Russerne kan ikke regne med sportslig OL-suksess

Russland toner ned medaljeambisjonene for OL på hjemmebane-OL i Sotsji i februar neste år. Foto: NTB scanpix.
Russland toner ned medaljeambisjonene for OL på hjemmebane-OL i Sotsji i februar neste år. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russerne har kanskje drømt om sportslig dominans i OL på hjemmebane i Sotsji, men den drømmen er i ferd med å bli et mareritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For etter en vinter med mange verdensmesterskap og enda flere verdenscupkonkurranser, ligger ikke russerne særlig godt an når medaljer og seirer skal telles opp.

Det ser ikke så lyst ut for hjemmebane-OL i Sotsji i februar neste år. Derfor er det først og fremst en sportslig bekymring som preger russerne ti måneder før OL-ilden tennes.

Dersom neste sesong skal bli som året, risikerer russerne bare å ende på en skuffende femteplass på medaljestatistikken. Der er det Norge som troner på toppen, klart foran USA.

I vinter sikret nordmennene seg 17 VM-gull, mens russerne bare vant sju gullmedaljer. Nå gjenstår riktignok ishockey- og curling-VM, så teoretisk sett kan russerne forbedre statistikken sin litt, men fortsatt vil naboen i øst ligge langt bak Norge.

Les også: Putin ga kamerat OL-kontrakter for 43 milliarder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justerer målsettingen

Russerne er i ferd med å justere den sportslige målsettingen for OL etter å ha sett hva som har skjedd i vinter.

12. mars mente sportsminister Vitalij Mutko at det bare var topplassen på medaljestatistikken som ville være godkjent. Han mente da at det var et helt realistisk mål for russerne å sikte seg inn på å bli beste nasjon.

Nå, etter at han har sett hva som skjedde i vinter, har pipa fått en annen låt.

– Vi kan i beste fall klare tredjeplassen på medaljestatistikken. Mest realistisk er det vel å tro at vi skal bli nummer fire eller fem. Vi må se realitetene i øynene, sier Mutko. I løpet av 14 dager i mars er altså målsettingen kraftig nedjustert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: HRW: Russland utnytter innvandrere på OL-byggeplass

Forrige gang det var OL, i Vancouver i 2010, vant russerne tre gullmedaljer. Dersom det skulle ende slik også i Sotsji, vil det være en katastrofe for president Vladimir Putin, som har brukt både enorme pengesummer og investert enormt med prestisje i Sotsji-OL. Der er jo der presidenten vil vise at russerne er sterkest og best.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare nedturer

Selv om russerne ligger langt bak Norge i kampen om å være beste vinteridrettsnasjon, har det også vært lyspunkter i russisk idrett i vinter. Langrennsløperen Alexander Legkov gikk til topps i Tour de Ski og endte på annenplassen i den totale verdenscupen. De russiske sprinterne vant også to gull i VM i Val di Fiemme.

Skøyteløperne Denis Juskov og Olga Fatkulina sikret seg også gull i VM enkeltdistanser; de første russiske gullmedaljene siden 1996.

I bob og skeleton henger russiske utøvere godt med, og i kunstløp er paret Tatjana Volososjar og Maxim Trankov verdensmestere og store gullkandidater.

Men i andre idretter er ikke forventningene like lysende. I skiskyting, en svært populær idrett i Russland, ble det bare sju russiske seirer på 28 renn i verdenscupen, og i VM bommet de russiske løperne fullstendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se den olympiske byggeplassen

Men også i skiskyting satses det knallhardt, og den russiske treneren tror det skal være mulig, i alle fall til en viss grad, å ta opp kampen med de beste med Tora Berger og Emil Hegle Svendsen i spissen.

– Målet vårt i OL må være minst to gullmedaljer. Klarer vi ikke det, ja, da er jeg innstilt på å trekke meg, sier den russiske landslagstreneren Mikhail Prokhorov. Han går en usikker framtid i møte.