Tyrkia rystet Tyskland

Turkias Ugur Boral (nr. 2 f.v.) feirer 1-0-målet mot Tyskland.Foto: Reuters/Scanpix.
Turkias Ugur Boral (nr. 2 f.v.) feirer 1-0-målet mot Tyskland.Foto: Reuters/Scanpix.

Tyskland slapp med skrekken i EM-semifinalen mot Tyrkia. Philipp Lahm skjøt storfavoritten til finale med 3-2-målet i siste minutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et uimotståelig raid på venstresiden med veggspill ble avsluttet med et utakbart skudd i nærmeste hjørne. Dermed ble venstrebacken helt minutter etter at han ble lurt ved tyrkernes utligning.

Tyrkerne som både i kvalifisering og sluttspill har smittet motstandernes keepere med tabbefeber kom under 1-2 på en egen keepertabbe da Rüstü Recber gjorde en håpløs utrusning i det 79. minutt. Miroslav Klose slo sine motspillere i lufta og nikket Lahms innlegg i målet Rüstü hadde forlatt. Men epidemien var ikke over.

Fem minutter før slutt skrev Jens Lehmann seg inn på listen som fra før omfatter blant andre Thomas Myhre, Antonis Nikopolidis, Håkon Opdal og Peter Cech. Sabri Sarioglu lurte Lahm og la inn. Lehmann sto klar og ventet å få ballen i favnen, og var helt uforberedt da Semih Sentürk styrte den inn ved nærmeste stolpe.

Egen medisin

Tyskerne var nest best i alt gjennom nesten hele kampen mot det kraftig reduserte tyrkiske laget som hadde fire spillere utestengt og like mange skadd.

«Lazarus-laget» Tyrkia vendte i EM tre ganger på rad kamper som virket tapt, mot lag som spilte bedre enn dem. Onsdag tok laget for første gang ledelsen, og var klart bedre enn motstanderen. Da gikk det galt, og laget ble felt med egen medisin: En keepertabbe og en scoring i siste minutt.

Ugur Boral ordnet et fortjent ledermål midt i første omgang, men Bastian Schweinsteiger utlignet på en kontring for heldige tyskere.

Vendepunktet kom på mange måter fem minutter ut i annen omgang. Da vendte Lahm bort en motspiller og stormet inn i feltet fra venstrekanten, bare for å bli meid ned av Sabri Sarioglu. Straffespark blir ikke særlig klarere, men Massimo Busacca vinket spillet videre.

Det så ut til å tenne tyskerne, som i ren forbannelse spilte seg inn i en kamp hvor de ikke fikk spillet til å gli i sin nye 4-2-3-1-formasjon.

Svette

I det 22. minutt tok Tyrkia ledelsen. Sabri tok kast på høyresiden, fikk igjen ballen og la inn. Med et akrobatisk spark sendte Kazim Kazim den i en bue over Lehmann og i tverrliggere. På returen var Ugur Boral skrittet foran Arne Friedrich. Han traff dårlig, men ballen smatt mellom beina på Lehmann og akkurat over linjen.

Mens tyrkerne jublende løp mot benken for å feire, tok Christoph Metzelder av seg drakten og fjernet undertrøya. Som for å si at det ble nødvendig å svette litt likevel.

Bare fire minutter senere, mens tyrkerne som fylte hjørnet av den ene svingen sang som om de var flere enn tyskerne som så ut til å ha besatt resten av stadion, utlignet Tyskland på sin første sjanse. Lukas Podolski kom rundt på venstrekanten, slik det var meningen at han skulle gjøre stadig vekk. Bastian Schweinsteiger holdt seg foran sin motspiller, som han gjorde mot Portugal, og flikket inn med utsiden av høyre fot. Bare fire tyskere jublet, resten diskuterte seg imellom eller løp til benken for å få instrukser.

De hjalp bare måtelig. For det var tyrkerne som hadde flyt, som spilte ball sammen, som skapte sjanser, og slik fortsatte det. Men onsdag var det tyskernes tur til å juble sist.

Søndag spiller Tyskland EM-finale i Wien. (©NTB)

Kampfakta:

Tyskland – Tyrkia 3-2 (1-1)

St. Jakob-Park

39.374 tilskuere

Mål: 0-1 Ugur Boral (22), 1-1 Bastian Schweinsteiger (26), 2-1 Miroslav Klose (79), 2-2 Semih Sentürk (86), 3-2 Phillip Lahm (90).

Dommer: Massimo Busacca, Sveits.

Gult kort: Semih Sentürk, Tyrkia.

Lagene:

Tyskland (4-2-3-1): Jens Lehmann – Arne Friedrich, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Philipp Lahm – Simon Rolfes (Torsten Frings fra 46.), Thomas Hitzlsperger – Bastian Schweinsteiger, Michael Ballack, Lukas Podolski – Miroslav Klose (Marcell Jansen fra 92.).

Tyrkia (4-1-4-1): Rüstü Recber – Sabri Sarioglu, Mehmet Topal, Gökhan Zan, Hakan Balta – Mehmet Aurelio – Kazim Kazim, Hamit Altintop, Ayhan Akman (Melvut Erding fra 81.), Ugur Boral (Gokdeniz Karadeniz fra 84.) – Semih Sentürk. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus