Vålerenga og Stabæk etterforskes av politiet

I SENTRUM: Politiet har startet etterforskning av overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga. Foto: Scanpix
I SENTRUM: Politiet har startet etterforskning av overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga. Foto: Scanpix

Asker og Bærum politidistrikt har besluttet å starte etterforskning av Stabæk og Vålerenga i forbindelse med overgangssaken til Veigar Páll Gunnarsson. Politiet varsler også etterforskning av Rosenborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Gunnarsson-saken

- Like før 2009 blir Veigar Pall Gunnarsson solgt fra Stabæk til den franske Nancy. Prisen skal være 15 millioner kr.

- Sommeren 2010 hentes islendingen tilbake til Stabæk for under 1 million kr. Nancy skal ha sikret seg en klausul i salgskontrakten som gir de 50 prosent av summen i et viderersalg.

- Sommeren 2011 byr Rosenborg rundt 5 millioner kr for spissen.

- Stabæk velger i stedet å selge spilleren til Vålerenga for kun 1 million kr. Samtidig kjøper Vålerenga en opsjon på en 15 år gammel ukjent Stabæk-spiller for 4 millioner kroner – langt over markedsverdi. Samlet salg blir da på markedsverdien; 5 millioner NOK.

- Den franske klubben Nancy har derfor kun krav på 500.000 NOK, og ikke 2,5 millioner NOK som ville vært summen om spilleren ble solgt for markedsverdi.

(Kilde: TV2 Sporten)

- Det blir gjennomført nødvendige etterforskningskritt for å vurdere eventuelle straffbare forhold i tilknytning til saken, skriver Asker og Bærum politidistrikt i en pressemelding.

De melder også at de har startet et samarbeid med øvrige berørte politidistrikt i forbindelse med saken. Ett av disse distriktene er Sør-Trøndelag, siden Rosenborg også blir etterforsket for sin rolle i saken, skriver NTB.

Les også: Stabæk og Vålerenga anmeldt

– Rosenborg er en del av helheten, så det er naturlig at vi etterforsker mot de klubbene som er en del av overgangssaken, bekrefter kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo i Asker og Bærum politidistrikt overfor TV 2.

Det er Veigar Páll Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga og forholdene rundt overgangen som har fått politiet til å starte etterforskning. Klubbene ble enige om en pris på 1 million kroner for islendingen, mens Vålerenga samtidig betalte rundt 4 millioner kroner for en kjøpsopsjon på Stabæk-spilleren Herman Stengel.

Franske Nancy har på sin side krav på 50 prosent av overgangssummen for Gunnarsson. Stabæk har vært interessert i å få summen lavest mulig, skriver NTB.

Les også: Skjult spill rundt Pall-salg til Enga

Påtalenemnda i Norges Fotballforbund har lagt ned påstand om å straffe Stabæk med en bot på 500.000 kroner og Vålerenga på 350.000 kroner. I tillegg til bøtene går nemnda inn for å straffe sentrale aktører i saken.

«Styreleder Erik Loe og sportslig leder Inge André Olsen har for nemnda framstått som de ansvarlige myndighetspersonene i Stabæk for inngåelsen av avtalene. Sportslig leder Truls Haakonsen har for nemnda framstått som den ansvarlige myndighetspersonen i Vålerenga for inngåelsen av avtalene», skrev nemnda i sin innstilling, som ble kjent 27. oktober.

Les flere nyheter

Personvernpolicy