Haakonsen slutter i Vålerenga

Truls Haakonsen slutter som sportssjef i Vålerenga. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)
Truls Haakonsen slutter som sportssjef i Vålerenga. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

Vålerenga opplyste søndag at Truls Haakonsen slutter i stillingen som sportsdirektør i fotballklubben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgangssaken

* 19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarsson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.

* 30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.

* 26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.

* 28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.

* 30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.

* 31. juli: I sin avskjedskamp for Stabæk mot Start (4-1), scoret Gunnarsson to mål og la opp til ett.

* 12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen. Ifølge VG var RBK-budet på 2,5 millioner kroner.

* 13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.

* 27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.

* 31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.

* 8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg hadde til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for bosmanspiller Johan Andersson.

* 17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.

* 22. november: NFF trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd i forbundet. NFF kan derfor ikke forfølge ham for eventuelle brudd på forbundets regler.

* 30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør. De to er siktet for grovt økonomisk utroskap, som har en strafferamme på seks års fengsel.

* 16. desember: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking av boligene til styreleder Lars Holter Sørensen i Stabæk AS og tidligere styreleder i Stabæk Fotball, Erik Loe. De to ble tatt inn til avhør og siktet for samme regelbrudd som Haakonsen og Olsen.

* 3. januar 2012: Asker og Bærum politidistrikt opplyser at en femte person ble siktet i saken like før jul. Personen er styremedlem i Stabæk Fotball AS og ifølge TV 2 advokat Tor Q. Aaserød. Ifølge politiet skal den siktede ha hatt en sentral rolle i overgangssaken.

* 15. januar: Vålerenga opplyser at Truls Haakonsen slutter som sportsdirektør i klubben. Klubben hevder dette ikke har sammenheng med overgangssaken.

Vålerenga hevder at dette ikke har noe å gjøre med overgangssagaen, som startet med Veigar Pall Gunnarsson sin kontroversielle overgang fra Stabæk til Vålerenga.

Det skal være uenigheter med styret som gjør at Haakonsen trekker seg fra sin stilling med umiddelbar virkning. Vålerenga sier i en uttalelse at partene er uenige om hvordan elitedelen i klubben skal drives videre.

– Skal man som sportsdirektør bidra til å utvikle en klubb, er det helt nødvendig å gå i takt med styret. Det er ikke til å legge skjul på at vi er grunnleggende uenige om i hvilken retning elitedelen skal utvikles i årene framover, sier Haakonsen.

Siktet

Haakonsen har siden 31. oktober hatt permisjon fra stillingen som sportsdirektør, og er fortsatt under etterforskning i forbindelse med den mye omtalte overgangssaken.

Haakonsen er siktet for grovt økonomisk utroskap. Siktelsen har en strafferamme på seks års fengsel. Haakonsen har hele tiden benektet straffeskyld.

Styreleder Odd Skarheim i Vålerenga understreker at Haakonsens avgang ikke har noe med overgangssaken å gjøre, men at diskusjonen har handlet om veivalg.

– Dette er en prosess som har foregått over tid. Vi er enige om å være uenige, sier styreleder Odd Skarheim i Vålerenga til NTB.

Fordeler ikke skyld

Samtidig har Skarheim forståelse for at enkelte kobler avgangen til overgangssaken.

– Styret har forståelse for at det vil bli stilt spørsmål om hvorvidt denne konklusjonen kan knyttes til den pågående overgangssaken. Den saken er ennå ikke avsluttet, og det er ikke opp til styret å fordele ansvar og skyld i saken, sier han.

Haakonsen har vært ansatt i Vålerenga siden mars 2008. Klubben opplyser at han vil få en sluttpakke i forbindelse med oppsigelsen.

Les også: VIF-spiller ført bak lyset av klubbledelsen

Les også: NFF trekker anmeldelsen mot VIF-Haakonsen

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden