Drillo mangler svensk skalp

MANGLER SVENSK SKALP: Egil «Drillo» Olsen håper å få sin første seier mot Sverige i onsdagens landskamp. (Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix)
MANGLER SVENSK SKALP: Egil «Drillo» Olsen håper å få sin første seier mot Sverige i onsdagens landskamp. (Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix)

Med seier over Zlatan og co. vil skrytebildet over hans bedrifter være nesten komplett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige er det eneste laget han har møtt tre ganger som landslagssjef uten å vinne. En uavgjort kamp i 1992 er beste resultat så langt.

I løpet av sine 134 kamper har Drillo samlet en rekke gjeve skalper. Brasil, England, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Tsjekkia, Tyskland og Ungarn er nasjoner som har spilt VM- eller EM-finale, men har måttet bite i gresset i møtet med Drillo-fotball.

Danmark er også med i den klubben, og med Finland, Island og Færøyene ville Drillo hatt storeslem mot nordiske rivaler om han bare hadde greid å knekke Sverige-koden.

– Jeg har vært med på å slå de aller fleste, men aldri Sverige, verken som spiller eller trener. Derfor er denne kampen ekstra spesiell for meg, sier 71-åringen.

Les også: Johansen starter for Norge

Beundring

Han vokste opp nær grensen i en tid da Sverige var storebror på alle måter, men bedyrer at han aldri ble svenskehater slik flere i bekjentskapskretsen var det. Han fortalte tirsdag om sin beundring for svenske idrettsfolk, og om hvordan han i 1958 haiket til Göteborg for å se en kamp i VM-sluttspillet som endte med at Brasil slo Sverige i finalen.

Slike høyder har Norge aldri vært i nærheten av. Da Drillo førte Norge til VM-sluttspill i 1994, ble det hjemreise etter gruppespillet. Sverige kom hjem fra USA med bronsemedaljer.

– Et VM-sluttspill er gulroten som ligger der. Det er noe av det største en fotballspiller kan oppleve, mener Drillo om utfordringen for de norske spillerne i onsdagens kamp. Det er siste test før de fire kampene som avgjør Norges skjebne i VM-kvalifiseringsgruppe E.

Drillo har allerede fullført enkelte puslespill, som da han i 2010 slo Irland og kunne skryte av å ha beseiret både England, Wales, Nord-Irland, Skottland og Irland.

Les også: Zlatan forvekslet VG-journalist med italiensk legende

Puslespill

Med Sverige vil han ha fullført også det nordiske puslespillet, mens det fortsatt er litt igjen å gjøre med det over de store fotballnasjonene. Drillo har aldri møtt Argentina eller Uruguay, mens han i to kamper mot Spania har en uavgjort (0-0 på Ullevaal) og ett tap (0-1 på Gran Canaria i en kamp Norge fortjente å vinne), begge i 1996.

Som landslagssjef har Egil «Drillo» Olsen møtt 66 nasjoner, og han har opplevd å vinne mot 46 av dem. De eneste han har møtt to ganger uten å greie minst uavgjort er Sør-Korea og Ukraina. Også mot Albania, Kroatia og Spania har han to kamper uten å vinne, men Sverige er helt alene om å ha utfordret Drillo tre ganger uten å tape.

Onsdag øker det til fire ganger, om Drillo ikke finner brikken han har lett etter og legger den på plass.

Les også: - Som en John Carew med teknikk

Les flere fotballnyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus