Meny

Ishockey-VM 2008

Norge må tukte kjempefavoritt

I morgen VM-åpner Norge og Mats Zuccarello Aasen mot Slovakia i Halifax. Kampen kan fort bli avgjørende for om Norge ender sist eller ikke i gruppe C. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen VM-åpner Norge mot Slovakia. Resultatet derfra kan fort bli det som avgjør om vi unngår nedrykkspill eller ikke.

I morgen starter hockey-VM i Canada for Norges del og Roy Johansens mannskap skal opp mot Slovakia i sin første kamp. Mandag venter Finland, med Teemu Sälanne i spissen, mens onsdag møter Tommy Jacobsen og co. Tyskland.

Med utgangspunkt i tidligere møter og resultat er det ved første øyekast tysklandkampen som blir avgjørende om Norge unngår den skumle sisteplassen i gruppe C eller ikke.

Men trolig blir morgendagens kamp den viktigste, for motstander Slovakia er betydelig svekket før mesterskapet. Blant annet har Marion Garborik (Minnesota Wild) og Zdeno Chara (Boston Bruins) takket nei på grunn av skader.

Tyskland har ved to anledninger denne sesongen slått slovakene og fremstår i øyeblikket som kanskje sterkere enn Slovakia. Tyskerne har rett før mesterskapet også fått to nye tilvekster i laget. De tidligere NHL-spillerne Jason Holland og John Tripp fikk nylig tysk pass og styrker et ellers solid tysk lag ytterligere.

Det betyr at det trolig blir åpningskampen lørdag som blir «hovedmatchen» for å unngå og spille best av tre mot bunnlaget i gruppe B.

Etter all sannsynlighet blir det Slovenia. I siste treningskamp før VM tapte Norge for Slovenia med 4-6.

Må lykkes 100 prosent

Landslagssjef Roy Johansen mener at dersom det norske laget skal ha noe håp om poeng må laget stille topp skjerpet lørdag 01.15 norsk tid.

- Lykkes vi 100 prosent lørdag er selvfølgelig alt mulig, men vi må være på tå hev hele veien. Vi tapte mot Slovakia i fjor med 3-0, men vi følte absolutt at vi var med i kampen, sier landslagssjefen til ABC Nyheter.

Tommy Jacobsen (V) og Roy Johansen mener Slovkai blir tøft, men at vi har muligheter om vi er lojale til planen og er topp skjerpet. (Foto: Scanpix)Tommy Jacobsen (V) og Roy Johansen mener Slovkai blir tøft, men at vi har muligheter om vi er lojale til planen og er topp skjerpet. (Foto: Scanpix)

Selv om slovakene mangler flere av sine beste spillere tror Johansen det nødvendigvis ikke blir noe enklere oppgave.

- Styrken til laget er kanskje selve laget Slovakia. De er muligens noe svekket uten sine NHL-stjerner, har flere meget gode spillere med både teknikk og fysikk på høyeste nivå. Det at flere superstjerner mangler i laget gjør bare at de øvrige spillerne vil gripe sjansen til å vise seg ekstra frem. Det blir en uhyre vanskelig, men samtidig viktig match.

Følge planen

Landslagskaptein Tommy Jacobsen spiller lørdag sin 116. OL- og VM kamp for Norge, og veteranen er positiv før åpningskampen.

- Det har vært en strålende oppladning til mesterskapet og med ni debutanter ser det spennende ut. Flere av de unge og nye har imponert meg i forberedelsene til VM. Men spesielt Mats Frøshaug synes jeg har gjort sine saker veldig bra.

Til tross for at Norge har flere ferskinger i laget tror «rekordmannen» at det også kan være en fordel for «underdogen» i gruppe C..

- Hele hockeyverdenen er på plass og følger med. Det er alltid attraktivrt med unge og sultne spillere i laget og med hele NHL-på tribunen inspirerer det nok mange av de unge til å gi jernet litt ekstra, sier Jacobsen til ABC Nyheter.

Roy Johansens forlengede arm utpå isen er krystallklar på hva som blir viktig mot Slovakia.

- Vi blir nødt til å stikke finger'n i jorda og innse at vi møter et utrolig bra lag selv om de mangler flere av sin kanskje beste spillere. Skal vi ha noe som helst sjanse må vi følge «game»-planen som blir lagt opp før kampen. Vi er nødt til å sette laget foran individet i en kamp som dette. Og fortsetter.

- Vi har nok ikke så mye talent i laget som de andre, så våre sjanser og muligheter ligger i å jobbe mye hardere enn motstanderne. Gjør vi det har vi gode sjanser, sier spilleren som deltar i sitt 16 sluttspill for Norge.

ABC Nyheter kommer til å følge ishockey-VM de nærmeste ukene. Det er fem timers forskjell på Norge og Halifax i Canada. Kampen Norge-Slovakia ser du på NRK1 kl. 01.15 natt til søndag.

Disse spillerne er påmeldt til VM

Keepere (3): Pål Grotnes (Comet) – Andre Lysenstøen (Stavanger) – Ruben Smith (Storhamar).

Backer (6): Jonas Holøs (Sparta Sarpsborg) – Tommy Jakobsen (Graz, Østerrike) – Juha Kaunismäki (Stavanger) – Anders Myrvold (Vålerenga) – Mats Trygg (Kölner Haie, Tyskland) – Henrik Ødegård (Frisk Asker).

Forwards (12): Morten Ask (Duisburg, Tyskland) – Anders Bastiansen (Mora, Sverige) – Kristian Forsberg (Storhamar) – Mats Frøshaug (Linköping, Sverige) – Mads Hansen (Brynäs, Sverige) – Marius Holtet (Iowa Stars, USA)– Kjell Richard Nygård (Vålerenga) – Mathis Olimb (Augsburg, Tyskalnd) – Martin Røymark (Sparta Sarpsborg) – Per-Åge Skrøder (MODO, Sverige) – Lars Erik Spets (Duisburg, Tyskland) – Mats Zuccarello Aasen (Frisk Asker).

18 spillere er påmeldt av mulige 20. Ytterligere to kan påmeldes etter innledende kamper. Patrick Thoresens «VM-skjebne» er ennå ikke avgjort i og med at hans Philadelphia Flyers fortsatt er med i sluttspillet i NHL.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus