«Valdresgutt» scoret mot Brasil

Jabir Aziz (helt til høyre på bildet) har akkurat scoret mot verdensstjernene til Brasil og blir gratulert av glade lagkamerater. (Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell)
Jabir Aziz (helt til høyre på bildet) har akkurat scoret mot verdensstjernene til Brasil og blir gratulert av glade lagkamerater. (Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell)

For fire år siden spilte Jabir Aziz guttefotball og 4. divisjon i Norge. I går scoret han mot Brasil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): I går scoret Jabir Aziz Tanzanias trøstemål da Brasil vant 5-1 i Dar es Salaam i den siste treningskampen for Dungas meritterte mannskap før VM.

Gårsdagens tanzanianske helt, 20 år gamle Aziz, har sterke bånd til Norge.

I to år bodde han i Valdres i Oppland, hvor han spilte for et guttelag på Fagernes og fjerdedivisjonsklubben FK Vang.

- Det var stort å score mot Brasil. Jeg var nok litt heldig, men det var veldig, veldig morsomt, sier Aziz på telefon til ABC Nyheter dagen etter kampen i den tanzanianske hovedstaden.

Aziz kom inn som innbytter mot Brasil og satte inn 1-4 etter at storkanonene Robinho, Kaka og Ramires hadde sørget for 4-0 til gjestene. Kampens siste mål ble scoret av nevnte Ramires på overtid.

Hoppet av

Aziz kom til Norge høsten 2004. Hans tidligere trener i Norge, Ola Rogn Tveit, minnes Aziz med glede.

- Jeg husker ham meget godt. Han var en strålende spiller med en ekstrem utholdenhet og et godt blikk for spillet, sier Ola Rogn Tveit til ABC Nyheter.

Tveit var Aziz´ trener da han spilte fjerdedivisjonsfotball i Norge.

Sommeren 2004 spilte Aziz Tivoli Cup, en ungdomsturnering i Danmark, men da laget han spilte for skulle returnere til hjemlandet, valgte han og fire andre lagkamerater å hoppe av.

De kom seg etter hvert til Norge. Medhjelperen fra Danmark hadde stukket av med passene deres. Guttene, som da var 15 år gamle, ble plassert på forskjellige asylmottak i Sør-Norge.

Aziz og lagkamerat Dude Issa endte til slutt opp i Valdres, og begynte å spille fotball på FK Vang og guttelaget til Fagernes.

Gårsdagens målscorer var den beste av de to, og trener Tveit skjønte tidlig at han hadde fått «en juvel» mellom hendene.

- Han lå langt foran sine jevnaldrende, og var en midtbanemotor av rang. Uten å vite hvor sterkt Tanzanias landslag er, så er jeg ikke direkte overrasket over at han spiller på landslaget til Tanzania i dag.

Aziz ønsker å takke alle som hjalp ham da han var i Norge.

- Jeg hadde en fin tid i Norge. FK Vang og Fagernes hjalp meg masse, og jeg trivdes veldig godt. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å både takke og hilse til alle mine venner hjemme i Norge, fortsetter Aziz til ABC Nyheter.

Hjelp fra Valdres

Jabir Aziz og Dude Issa måtte imidlertid returnere til hjemlandet høsten 2006. Ifølge Tveit hadde UDI funnet noen slektninger i Tanzania.

Men båndene til lokalsamfunnet i Valdres var fortsatt sterke. Etter at guttene forlot Norge, sendte folk i Valdres penger for å hjelpe dem.

- Det var mange som bidro etter at de reiste fra Norge. Blant annet organiserte russen i Valdres det slik at de fikk mye penger. I tillegg så har det vært innsamlingsaksjoner i forbindelse med hjemmekampene til Valdres FK, sier Tveit til ABC Nyheter.

- Samlet sett så har de mottatt cirka 35.000 kroner fra Norge etter at de dro.

Jabir Aziz spilte denne sesongen for serievinneren Simba Sports Club, men vil neste sesong spille for Azam, som endte på tredjeplass i den øverste hjemlige ligaen i år.

Scoringen mot Brasil var utvilsomt Aziz´ foreløpige høydepunkt i karrièren, og han gleder seg til fortsettelsen.

- Jeg har det ikke helt i hodet nå, men jeg har spilt cirka ti landskamper så langt og håper det blir mange også i fremtiden.

- Det var veldig artig å få oppleve å score på Gomes og å spille mot stjerner som Robinho og Kaka, sier gårsdagens mann i Tanzania til ABC Nyheter.

Personvernpolicy