På hodet ut av VM

Italia og Iaquinta er ute av VM. Foto: Scanpix)

Italia vant VM for fire år siden - nå er den regjerende verdensmester ferdige i Sør-Afrika etter tap mot Slovakia.

Kampfakta

Italia-Slovakia 2-3 (0-1)

Ellis Park Stadium

53.412 tilskuere

Mål: 0-1 Robert Vittek (25), 0-2 Vittek (73), 1-2 Antonio Di Natale (81), 1-3 Kamil Kopunek (89), 2-3 Fabio Quagliarella (90).

Dommer: Howard Webb, England.

Gult kort: Jan Mucha, Peter Pekarik, Zdeno Strba, Robert Vittek, Slovakia, Fabio Quagliarella, Giorgio Chiellini, Simone Pepe, Fabio Cannavaro, Italia.

Lagene:

Slovakia (4-2-3-1): Jan Mucha – Peter Pekarik, Martin Skrtel, Jan Durica, Radoslav Zabavnik – Juraj Kucka, Zdeno Strba (Kamil Kopunek fra 87.), Miroslav Stoch, Marek Hamsik, Erik Jendrisek (Martin Petras fra 90.) – Robert Vittek (Stanislav Sestak fra 90.).

Italia (4-3-2-1): Federico Marchetti – Gianluca Zambrotta, Fabio Cannavaro, Giorgio Chiellini, Domenico Criscito (Christian Maggio fra 46.) – Riccardo Montolivo (Andrea Pirlo fra 56.), Daniele De Rossi, Gennaro Gattuso (Fabio Quagliarella fra 46.), Simone Pepe, Antonio Di Natale – Vincenzo Iaquinta. (©NTB)

(ABC Nyheter): Italia-Slovakia 2-3 (0-1)

Regjerende verdensmester Italia er ute av VM-2010 etter at de tapte 2-3 for Slovakia i ettermiddag.

Og kampen skriver seg i VMs historiebøker som en av de meste dramatiske noensinne.

Målene rant inn mot slutten og ett minutt på overtid av overtiden fikk Italias Pepe århundrest mulighet til å gjøre 3-3, men skuddet fra seks meter gikk til side for mål.

Etter syv minutter på overtid blåste dommer Howard Webb av og Slovakia kunne slippe jubelen løs.

Italia er ute av VM – Slovakia og Paraguay er videre fra gruppe F. New Zealand ligger på plassen over Italia.

Tar alt ansvar

Landslagssjef Marcello Lippi sto rakrygget etter kampen og forsvarte spillerne sine så godt han kunne. Han påtok seg all skyld for at Italia må hjem etter bare tre kamper i Sør-Afrika.

– Jeg tar alt ansvar, alt ansvar for det som skjedde, sa Lippi etter kampen.

Den meritterte treneren var skuffet over lagets vilje, men også over sin egen innsats under mesterskapet.

– Når et lag kommer på banen til en så viktig kamp med frykt i hjertet og beina, og ikke klarer å utnytte potensialet sitt, er det fordi treneren ikke har trent laget slik han skulle, mente en skuffet Italia-sjef.

Lekker scoring

Italia slo an tonen direkte for etter 10 sekunder dro Antonio Di Natale til fra over 30 meter, men skuddet gikk til side for mål. Med litt mer presisjon fra Udinese-spissen så kunne den blir meget skummel.

Men den første virkelige store sjansen var det slovakene som fikk. Kaptein Hamsik fikk stå mutters alene inne i Italias sekstenmeter, men et urent treff på ballen gjorde sitt til at det fortsatt stod 0-0 etter seks minutters spill.

En gigantisk mulighet for Slovakia som på dårlig vis ble skuslet vekk.

Men etter 24 minutter satte trolig alle italienere spaghetti bolognesen fast i halsen.

En forferdelig pasning av Daniele De Rossi ble snappet opp av Kukca som i neste trekk sendte lagkompis Vittek alene med keeper Marchetti. Spissen gjorde ingen feil og trillet ballen forbi målvakten og sendte Slovakia opp i ledelsen.

Ti minutter senere var det nære på at Italia fikk det enda tyngre, men Marchetti fikk så vidt fingertuppene på ”røkaren” fra Strba og berget til corner.

Åpent sår

Like før hvilen kunne millioner av tv-seere bivåne et lite hyggelig syn. Italias Gennaro Gattuso kom for sent in i en takling og plantet knottene i kneet på Strba. Slovaken gikk i gresset og vred seg i smerte – og det med rette.

Med et åpent sår – en flenge – kunne man nærmest se helt inn til beinet på midtbanejernet. Men Strba ristet av seg smertene og med en stor bandasje rundt det venstre kneet kom han seg inn på banen igjen.

1.omgang ebbet ut med 1-0 til Slovakia, men fem minutter før pause var Liverpool-stopper nær ved å heade kula i eget nett. Også Iaquinta kunne utlignet, men forsøket gikk himmelhøyt over mål.

Dominans med Pirlo

Ti minutter ut i 2. omgang foretok Lippi sitt siste bytte i kampen. Inn kom tilretteleggeren, frisparkgeniet og hele Italias Andrea Pirlo.

Pirlo har slitt med en hofteskade, men Lippi så ingen annen utvei enn å slippe Milan-stjernen til da Italia måtte frem på banen.

Og med Pirlo kom mulighetene.

Ballgeniet åpnet med sitt smarte spill slovakenes forsvar og Italia etablerte etter hvert et voldsomt trykk mot Mucha i Slovakias mål.

Etter 66 minutter fikk Quagliarella en stor sjanse, men Skrtel reddet på streken.

Og da hele Italia ventet på utligningen kom øyeblikket som for alvor slukket alt håp om videre VM-spill for Marcello Lippis utvalgte Serie A-gutter.

Hamsik slo inn en corner, men Chiellini fikk headet ballen unna. Hamsik fikk tilbake ballen, og slo knallhardt inn mot den fremste stolpen. Der dukket Vittek opp styrte inn 2-0 for Slovakia.

Århundrets drama

Alt italiensk håp ble nærmest begravd da Vittek puttet sin andre for kvelden, men ti minutter før slutt scoret Di Natale og Italia hadde igjen snus på åttedelsfinalen.

Én scoring var nok for videre VM-spill for mesterne fra fire år tilbake.

Og avslutning skulle man nesten tro Alfred Hitchcock hadde skrevet på forhånd.

Like etter Italias utligning scoret italienerne igjen, men målet ble annullert. Quagliarella trodde han hadde utlignet, men dommerne blåste – korrekt sådan – for offside.

Italia kjørte alle mann fremover for utligning, men som tidligere i omgangen gikk det kaldt nedover ryggen på alle med italiensk pass.

Slovakia tok et raskt innkast og alene med keeper lobbet innbytter Kopunek inn 3-1.

Men igjen reduserte Italia, denne gangen ved Quagliarella.

Så på overtid av overtiden fikk Pepe sjansen til å bli Italias nasjonalhelt nummer én. Men med venstrebenet sleivet Udinese-spilleren ballen til side for mål.

Det betyr at Italia er ferdige med VM-2010.

Slovakia og Paraguay er klare for åttedelsfinal fra gruppe F.