Chelsea og Benfica skal gjøre opp om pokalen

MØTEST: Både Chelseas Fernando Torres (f.v) og Benficas Óscar Cardozo fant veien til nettmaskene for sine respektive lag. Om mindre enn to uker møtest de til duell på Amsterdam Arena. Foto: REUTERS/Eddie Keogh/EPA/MIGUEL A. LOPES

Óscar Cardozo scoret to da Benfica gikk til finalen i Europa League på bekostning av Fenerbache. Der venter et Chelsea-lag som snudde til seier mot Basel.

• 1998: Inter Milan

Basel yppet seg i kampen om finaleplass i europaligaen, men Chelsea ga svar på tiltale og avgjorde med tre mål på det første kvarteret i annen omgang.

Fjorårsvinneren i mesterligaen er klar for sin første europaligafinale etter 3-1-seier på Stamford Bridge og 5-2 sammenlagt. Motstander på Amsterdam Arena 15. mai blir Benfica, som beseiret Fenerbahçe 3-1 hjemme og hevnet 0-1-tapet i Istanbul.

To mål av Oscar Cardozo avgjorde for portugiserne etter at Dirk Kuyt utlignet for Fenerbahçe på et omstridt straffespark som kunne blitt et avgjørende bortemål.

Chelsea lå godt an etter sin 2-1-seier i Sveits forrige uke, men Basel var på høyde i første halvdel av returkampen og tok ledelsen rett før pause da Mohamed Salah ble spilt gjennom og scoret alene med Petr Cech.

Da trengte gjestene bare ett mål til for å ta finaleplassen, og mange Chelsea-tilhengere var skeptiske. Basel hadde nemlig skapt like mye som hjemmelaget i den første omgangen.

Målrush

Slik skulle det ikke fortsette. Frank Lampard, som med et stolpeskudd hadde Chelseas største sjanse i første omgang, prøvde seg igjen med et skudd fra distanse fem minutter ut i annen omgang. Basel-keeper Yann Sommer greide ikke å holde ballen, og Fernando Torres utlignet fra kloss hold.

To minutter senere sto det 2-1. Victor Moses førte opp og serverte Torres i skuddposisjon. Avslutningen ble blokkert, men returen falt til Moses, som rolig satte ballen i mål.

I det 59. minutt kunne Basel vinke farvel til siste rest av finalehåp. David Luiz fikk drømmetreff med venstrebeinet fra 25 meter, og Sommer kunne bare beundre ballens ferd inn i krysset.

Fabian Frei traff tverrliggeren for Basel noen minutter senere, men flere mål ble det ikke for gjestene.

Chelsea fikk dermed temmet det sveitsiske laget som slo ut Tottenham i forrige runde og som forrige sesong sendte Manchester United ut av mesterligaen i gruppespillet. Drømmen om enda en engelsk skalp ble knust i ni forrykende minutter etter pause.

Fullt hus

Om to uker kan Chelsea bli den femte klubb som har vunnet alle tre europacupturneringer. Etter to titler i cupvinnercupen og en i mesterligaen kan det bli triumf i europaligaen (som er etterfølgeren til UEFA-cupen og før det messebycupen).

De fire andre med fullt hus er Barcelona, Bayern München, Ajax og Juventus, så blåtrøyene kommer i så fall i godt selskap.

Benfica er klar for sin første europacupfinale på 23 år og jakter den første tittelen på 51 år. Siden seieren i serievinnercupen i 1962 er det blitt seks strake finaletap.

Nicolas Gaitan ga Benfica en tidlig 1-0-ledelse torsdag, og dermed var lagene likt. Nederlenderen Kuyt utlignet for Fenerbahçe på et straffespark dømt for hands etter et angrep som burde vært avblåst for offside.

Cardozo viste sitt måljegerinstinkt med to dyktige avslutninger som avgjorde kampen. Paraguayaneren gjorde 2-1 ti minutter før pause og det avgjørende 3-1-målet midt i annen omgang. Mot slutten ble han byttet ut til stående applaus fra et ekstatisk publikum på Estadio da Luz.