Fikk handikappede unger av doping

KONTROVERSER: Josep Guardiola (f.v.), Diego Maradona, Romario og Franz Beckenbauer har alle vært innblandet i dopingsaker. Foto: AP Photo/Tim Sharp/AP Photo/Felice Calabro/AP Photo/Victor R. Caivano. Montasje: ABC Nyheter.
KONTROVERSER: Josep Guardiola (f.v.), Diego Maradona, Romario og Franz Beckenbauer har alle vært innblandet i dopingsaker. Foto: AP Photo/Tim Sharp/AP Photo/Felice Calabro/AP Photo/Victor R. Caivano. Montasje: ABC Nyheter.

Mange fotballspillere har gjennom årene blitt fristet. Her er de mest høyprofilerte og bisarre dopingsakene fotballverdenen har vært vitne til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dopingsaker som ikke fikk plass i artikkelen
 • Abel Xavier - anabole steroider
 • Hasan Şaş - phenylpropanolamine
 • Mark Bosnich - kokain
 • Euzebuisz «Ebi» Smolarek - cannabis
 • Paddy Kenny - efedrin
 • Kolo Touré - vanndrivende middel
 • Danny Cadamarteri - efedrin
 • Carlos Gurpegi - nandrolon
 • Adrian Mutu - kokain og sibutramine
 • Nuno Assis - nandrolon
 • Lee Bowyer - cannabis
 • Jonathan Bachini - kokain
 • Roger Stanislaus - kokain
 • Marco Borriello - anabole steroider
 • Mark Iuliano - kokain
 • Quim - nandrolon
 • Daniel Kenedy - furosemide
 • Bernard Lama - cannabis

Sist ut; Deco. Tidligere denne uken føyde portugiseren seg pent inn i rekken av fotballspillere som har avlagt positive dopingprøver.

Nyheten om at den tidligere Barcelona- og Chelsea-spilleren hadde avlagt en positiv dopingprøve ble sluppet på onsdag.

Bakgrunn : Deco tatt for doping

Portugiseren testet positivt for Furosemid den 30.mars.

Furosemid er et vanndrivende legemiddel som kan brukes til å dekke over bruk av andre ulovlige preparater. Furosemid har mange av de samme egenskapene som Xipamid, middelet som felte Fränk Schleck i fjorårets Tour de France.

Selv hevder Deco at den positive dopingprøven skyldes noen vitaminer han har spist - om det er sant eller ikke vil tiden vise.

Mens storebror Schleck er en forurenset dråpe i et ellers skittent og grumsete sykkelhav, er tilfeller som Deco sitt betydelig sjeldnere i fotball.

Sporten har aldri vært en dopingversting, i alle fall ikke om man ser på antallet suspenderte spillere år for år, men det har likevel vært flere dopingrelaterte hendelser som har overrasket og skuffet publikum opp gjennom årene.

Her er et lite utvalg av de mest kjente - og de mest forstyrrende.

Guardiola og nandrolon-gjengen

Josep Guardiola har en fortid som han fra tid til annen blir konfrontert med, men som han aldri kommer unna.

Den tidligere midtbanespilleren måtte sone en karantene på fire måneder for å ha testet positivt for nandrolon etter overgangen fra Barcelona til Brescia i 2001.

«Pep» ble senere frikjent, men Den italienske olympiske komité (CONI) anket dommen. Han ble på nytt frikjent for fire år siden, og har alltid nektet for å ha gjort noe galt.

Saken fortsetter under bildetJUKSEMAKERE: Jaap Stam (oppe, nummer tre fra venstre), Frank de Boer (midten, nederst) og Edgar Davids (nederst til høyre) har alle testet positivt. Foto: AP Photo/Olivier NilssonJUKSEMAKERE: Jaap Stam (oppe, nummer tre fra venstre), Frank de Boer (midten, nederst) og Edgar Davids (nederst til høyre) har alle testet positivt. Foto: AP Photo/Olivier Nilsson

Flere andre spillere har testet positivt for samme preparat: Jaap Stam, Frank de Boer, Fernando Cuoto, Edgar Davids, Manuele Blasi, Mohamed Kallon og Christophe Dugarry. For å nevne noen.

Les også: - Guardiola forhører seg om Arsenal-stopper

Gaddafi junior «tok en Pep»

Muammar Gaddafi var aldri mors beste barn.

Det var heller ikke hans sønn, Al-Saadi.

Men han likte å spille fotball, og hadde et ønske om å spille i Italia. Etter å ha trent med blant andre Lazio og Juventus på 90-tallet, fikk angriperen endelig drømmen sin oppfylt i 2003 da Perugia signerte han - angivelig skal Al-Saadi ha betalt for å bli en del av laget, men det er en annen historie.

Perugias trener på den tiden, Serse Cosmi, nektet å bruke Al-Saadi, rett og slett fordi han ikke kunne spille fotball. Gaddafi junior presterte likevel å avlegge en positiv dopingprøve for nandrolon i 2003.

Spilleren nektet for å ha gjort noe galt, og fikk til og med støtte fra klubbpresident Luciano Gaucci som hevdet spilleren hadde fått noen medisiner som inneholdt nandrolon av en lege i Tyskland. Al-Saadi hadde ryggsmerter, skulle vite, og kunne ikke stilles til ansvar for hva han hadde blitt gitt av den uidentifiserbare legen.

Anti-doping myndighetene var ikke enige og stilte spilleren til ansvar med å utestenge han i tre måneder.

Ironisk nok var det først etter denne dopingdommen at han fikk sine første, og siste minutter, på banen for Perugia - 15 minutter mot Juventus. For sine to andre klubber i Italia, Udinese og Sampdoria, spilte han til sammen 11 minutter.

Les også: Ekspert: - Æraen kan være over for Barca

De handikappede ungene

Algeries landslag overrasket mange da de nesten ut av det blå kvalifiserte seg til begge verdensmesterskapene på 80-tallet.

Blant høydepunktene var seier over Vest-Tyskland i Spania i 1982, men nå kan det virke som om spillerne må betale prisen.

For to år siden kunne tidligere spiller Djamel Menad avsløre at spillerne ble instruert av sin sovjetiske lege til å hive i seg piller av ukjent innhold før kamp. Senere i livet har syv av spillerne fått unger - og alle er handikappede.

- Jeg tror ikke det er tilfeldig at alle spillerne som spilte på landslaget på 80-tallet nå har handikappede barn, sier han til Goal.

Les også: Villas-Boas tror Bale blir uansett

Higuita x 2

René Higuita var alltid en eksentrisk fotballspiller - det verdensberømte «skorpionsparket» sier sitt.

Saken fortsetter under bildetHAR DU SETT PÅ MAKEN?: I sin farvelkamp for tre år siden replikerte den da 43 år gamle René Higuita sparket som gjorde han så berømt. Foto: AP Photo/Luis BenavidesHAR DU SETT PÅ MAKEN?: I sin farvelkamp for tre år siden replikerte den da 43 år gamle René Higuita sparket som gjorde han så berømt. Foto: AP Photo/Luis Benavides

Men Colombianeren var også eksentrisk utenfor banen. Ikke bare én, men to ganger ble han tatt for bruk av ulovlige midler.

I 2004 fikk han sparken i Aucus etter at ble han tatt for kokain, bare to år etter å ha blitt suspendert for en lignende hendelse etter sin første kamp for Pereira.

Før det igjen fikk han sparken i Atletico Junior for å droppe å møte opp på trening.

Men det han vil bli husket for vil alltid være det sparket.

Beckenbauers blodtransfusjoner

Franz Beckenbauers «dopingsak» kan strengt tatt ikke klassifiseres som akkurat det.

På 70-tallet var nemlig ikke å ta ut sitt eget blod, for så å reinjisere det senere, forbudt.

Men det er det nå, og «der Kaiser» var ikke redd for å si hva hemmeligheten hans var i et intervju i 1977.

- Jeg har en egen metode som gjør at jeg kan holde meg på topp: å injisere mitt eget blod. Flere ganger i måneden tar en venn av meg blod fra armen min og reinjiserer det i rompa mi. På grunn av dette øker antal røde og hvite blodlegemer i kroppen min.

Den første norske

Sveinung Fjeldstad ble den første spilleren fra norsk toppnivå som ble utestengt for doping da han i 2004 testet positivt for anabole steroider.

Saken fortsetter under bildetNÅR HELE NORGE SER PÅ: En tydelig preget Sveinung Fjeldstad (t.h.) på pressekonferanse med kaptein Peter Sørensen og trener Ståle Solbakken. Foto: Andreas Adolfsen / Scanpix.NÅR HELE NORGE SER PÅ: En tydelig preget Sveinung Fjeldstad (t.h.) på pressekonferanse med kaptein Peter Sørensen og trener Ståle Solbakken. Foto: Andreas Adolfsen / Scanpix.

HamKam-spissen hevdet han hadde spist tabletter han ikke visste innholdet i, men tok likevel ansvar for det han hadde gjort.

- Jeg beklager på det sterkeste at jeg har handlet slik at dette går ut over lagkamerater, klubben og dens støttespillere, er han sitert på.

Spissen fikk sparken av Hamar-klubben og måtte sone to år.

Ble skallet - tok doping

Romario la offisielt ikke opp før i 2009. Da var han 43 år gammel. Ifølge han selv er det alderen som har skylden for at han i 2007 testet positivt for finasteride, et produkt som skal hjelpe mot hårtap. Også australske Stan Lazaridis, som har en fortid hos blant andre West Ham og Birmingham, har blitt tatt for middelet.

- Jeg har brukt hårmiddelet en stund og har gått gjennom andre dopingtester. Jeg visste ikke at det inneholdt noe forbudt middel, sa han etter at nyheten sprakk.

Anti-doping myndighetene trodde på han, og hevet året etter den opprinnelige 120-dagers straffen han hadde blitt idømt.

Og så Maradona da

Ingen liste over bemerkelsesverdige dopingsaker i fotballen er komplett uten en av de største spillerne som noen gang har spilt «the beautiful game».

Argentineren hadde en noe utsvevende livsstil, og i 1994 fikk det også konsekvenser på gressmatta.

Under verdensmesterskapet i USA testet han positivt for efedrin. Om ikke det var oppsiktsvekkende nok, anklaget han i 2011 hele 1994-laget for å ha dopet seg.

Ble Ronaldo dopet?

Den brasilianske Ronaldo hadde etter alle målestokker en stor karriere.

Saken fortsetter under bildetSKADEPLAGET: Ronaldo, her fra tiden i AC Milan, tilbrakte tre sesonger i Nederland på midten av 90-tallet. Der kan det ha foregått mye rart bak kulissene. Foto: AP Photo/Luca BrunoSKADEPLAGET: Ronaldo, her fra tiden i AC Milan, tilbrakte tre sesonger i Nederland på midten av 90-tallet. Der kan det ha foregått mye rart bak kulissene. Foto: AP Photo/Luca Bruno

Mange år med kneproblemer gjorde likevel sitt til at den nå noe overvektige tidligere angriperen tilbrakte mye tid på sidelinjen. Ifølge Bernardino Santi, som arbeidet med anti-doping i det brasilianske fotballforbundet, var det ikke tilfeldig at Ronaldo gang på gang var skadet. Doping hadde skylden.

- Jeg snakket med noen kolleger i Nederland, og de fortalte meg at Ronaldo, som var veldig skjør på den tiden, fikk steroider da han var i PSV. Resultatet ble at musklene voks mer enn senene hans var i stand til å håndtere.

Santi fikk, ikke overraskende, sparken etter utsagnet, men Enzo Paladini, som har skrevet en biografi om spilleren, har senere sagt mye av det samme.

Flere fotballnyheter finner du her

Personvernpolicy