Tour de France, etappe 18Bråstopp for Froome på Alpe d'Huez: – Gikk tom for sukker

TØFF DAG: Froome fikk overraskende store problemer på slutten av torsdagens etappe. Riblon (innfelt) fikk derimot sin største dag på sykkelen. Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO/AFP PHOTO/JOEL SAGET. Montasje: ABC Nyheter.
TØFF DAG: Froome fikk overraskende store problemer på slutten av torsdagens etappe. Riblon (innfelt) fikk derimot sin største dag på sykkelen. Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO/AFP PHOTO/JOEL SAGET. Montasje: ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chris Froome svarte på angrep etter angrep - men så gikk han tom for energi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rytterne skulle opp den berømte stigningen Alpe d'Huez to ganger på torsdagens etappe - og det ble akkurat like innholdsrikt som tilskuerne hadde håpet på forhånd.

Christophe Riblon tok Frankrikes første etappeseier for året fra et brudd, men det mest dramatiske skjedde bak ham.

Chris Froome hadde tilsynelatende full kontroll da han svarte på det ene angrepet etter det andre i den siste bakken, men fem kilometer før toppen fikk han problemer helt ut av ingenting.

En tilsynelatende utmattet Sky-kaptein måtte plutselig roe ned tempoet og be lagkamerat Richie Porte hente mat til ham. Nairo Quintana og Joaquim Rodríguez lot seg ikke be to ganger og angrep med alt de hadde.

Etter etappen ble Froome ilagt en straff på 20 sekunder. Les mer om det her!

– Jeg gikk tom for sukker. Jeg måtte sende Porte ned til følgebilen for å hente næring til meg, sa Froome til media etter målgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se episoden her:


Duoen kom i mål over minuttet foran Froome og Porte, men briten holdt likevel unna for sine nærmeste utfordrere og har fortsatt en stor ledelse i sammendraget.

– Jeg havnet ikke i kjempetrøbbel. Contador og Kreuziger var de største truslene før etappen i dag, så det var en god følelse å høre at de tapte tid i den siste stigningen, fortsatte han.

Les også: Her er utforkjøringen som får Froome til å skjelve i buksene

Contador angrep nedover

Favorittene sparte på kreftene den første gangen opp Alpe d'Huez, men med en gang de var på toppen ble det spennende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alberto Contador gjorde som han hadde lovet og angrep på den farlige utforkjøringen ned fra Col de Sarenne. Med seg fikk han lagkamerat og nummer tre i sammendraget, Roman Kreuziger, men Saxo-Tinkoff-duoen klarte aldri å bygge den helt store luken tilbake til Froome, Porte, Valverde og co.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bunnen av bakken var de kjørt inn, og da begynte Froome en storoffensiv. Gang på gang rykket han fra ledergruppen, noe som gjorde at Contador og Kreuziger fort havnet i trøbbel.

Saken fortsetter under bildetAVKLEDD: Contador tapte til slutt nye 57 sekunder til Froome. Foto: REUTERS/Eric Gaillard.AVKLEDD: Contador tapte til slutt nye 57 sekunder til Froome. Foto: REUTERS/Eric Gaillard.

I teten satt etter hvert bare Froome, Porte, Quintana og Rodríguez igjen. Kvartetten så ut til å være omtrent like sterke, men så rakte Froome hånda i været.

Det var en stund uklart om det var tekniske problemer som gjorde at Froome måtte roe ned på tempoet, men han havnet han i trøbbel så fort rivalene skjønte at han bare var utmattet. Quintana og Rodríguez angrep, og kom til slutt i mål over minuttet foran Sky-duoen.

Den vesle colombianeren går med det opp på tredjeplass i sammendraget, men er nå like bak Contador på andreplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Froome grenser til det vitenskapen kjenner til

Etterlengtet fransk triumf

Etappeseieren og evig legendestatus gikk til franske Christophe Riblon.

Ag2r-rytteren var en del av dagens store brudd som gikk tidlig på etappen, men han så lenge ut til å måtte nøye seg med andreplass da bruddkompis Tejay van Garderen gikk solo tidlig på den siste klatringen av Alpe d'Huez.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riblon var på et tidspunkt hele 45 sekunder bak BMC-mannen, men den unge amerikaneren kollapset de siste kilometerne og måtte se seg bli tatt igjen og så frakjørt med mindre enn to kilometer til mål.

Slik skjedde det:

Etappeseieren ble svært godt mottatt: Riblons triumf var vertlandets første for året.

Selv har Riblon en etappeseier fra før. Også det var på en beinhard dag i fjellene: etappen til Ax 3 Domaines i 2010.

Før etappen: Contador klar til å slå fra seg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordhaug briljerte da kapteinene sviktet

To av dagens store tapere ble Belkin-duo Bauke Mollema og Laurens ten Dam.

Førstnevnte kom i mål over seks minutter bak Riblon og ramlet derfor ned til sjetteplass i sammendraget, mens sistnevnte befinner seg nå på tiendeplass etter å ha tapt ni minutter.

Det kunne dog ha vært mye verre for nederlenderne om det ikke hadde vært for Lars Petter Nordhaug.

Vestfoldingen satt tilsynelatende enkelt med favorittgruppen til langt opp den siste bestigningen av Alpe d'Huez og kom til slutt inn på en 32. plass - foran ten Dam.

– Det var en veldig tung dag. Jeg tenkte egentlig å gå i brudd, men skjønte at man måtte være verdensmester for å klare å henge med. Det ble for tungt, selv om jeg følte meg vanvittig sterk, sa Nordhaug til TV 2 etter å ha kommet i mål rett i overkant av syv minutter bak etappevinneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mislykket taktikk

Det var som ventet stor kamp om å komme seg med i dagens brudd.

Ni mann var heldige og kom seg av gårde: Jens Voigt (RadioShack-Leopard), Arnold Jeannesson (FDJ.fr), Lars Boom (Belkin), Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep), Tejay van Garderen (BMC), Moreno Moser (Cannondale), Tom Danielson (Garmin-Sharp), Christophe Riblon (Ag2r-La Mondiale) og Andrey Amador (Movistar).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetOFFENSIVE: Dagens brudd var stort, men gruppen på ni var aldri nær å lykkes. Foto: AFP PHOTO/PASCAL GUYOT.OFFENSIVE: Dagens brudd var stort, men gruppen på ni var aldri nær å lykkes. Foto: AFP PHOTO/PASCAL GUYOT.

Ingen i bruddet utgjorde noen nevneverdig trussel i sammendraget, noe som gjorde at de fort fikk flere minutters forsprang.

Etter at bruddet hadde satt seg, prøvde Contador å spille Sky og Froome et taktisk puss.

Saxo-Tinkoff-duoen Nicolas Roche og Sergio Paulinho støtet seg løs fra feltet og ble liggende mellom utbruddet og feltet. På den måten hadde laglederen to solide hjelperyttere lenger fremme om han skulle trenge assistanse senere på etappen.

Den taktiske manøveren var dristig - og skulle vise seg å ikke være spesielt vellykket.

Begge ble kjørt inn relativt tidlig den første gangen opp Alpe d'Huez, noe som gjorde at Contador var uten to av sine mest betrodde hjelperyttere før alvoret hadde begynt.

Alt om Tour de France kan du lese her