner.

Nå går tidligere visestatsminister Boris Nemtsov ut i BBC-dokumentaren «Putin Games» og hevder at det har foregått massiv kurropsjon rundt lekene.

– Russland har et rykte på seg for å ha mye korrupsjon. Sotsji-OL er tidenes dyreste, og Nemtsov sier at halvparten av ugiftene skyldes korrupsjon, sier en av journalistene bak dokumentaren, John Sweeney, til NRK. 

Les også: Her er hele OL-programmet

Har ikke fått lønn

I dokumentaren kommer det frem at flere arbeidere som har bygget opp de enorm anleggene som skal brukes under OL ikke har fått lønn.

OL-ILDEN: Vladimir Putin var til stede da OL-fakkelen for vinterlekene i Russland ble antent. Foto: ApOL-ILDEN: Vladimir Putin var til stede da OL-fakkelen for vinterlekene i Russland ble antent. Foto: Ap

– Vi snakket med folk som ikke har fått lønn, og vi snakket med folk som hadde fått hjemmene sine ødelagt av anleggsarbeid uten å få noe som helst erstatning, sier Sweeney.

Dokumentarskaperen hevder også at de avdekket svært dårlige arbeidsforhold for arbeiderne. Sweeney forteller videre at klimaet i byen vil anleggene ubrukelig etter at OL-ilden er slukket.

Grunnen er at Sotsji er et feriested for rike russere hvor gjennomsnittstemperaturene er høy.

Les også: Sotsji-arbeidere grovt utnyttet

– Vi har dem ikke i vår by

I den samme dokumentaren forteller borgermester i Sotsji, Anatolij Pakhomov, at han ikke aksepterer homofile i sin by.

– De får gjøre som de vil, det er deres liv. Men det er ikke akseptert her i Kaukasus hvor vi lever. Vi har dem ikke i vår by, sier Pakhomov i BBC-dokumentaren «Putin Games» ifølge NTB.

Pakhomov understreker at homofile er velkomne under OL, selv om homofili ifølge ham ikke er akseptert verken i Sotsji eller Kaukasus for øvrig.

– Vi vil være gjestfrie mot alle som respekterer russiske lover og som ikke prakker sine egne vaner på andre, sier Pakhomov.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus