Tillater regelbrudd

<p><strong>TILLATER REGELBRUDD: </strong>Finaledommer Kristoffer Helgerud innrømmer at han så Anders Lindegaard forlate mållinjen da Jose Mota tok Moldes straffe. Men han valgte å la den passere til tross for at det klart og tydelig står at keeperen ikke kan gå ut fra linjen før spilleren sparker ballen. (Foto: Scanpix). </p>
TILLATER REGELBRUDD: Finaledommer Kristoffer Helgerud innrømmer at han så Anders Lindegaard forlate mållinjen da Jose Mota tok Moldes straffe. Men han valgte å la den passere til tross for at det klart og tydelig står at keeperen ikke kan gå ut fra linjen før spilleren sparker ballen. (Foto: Scanpix).

<p- Hadde jeg fulgt reglene skulle alle straffene blitt tatt på nytt, sier finaledommer Kristoffer Helgerud til ABC Nyheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Aafk-keeper Anders Lindegaard ble sammen med Amund Skiri tidenes ålesundhelter da de avgjorde straffedramaet under cupfinalen på Ullevaal i går. Skiri med sin avgjørende siste straffe og Lindegaard med sin redning på Motas første Molde-straffe.

Men Motas straffespark skulle vært underkjent, og tatt på nytt, fordi Lindegaard helt klart brøt med spillereglene forbundet med straffespark.

Se TV-bildene av straffedramaet her

For i reglene til Norges Fotballforbund står det klart og tydelig hvordan en målvakt skal opptre i en straffesituasjon. Han har ikke lov å gå ut fra streken før straffeskytteren har truffet ballen.

Det forsvarende lags målvakt
• forblir på mållinjen mellom stengene, vendt mot spiller som tar straffesparket inntil sparket er tatt.

Og videre dersom målvakten bryter denne regelen:

Målvakten overtrer spillereglene:
hvis ballen ikke går i mål, tas sparket på nytt

Og det kan ikke være tvil i saken - Lindegaard er nesten én meter utenfor mållinjen før Mota har truffet ballen. Straffen skulle således vært tatt på nytt.

- Ikke så grov

Dommer Kristoffer Helgerud innrømmer at dansken forlot mållinjen, men forsvarer seg selv med at forseelsen ikke var grov nok.

- Jeg ser han går ut fra streken, men han var ikke langt nok ute til at jeg valgte å blåse. Det var jo ikke sånn at han var ute på femmeteren. Hadde han vært lenger ut så hadde jeg nok tatt den, sier Kristoffer Helgerud til ABC Nyheter.

- Så man kan vurdere avstanden keeperen går ut fra streken ved en straffe?

- Nei, i utgangspunktet ikke, men hadde jeg fulgt reglene slavisk så måtte alle straffene i går bli tatt på nytt, fortsetter Helgerud.

Gårsdagens kampleder mener Motas nærmest selv må ta ansvar for at han valgte å ikke blåse i fløyta.

- Straffen var uansett ganske dårlig, sier Helgerud videre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Her er beviset for at Anders Lindegaard bryter med reglene for straffespark. (Foto: Faksimile TV2 Sporten).Her er beviset for at Anders Lindegaard bryter med reglene for straffespark. (Foto: Faksimile TV2 Sporten).

Ikke sett situasjonen

Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, bekrefter at keeperen ikke kan forlate mållinjen før sparket er tatt, men vil ikke kommentere gårsdagens første straffespark i den historiske cupfinalen på Ullevaal.

- Jeg har ikke fått sett situasjonen ennå og ønsker derfor ikke å kommentere den aktuelle straffen, men det er helt riktig at målvakten ikke kan gå ut fra linjen før straffen er tatt, sier Pedersen til ABC Nyheter.

Irritert

Aafk-keeper Lindegaard ble konfrontert med straffesparket av VGTV ikke lenge etter gårsdagens dramatiske finale og en irritert målvakt sa til avisen at han ikke forstod spørsmålet.

- Det er et dårlig spørsmål. Hvor lenge har du gått på journalisthøyskolen for å kunne spørre om det?, uttalte Lindegaard til VGTVs reporter Eirik Borud.

Den danske målvakten kunne ikke se hvilke fordeler han fikk ved å nærmest stå én meter utenfor linjen da Mota traff ballen.

- Jeg kan ikke se hvilke fordeler jeg har av måten jeg forsøkte å løse mitt problem på, fortsatte Lindegaard overfor VGTV.

Se hele TV-intervjuet med Lindegaard på VGTV her

Personvernpolicy