Glassveggen i Kollen «knust»

Det blir ikke noe glassvegg bak blinkene på ny Kollen (se merket område). (Illustrasjon: Grindaker AS Landskapsarkitekter med tillatelse fra Oslo kommune).
Det blir ikke noe glassvegg bak blinkene på ny Kollen (se merket område). (Illustrasjon: Grindaker AS Landskapsarkitekter med tillatelse fra Oslo kommune).

Blir ikke noe av superløype i Kollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Dét som var ment å være Kollens største «publikumsmagnet» - en 120 meter lang glassvegg plassert ti meter over blinkene på skiskytterarenaen og hvor løperne vill vært synlige hele tiden - er foreløpig lagt på is.

- Vi mister litt av det spektakulære ved at glassveggen forsvinner, men sikkerheten er viktigst for løperne, sier prosjektleder for Holmenkollen skiskytterarena, Einar Skåre, til ABC Nyheter.

En av årsakene til at man ikke vil bruke glassveggen er fordi skiskytterne - med den foreslåtte løypeprofilen - ville kommet for høyt opp og dermed fått for stor fart inn mot oppløpet.

- Vi har måttet senke løypa fordi farten ble for stor for løperne når de skal inn mot mål, fortsetter Skåre overfor ABC Nyheter.

Store endringer

Skiskytterfolket var nærmest over seg av begeistring da planene ble kjent i fjor høst. «Spennende» og «nyskapende» var noe av det skiskytterne mente om anlegget som var tenkt i Kollen.

- For publikums del må dette være veldig bra. De får se løperne hele veien inn mot mål, sa idrettssjef i forbundet, Per Arne Botnan, til Aftenposten i november 2009.

- Noe slikt finnes ikke andre steder i verden, mente Wenche Engebretsen, koordinator for verdenscupen i Holmenkollen.

Løypeprofilen er ifølge de nye plantegningene senket med nærmere én meter og man har dermed ikke lenger bruk for den planlagte glassveggen. Under prøve-VM i mars vil man derfor ikke få se Ole Einar Bjørndalen og co. når de passerer bak blinkene. I front beskyttes utøverne av en jordvoll.

Også andre tiltak er gjennomført for å få godkjent den nye arenaen.

Man har blant annet måttet flytte skive én på standplass med vel fem meter for å oppfylle de nødvendige sikkerhetskrav for de som passerer i andre enden (nordenden) bak skivene.

I tillegg har man utvidet sikringsområdene på sidene. Dét var ett av punktene våpenkontoret påpekte etter befaringsmøtet som ble gjennomført i november 2009.

- Det er flere element som har vært avgjørende for at anlegget foreløpig er blitt noe endret. Man har kommet frem til et slags kompromiss for å få dette til. Politiet ønsket blant annet en utvidelse av sikringen til sidene. Det er en kombinasjon av sikkerhet og løypetekniske spørsmål som har vært avgjørende, sier Skåre til ABC Nyheter.

Alt håp ikke ute

Det er til slutt politiet i Oslo som godkjenner det nye skiskytteranlegget i Kollen. Ifølge Skåre har man nå fått denne.

- Slik som anlegget fremstår nå så er det godkjent.

Det bekrefter også Dagfinn Vennevold ved Majorstua politikammer i Oslo.

- Etter de siste plantegningene så vil Kollen bli godkjent for bruk, sier han til ABC Nyheter.

Selv om kollenpublikummet ikke vil få se skiskytterne like før de kommer inn på oppløpssiden, vil langrenssløperne være synlige på hele arenaen. Løypeprofilen blir nemlig hevet når Northug og co. går inn i sine siste 30 sekunder av løpet.

- Langrenssløperne ønsket løypa så høy som mulig mens skiskytterne vil ha den lavere. Når det avvikles langrenn kan vi heve løypa og løperne er synlige hele tiden inne på stadion, sier Skåre.

Selv om glassveggen i skiskyting per i dag ikke vil bli tatt i bruk, er plantegningene ennå ikke forkastet. Man har fortsatt et håp om at «Die Mauer» vil bli en realitet.

- Nå skal vi se nærmere på dette og bruke de erfaringer vi trekker etter blant annet prøve-VM i mars. Det er fremdeles mulig å tilpasse løypen med en glassvegg frem til VM dersom erfaringene tilsier at dette er beste løsning. Frem til prøve-VM vil det ikke bli gjort noen endringer, sier Skåre til ABC Nyheter.

Personvernpolicy