Vil trekke fotballforbundet for retten

2006-JUBEL: Sagaen om Lyn når nye høyder. Nå havner en sak mellom bostyret etter Lyn AS-konkursen og NFF trolig i rettssystemet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
2006-JUBEL: Sagaen om Lyn når nye høyder. Nå havner en sak mellom bostyret etter Lyn AS-konkursen og NFF trolig i rettssystemet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bostyret etter Lyn-konkursen er rasende på Norges fotballforbund og nå tar bostyrer Erling Opdal av silkehanskene. Nå havner millionstriden trolig i rettssystemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Bostyret som jobber med å kartlegge verdiene etter konkursen i mye omtalte Lyn AS, raser nå mot Norges fotballforbund (NFF).

Og dersom NFF - etter bostyrets mening - ikke endrer kurs, trekkes forbundet etter alle solemerker inn for domstolene.

- Dersom Norges fotballforbund ikke legger alle kortene på bordet og gir oss de opplysningene vi mener er helt avgjørende for saken, eller gir en skikkelig begrunnelse for hvorfor de ikke vil betale, så ser vi ingen annen utvei enn å la domstolene avgjøre saken, sier bostyrer Erling Opdal til ABC Nyheter.

- Om ingenting annet skjer så skal beslutningen bare forankres i bostyret. Dét vil skje på neste møte, fortsetter Opdal som uttryker liten tro på at NFF plutselig snur i saken.

NFF er dermed bare «et klubbeslag» unna å bli trukket for det norske rettssystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

CG Holding var viktig

Årsaken til at bostyret etter Lyn AS-konkursen sliper knivene er fordi man mener NFF skylder det tidligere aksjeselskapet til 1. divisjonsklubben vel tre millioner kroner.

- Det nøyaktige beløpet er 2.835.000 kroner, pluss renter, sier Opdal.

Sakens kjerne stammer fra en avtale Lyn inngikk med NFF, gjennom det forbundseide datterselskapet Ullevaal Stadion AS, i 2005.

Lyn vurderte nemlig den gang - av kommersielle og økonomiske årsaker - sterkt å flytte fra Ullevaal til Bislett. Men etter lange forhandlinger med NFF ble man til slutt enige om å fortsette på landslagsarenaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har fått vite at det var NFF som «presset» på for å få FC Lyn Oslo til å fortsette på Ullevaal.

Hovedgrunnen til NFFs ønske om å beholde aristokraten på Ullevaal var et brennende ønske om å komme tettere inn på daværende Lyn-eier Atle Brynestads selskap, CG Holding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter får opplyst av sentrale personer rundt saken at forbundet nærmest vurderte CG Holding som en ny og stor «økonomisk melkeku» for NFF.

Via CG Holdings nettverk skulle NFF komme tettere innpå aktører noe som igjen ville generere store penger inn til NFFs forbundskasse.

Partene kom også så langt som at det ble initiert en avtale mellom CG Holding og Norges fotballforbund.

Fem års avtale

Som kompensasjon for tapte inntekter, ved å forbli på Ullevaal stadion, ble NFF og Lyn så enige om at osloklubben årlig skulle motta 1.1 millioner kroner.

- Det ble inngått en indeksregulert avtale med varighet på fem år. Alt sammen kan dokumenteres skriftlig, sier daværende Lyn-direktør, Morgan Andersen, til ABC Nyheter.

Andersen satt midt i forhandlingene på Lyns side av bordet da samtalene med NFF pågikk.

Andersen bekrefter dermed Opdals opplysninger om at NFF skulle betale Lyn penger til og med 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

- Pengene kom i perioden jeg var involvert i klubben, både i 2005 og 2006. Hva som skjedde etter dette vet jeg ingenting om, fortsetter Andersen.

Opdal sier forbundet ikke har betalt for de to siste årene - det er disse pengene bostyret nå setter alle kluter til på å få tak i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forbundet betalte i 2005, 2006 og 2007, men så var det stopp. De har ikke betalt for årene 2008 og 2009. Det er dette vi mener Lyn AS fortsatt har krav på, men som av en eller annen fullstendig uforståelig grunn NFF ikke vil redegjøre for hvorfor de holder tilbake.

- Useriøst

Opdal legger ingenting i mellom når han gir sin versjon av hvordan han mener NFF har håndtert saken.

- Det er ikke uvanlig at kreditorer setter seg på bakbeina når de blir bedt om å gjøre opp for seg, men jeg har drevet med dette i over 25 år og kan nesten ikke huske at noe lignende har skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De anser seg selv som en seriøs aktør og skal etter egne utsagn gå foran som et godt eksempel. Men dette er tilnærmet useriøst og etter min mening noe NFF ikke kan være bekjent av, fortsetter en oppgitt Opdal.

Les også:

Bostyrer Opdal mener nå personer høyere opp i NFF-systemet må på banen.

- Jeg mener dette er noe president Yngve Hallén bør ta tak i. Det er til syvende og sist han som sitter som ansvarlig øverste leder av Norges fotballforbund, sier Opdal.

Vil besvare prosesskriv

ABC Nyheter har ikke lyktes å få verken president Yngve Hallén eller generalsekretær Paul Glomsaker i tale vedrørende en mulig rettssak.

Hallén har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse mens Glomsaker, per SMS, bare henviser til markedssjef i Norges fotballforbund, Ronny Aasland.

Aasland medgir at partene står langt fra hverandre.

- Vi har avvist alle krav som er kommet fra bostyret, men har for kort tid siden mottatt et prosesskriv. Det skal vi nå besvare. Det er så opp til bostyret, basert på det svaret vi gir, og selv vurdere om det er grunnlag for å ta ut stevning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Aasland vil ikke under noen omstendigheter ut med opplysninger som bostyrer Erling Opdal etterspør.

- Vi vil som sagt besvare prosesskrivet og har fått signaler om at en stevning vil komme. Når den foreligger så vil komme med vår redegjørelse og oppfatning av saken slik den i øyeblikket står, sier markedssjef i Norges fotballforbund Ronny Aasland til ABC Nyheter.

PS: Dersom enden på visa blir at fotballforbundet betaler pengene det strides om, er det i første rekke Nav, Skatt øst og kemneren i Oslo som vil motta penger.