– Drømmen er å ta Russland på hjemmebane

Petter Northug fikk bank av Russlands ankermann Maxim Vylegzjanin på stafetten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Petter Northug fikk bank av Russlands ankermann Maxim Vylegzjanin på stafetten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Søndag fikk Petter Northug (27) stafettbank av russeren Maxim Vylegzjanin for annen gang. Slik vil han ikke ha det i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En av de store drømmene er å ta russerne i OL-stafetten på deres hjemmebane. Etter denne sesongen er det OL-stafetten folk husker. Jeg er ikke redd. Per i dag har jeg ingen spurt. Jeg mangler de to girene som er nødvendig i en sisteetappe, sa Northug etter 3.-plassen i verdenscupstafetten i Lillehammer søndag.

Vylegzjanin stakk av på toppen av den siste runden, og Northug slapp Norges 2.-lag og Finn Hågen Krogh foran seg på oppløpet.

Northugs trøblete virushøst har gjort at han foreløpig mangler sitt beryktede rykk som ingen kan matche.

– Jeg trodde at det skulle bli kompakt i bunnen før oppløpet, men han kjørte de siste svingene bra, og jeg klarte ikke å gli ham inn. Jeg skjønte på oppløpet at dette ikke ville gå. Det har med form å gjøre. Når du er i form, gjør du også tingene mer riktig. Slik det ble i dag havnet jeg for langt bak da spurten gikk, sa Northug, som gikk for Norges 1.-lag sammen med Pål Golberg, Didrik Tønseth og Martin Johnsrud Sundby.

Mangel

27-åringen mener å vite hva han mangler, og det er utholdenhet eller aerob kapasitet som det heter på fagspråket. Han føler seg trygg på at det skal komme. Det er derfor han har gått alle disse konkurransene de tre siste helgene.

– Jeg trenger en ny grunntreningsperiode. Da tror jeg at jeg skal være der jeg skal være. Jeg har hatt formstigning i hver av de siste tre helgene, og det er flere hardøkter jeg trenger. På et slikt føre som i dag er du avhengig av god form. Det hadde jeg ikke i dag, mente Northug.

Til høyden

Northug skal være i Davos de kommende dagene.

– Da skal vi trene i Davos. Trolig går han også én konkurranse i Davos kommende helg, og det blir mest sannsynlig tremila. Noen dager etter det drar vi videre til Seiser Alm, forklarte Northugs trener Eirik Myhr Nossum.

Nossum drar selv til Davos onsdag og returnerer til Norge 18. eller 19. desember. Petter Northug blir igjen i høyden. Han skal feire jul i Seiser Alm sammen med pappa John Northug.

– Hvor synes du at dere står nå?

– Jeg føler at vi er der vi skal være etter planen som er lagt. Nå handler det om å samle treningstimer. Petter gikk nok bedre lørdag. 9.-plassen da var mer gledelig enn 3.-plassen i dag. Alt i alt gir jeg godkjent for helgen. I utgangspunktet synes jeg det gikk bedre enn antatt i Kuusamo, mens denne helgen ble mer som ventet, konkluderte Nossum.

Styrke

Landslagstrener Trond Nystad måtte konstatere at Norge ble slått av russerne i Lillehammer, men fikk også se tre norske lag inne blant de fire beste. Det vitner om en voldsom bredde. Det er mange som ønsker å gå stafett for Norge i OL.

– I dag tapte vi for et bedre lag. Med optimalt lagoppsett tror jeg at vi skal hamle opp med Russland i OL. I dag var det litt urutinert av dem å slippe Vylegzjanin fra seg på toppen og ikke klare å gli det inn igjen.

– Hvor mange kjemper om en plass på stafettlaget i OL?

– Vi har tolv stykker, og kanskje er det et par til også. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus