Lover festfyrverkeri

<p class="hidden"> CSCs Fränk Schleck står i sentrum av begivenhetene idet CSC vil angripe Cadel Evans & co.</p><p class="hidden"><span style="font-style: italic" class="Apple-style-span">Foto: Scanpix</span></p>
 CSCs Fränk Schleck står i sentrum av begivenhetene idet CSC vil angripe Cadel Evans & co. Foto: Scanpix

<pPyreneene var harde – men Alpene avgjør Tour de France. Første knallharde alpeetappe kjøres i dag. Bjarne Riis lover ”festfyrverkeri”.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én etappe har skilt klinten fra hveten i løpet av Tour de France’ to første uker. 10. etappe, Pau–Hautacam, ble en fest og flott reklame for sykkelsporten.

Forhåndsfavoritt Cadel Evans holdt stand og leder sammenlagt, ett sekund foran Fränk Schleck, som imponerte mest av sammenlagtkandidatene. De seks fremste i sammendraget – Evans, Schleck, Vandevelde, Kohl, Mentsjov og Sastre – ligger innenfor 1.28 minutters avstand. Det gir seg selv at Touren er åpen.

Evans har fortrinnet, med Mentsjov som fremste utfordrer, på grunn av den 53 km lange tempoetappen på Tourens nest siste dag. Det er forventet at de to vil tjene flere minutter på Schleck og Sastre, som regnes som de sterkeste konkurrentene. CSC-duoen Schleck og Sastre har imidlertid en vesentlig fordel. De kan støte vekselvis og slite ut motstanderne på de tre fjelletappene som nå venter i Alpene. Evans og Mentsjov har betydelig svakere lag enn CSC, og må selv hente inn angrepene.

– Vi skal angripe

CSC-sjef Bjarne Riis er i godt humør om dagen. Med god grunn. Laget viste stor styrke på Hautacam-etappen – og Riis demonstrerte sin taktiske teft.

Det var en oppvisning i sykkeltaktikkeri. Jens Voigt ledet an på den knallharde, nest siste stigningen, Tourmalet, og satte av favoritter som Valverde og Cunego. Nede i dalen mellom Tourmalet og Hautacam ventet Fabian Cancellara, som hadde vært i brudd. Tempomaskinene Cancellara og Voigt kjørte Valverde og flere med ham totalt av lasset. På avslutningsstigningen Hautacam støtet Sastre og Schleck annenhver gang. Schleck tjente mye tid. Det var vakker sykkelsport.

Riis er ikke snauere når han nå skuer utover Alpene. Han vil styre løpet og utfordre Evans & co. I dag kjøres den første av tre fjelletapper i fjellkjeden: 15. etappe, fra Embrun til Prato Nevoso. Utenomkategoristigningen Col Agnel (2744 m.o.h.) kommer tidlig. Avgjørelsen faller opp mot toppen av Prato Nevoso. Riis lover festfyrverkeri og angrep på rekke og rad.

– Det er vi som skal angripe, og det hadde det også vært om Saunier Duval fremdeles hadde vært med. Vi vet det er oss, og vi er klare. Og de blir et festfyrverkeri alle tre dagene, det tør jeg love, skriver Riis i sin blogg hos Berlingske Tidende.

Armstrong-inspirert?

– Det skjer trolig ikke det villeste blant favorittene, før vi når stigningen opp til mål. Den er ikke like bratt som Hautacam, men den er bratt nok til at vi vil se utskilling, skriver Riis, som vil bruke Andy Schleck som sistemann til å sprenge feltet på Prato Nevoso, til fordel for broder Fränk og Carlos Sastre.

En av syv ganger Tour de France-vinner Lance Armstrongs suksessformler var å slite ut konkurrentene før, og i inngangen til, de avgjørende stigningene. Riis tenker i samme baner.

– Vi vil banke tempoet i været på vei til den siste stigningen, og allerede på de første kilometerne av den forventer jeg total eksplosjon og meget få folk som er i stand til å følge oss. Meget få. Deretter skal vi utnytte at både Fränk og Carlos ligger godt til i sammendraget, så de kan stikke vekselvis, som på Hautacam. Men det avhenger av hvem de sitter med, og hvordan de føler seg.

Prato Nevoso er 11,4 km lang og stiger gjennomsnittlig med 6,9 prosent. Men den er brattere på toppen.

Tourens kongeetappe kjøres onsdag, fra Embrun til l’Alpe d’Huez. Ingen endelig avgjørelse faller før den tid. Men allerede i dag kan sammendraget bli gjenstand for avgjørende omveltninger. Og sykkelsporten kan samle nye fans.

Merk: Spurtkanonen Mark Cavendish, som har vunnet fire etapper i årets Tour de France, stiller ikke til start på dagens etappe.

Lag ditt eget Tour-lag på TV 2 her

Les mer om Tour de France i Startsidens katalog

Personvernpolicy