Derfor vinner Contador

<span style="font-weight: bold" class="Apple-style-span">ALBERTO CONTADOR:</span> Den største favoritten til årets Tour de France-seier sammenlagt. (Foto: AP/Scanpix)
ALBERTO CONTADOR: Den største favoritten til årets Tour de France-seier sammenlagt. (Foto: AP/Scanpix)

<pHer er Tour-favorittene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAGENS ETAPPE

Tour de France 2009 åpner med en 15,5 lang tempoetappe i Monaco. Det er en kupert og tøff profil.

Favoritter:

*** Fabian Cancellara, Saxo Bank

** Alberto Contador, Astana

* Cadel Evans, Silence-Lotto

I dag starter sommerens store sykkelfest. Tour de France innledes med en tempoetappe i Monaco.

På den amerikanske nasjonaldagen gjør Lance Armstrong comeback i Tour'en for første gang på fire år. Men den største sammenlagtfavoritten er spansk, og heter Alberto Contador.

Her er vår vurdering av vinnerkandidatene:

ALBERTO CONTADOR (26), Astana:

Verdens beste sammenlagtrytter, og relativt klar favoritt. Best i fjellene, blant de beste på tempo, har form, vinnererfaring og et fryktinngytende lag. Den største trusselen mot å vinne har han kanskje fra laget selv. Får han full støtte fra Astana-stjernegalleriet, blir han veldig vanskelig å slå.

Vurdering: 6/6

ANDY SCHLECK (24), Saxo Bank:

Et ekstremt klatretalent, vinner av ungdomstrøyen i fjor. Mistet sammenlagtsjansene med én dårlig fjelletappe den gang – på resten var han av de aller hvasseste. Må unngå den dårlige dagen, og begrense tidstap på tempoene. Deler kapteinsvervet med broder Fränk i det sterke Saxo Bank-laget.

Vurdering: 5/6

CADEL EVANS (32), Silence-Lotto:

Var muligens den sterkeste i fjor, men tapte kampen mot Sastre på grunn av altfor dårlig lag. Det er hovedproblemet i år også: Han mangler lagkamerater av topp kvalitet både i fjellene og til lagtempoen. Evans er toppklasse på tempo, henger alltid med i fjellene, men mangler Contadors siste gir og rykk oppover. Viste sterk form i Dauphiné Libéré.

Vurdering: 5/6

LANCE ARMSTRONG (37), Astana:

Hvor god er han i sin første Tour på fire år? Ble nr. tolv i et Giro d’Italia han ikke satset på. Får trolig en fri rolle i laget i utgangspunktet. Ingen er smartere taktisk, og

hele verden vet hva Armstrong kan utrette i form, men det vil nesten være utrolig om han tar seieren i år. Alt avhenger av kapasiteten hans.

Vurdering: 5/6

CARLOS SASTRE (34), Cervélo Test Team:

Vant i fjor etter en oppvisning på l’Alpe d’Huez. Sastre er muligens Contadors og Schlecks fremste utfordrer i fjellene, og etappen til Mont Ventoux passer ham perfekt, men mangler noe på tempoegenskapene, og har et betydelig svakere lag enn i fjor.

Vurdering: 4/6

FRÄNK SCHLECK (29), Saxo Bank:

Så lenge ut som Saxo Banks sterkeste i fjor, da han dominerte i fjellene. Er en meget god klatrer, og har det nest beste laget med seg, men må dele kapteinsrollen med lillebror Andy. Fränks ankepunkt er tempoetappene. Han drar fordel av at det bare er 55,5 individuelle tempokilometer totalt. Har slitt litt med kneet før Tour-starten.

Vurdering: 4/6

DENIS MENTSJOV (31), Rabobank:

Det største ankepunktet mot Mentsjov er at han vant Giro d’Italia i vår: Det blir vanskelig å levere på toppnivå også i Tour’en. Holder høyt nivå både i fjellene og på tempo, og har et godt lag i ryggen, men har pleid å ha en dårlig dag. Den må unngås om han skal på pallen.

Vurdering: 4/6

LEVI LEIPHEIMER (35), Astana:

Den rutinerte amerikaneren blir nok tredje hjul på vognen i Astana. En av de aller beste temporytterne, og alltid av dem som sitter lengst med i fjellene – men mangler både kapasiteten og rykket til f.eks. Contador og Schleck. Blir han hjelperytter?

Vurdering: 4/6

Fremste utfordrere: Robert Gesink (23, Rabobank), Roman Kreuziger (23, Liquigas), Kim Kirchen (31, Team Columbia).

Personvernpolicy