Romøren hopper ikke

BEKLAGER: Bjørn Einar Romøren er lei seg for at han hoppet i går. (Foto: Scanpix).
BEKLAGER: Bjørn Einar Romøren er lei seg for at han hoppet i går. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Einar Romøren hopper ikke i Kollen i kveld. Han forklarer også hvorfor han takket ja til å være førstemann ut nye Holmenkollen i går.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken

Mandag 1. mars ble det offentliggjort at Anette Sagen ville være den første som skulle hoppe i nye Holmenkollen.

Men i går ble det kjent at elleve hoppere fra Kollenhopp prøvde bakken. Den første av dem var Bjørn Einar Romøren.

Reaksjonene har vært mange og sterke på at Romøren hoppet før Sagen.

Les også:

Romøren hoppet først i nye Kollen

Sagen uberørt av oppstyret

Sagens pappa rasende

- Bare å drite i rennet

Stakkars Anette Sagen

OSLO (ABC Nyheter): «Mannen i gata» har ikke spart på kruttet når de har sagt sin mening om at det var Bjørn Einar Romøren som hoppet først i nye Holmenkollen, og ikke den forhåndsannonserte kvinnelige skihopperen Anette Sagen.

Bedt om å trekke seg?

Som en konsekvens av dagens hardkjør vil Romøren ikke delta under den offisielle åpningen. Det skriver Romøren i en pressemelding i dag.

I pressemeldingen skriver han at «han har respekt og forståelse for beslutningen».

Etter alt å dømme har derfor Romøren blitt bedt om å trekke seg fra dagens åpning.

- Dette er i hvert fall ikke en avgjørelse byrådet har vært med på å ta, sier Steinar Wulfsberg-Gamre, byrådssekretær for presse og informasjon i Oslo kommune til VG Nett.

Heller ikke sportssjefen for hopperne, Clas Brede Bråthen, har bestemt at Romøren ikke får hoppe. Men sportssjefen sa til avisen at han vurderte hvilke konsekvenser hoppingen kunne få for både Romøren og Kollenhopp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overrasket og ikke kontroll

Bjørn Einar Romøren forklarer også i pressemeldingen hvorfor han takket ja til å hoppe i Kollen i går.

(Les hele pressemelding nederst i saken)

I grove trekke beklager hoslehopperen det hele og håper det ikke vil ta bort noe av glansen for Anette Sagens hopping i kveld.

Romøren skriver videre at Kollenhopp for lang tid siden ble bedt om å stille med hoppere for å teste den nye bakken, i forkant av den offisielle åpningen som vil være i kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Einar Romøren er også tydelig overrasket over det store medietrykket som har oppstått i kjølvannet av hans ene skihopp, men sier det ligger utenfor hans kontroll at det er folk med telelinser og kameratelefoner til stede under trening og konkurranser.

Han angrer også på at han ikke lot en annen erfaren hopper hoppe før ham i det nye nasjonalanlegget i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er Bjørn Einar Romørens pressemelding om saken:

1. Jeg er den første til å beklage at gårsdagens testhopping kan ha tatt bort noe av glansen for Anette Sagens historiske første offisielle hopp i Nye Holmenkollen i kveld. Det har aldri vært meningen. Tvert imot, og jeg håper og tror at kveldens seremoni totalt vil overskygge snøskyen etter gårsdagens siste forberedelser før åpningen.

2. Allerede for flere uker siden ble klubben min, Kollenhopp, spurt om å stille med hoppere for å teste den nye bakken i forkant av den offisielle åpningen i kveld. Og det skulle bare mangle. Med et splitter nytt – fortsatt noe uferdig - prestisjeanlegg, som betyr så mye for Norge, for skisporten og for det kommende VM-arrangementet i Oslo neste år, skulle det bare mangle om ikke absolutt alt var testet, timet og tilrettelagt før man slipper første hopper utfor i en offisiell åpning som skal direktesendes på NRK Dagsrevyen. Som en del av Kollenhopp var jeg genuint stolt av å bli spurt om å bidra i de siste forberedelsene, for å gjøre dagens offisielle åpning til en historisk, velsmurt milepæl som er Holmenkollen verdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Jeg er helt sikker på at Anette Sagen, dersom hun hadde vært i Norge i går, kunne ha vært et naturlig alternativ for å gjennomføre det første testhoppet også. Men siden hun var på vei hjem fra renn i Japan, ble det altså ikke slik. Noe jeg håper ikke legges meg ytterligere til last, etter at røyken har lagt seg.

4. Noen vil med patos kunne hevde at jeg allikevel burde ha trukket meg fra testhoppingen, og muligens vært klarsynt nok til å ane at min tilstedeværelse kunne skape stor ståhei. Men det gjorde jeg altså ikke. Testhoppingen var ingen offisiell seanse, den skulle foregå på kveldstid, helt i det stille. At fotografer med telelinser fulgte hoppingen fra avstand, og tilskuere med kameratelefon stod på tribunen, ligger dessverre utenfor vår kontroll, og er en naturlig del av toppidrettens og det moderne mediesamfunnets hverdag. På godt og vondt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. I ettertid angrer jeg likevel at jeg ikke sørget for at en annen hopper satte utfor først, men samtidig ser jeg poenget med å sende en erfaren hopper utfor i et helt nylagt spor og nypreppet bakke, i verdens kanskje mest berømte hoppanlegg. Jeg har tross alt vært med i det internasjonale hoppsirkuset i 12 år.

6. Personlig føler jeg veldig liten triumf eller glede over å ha vært førstemann i svevet i den nye bakken. Akkurat som at offisielle rekorder aldri settes på trening, skal heller ikke testing av nye anlegg skrives inn i historiebøkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Der er det Anette Sagen som bør og skal stå. Det fortjener hun. Anette er, og har vært, en uredd pionèr for vår kanskje fremste nasjonalidrett, og fortjener all den heder og ære hun kan få for å ha satt hoppsporten på så vel idretts- som på likestillingskartet. Jeg håper inderlig at tusenvis av mennesker fra Oslo og Bærum valfarter til Holmenkollen ved 19-tiden i kveld, for å gi Anette det berømte Kollenbrølet hun fortjener.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. Jeg oppfordrer også de medier, sportsjournalister og debattanter, som nå ønsker å dyrke dette konfliktstoffet videre, om å stanse jakten på syndebukker – og heller fokusere på de positive sidene ved at Norge igjen har fått et skianlegg i den absolutte verdenstoppen, som i kveld åpnes av et uredd, flott idrettsforbilde. Mediene kan effektivt sørge for at Anette huskes som den første hopperen i Nye Holmenkollen.

9. Som en følge av turbulensen etter gårdsdagens testhopp, kommer jeg ikke til å hoppe i kveldens offisielle åpning. Det er en beslutning jeg har respekt og forståelse for. Anette Sagen fortjener all den oppmerksomheten hun kan få, og jeg ønsker ikke at min eventuelle tilstedeværelse skal overskygge hennes fullt fortjente historiske øyeblikk ytterligere.

10. For øvrig er jeg bomsikker på at Nye Holmenkollen kommer til å innfri absolutt alle forventninger, og vel så det. Det gjelder så vel sportslig, som politisk, turist- og næringsmessig. Det er rett og slett blitt et fantastisk anlegg. Helt rått!

Hosle, 3. mars 2010, Bjørn Einar Romøren