Eliteserien 13. runde Aalesund - Viking 2-1Aalesund passerte Viking

Sten Grytebust var høyt og lavt, reddet lagkameratene flere ganger og ble kåret til banes beste. (FOTO: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix)

To nydelige framspill av midtbanedirigent Michael Barrantes, og mål av spissduoen Leke James og Lars Fuhre, sendte Aalesund opp på medaljeplass.

Aalesund – Viking 2-1 (1-0)
7256 tilskuere

Mål: 1-0 Leke James (20), 2-0 Lars Fuhre (57), 2-1 Patrik Ingelsten (90).

Dommer: Per Ivar Staberg, Malmefjorden.

Gult kort: Joan Simun Edmundsson, Viking.

Aalesund (4-4-2): Sten Grytebust – Andreas Nordvik (Peter Orry Larsen fra 46.), Jonatan Tollås Nation, Edvard Skagestad, Jo Nymo Matland – Fredrik Ulvestad, Thomas S. Martinussen, Michael Barrantes, Fredrik Carlsen (Christian Myklebust fra 76.) – Lars Fuhre, Leke James (Henrik Bjørdal fra 85.).

Viking (4-3-3): Rune A. Jarstein – Håkon Skogseid, Johan L. Bjørdal, Indridi Sigurdsson, Trond Erik Bertelsen – Martin Ørnskov, Joan Simun Edmundsson, Christian Landu Landu (King Osei Gyan fra 62.) – Yann-Erik de Lanlay, Veton Berisha (Patrik Ingelsten fra 62.), Trond Olsen (Jon Dadi Bödvarsson fra 76.)

Serien 7-2-4 gjør at kun Strømsgodset og Rosenborg er foran sunnmørslaget.

Les detaljert referat

Aalesund-trener Jan Jönsson mener at laget har medaljesjanser til slutt også.

– Vi har muligheten til det om vi får tilbake de skadede spillerne, sa svensken som søndag spilte uten en fire-fem av spillerne som var fast med i vårsesongen.

VIDEO Sten Grytebust storspilte mot Viking

Seieren var fullt fortjent. Aalesund overtok initiativet etter 10-12 spilte minutter og kontrollerte inn til seier.

Viking var skumlest på dødballer, men to fantomredninger av Aalesunds keeper Sten Grytebust bidro også til å holde Vikings fingre fra poengfatet.

En lokal jury kåret Grytebust til Aalesunds beste spiller, men selv Grytebust måtte kapitulere da innbytter Patrik Ingelsten fikk stå helt alene på kloss hold på overtid.

– Grytebust ble en slags matchvinner. Jeg er fornøyd med 1. omgang, i annen omgang er jeg mest fornøyd med at forsvaret holdt unna da Viking presset på mot slutten. Vi tok en sterk trepoenger, mente Jan Jönsson.

Mønsterangrep

Kampens øyeblikk kom da hjemmelaget tok ledelsen etter 20 minutters spill. Aalesund trillet ball i hatt med Viking i et mønsterangrep av de sjeldne. Ballen gikk fort mellom Fredrik Ulvestad og Fredrik Carlsen, og sistnevnte fant Michael Barrantes på kanten. Costaricaneren slo rett til en umarkert Leke James, som scoret sitt femte eliteseriemål for sesongen.

I annen omgang var Barrantes igjen regissør da Aalesund gikk opp til 2-0. Han ble nydelig frispilt på venstrekanten på ny, og denne gangen sendte han ballen perfekt til en umarkert Lars Fuhre. Unggutten spilte sin første kamp fra start i denne sesongen, og han leverte som bestilt i sommerværet.

Tamme

Viking spilte ingen direkte dårlig kamp, men det er ikke lett for noen å spille i Ålesund. Omtrent hver eneste gang Barrantes får ballen blir oransjetrøyene skumle. 29-åringen er en svært kreativ spiller.

– Vi var såpass jevngode at det er surt å reise hjem med tap. Vi hang med hele veien, men ble for svake på den siste tredelen. Jeg er skuffet over at vi ikke skapte mer framover, sa Vikings trener Kjell Jonevret.

Seieren var årets femte på hjemmebane for Aalesund. I fire av kampene har laget holdt nullen.

Tapet gjorde at Kjell Jonevrets menn falt ned fra tredje- til fjerdeplass på tabellen. Viking er bak Aalesund på svakere målforskjell.