Ikke avklart om bruken av spillemidler til OL-anlegg i 2018OL-2018 på bekostning av barn og unge?

OL-2018 på bekostning av barn og unge?
OL-2018 på bekostning av barn og unge?
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget kan gå inn for å bruke flere hundre millioner spillemiddelkroner til OL-anleggene til OL-i Tromsø 2018. Men Idrettstinget i mai besluttet at finansiering ikke skal ramme tilrettelegging av

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Søknad og penger

Kulturminister Trond Giske (f.v.) mottar NIFs søknad om å arrangere OL og Paralympics i 2018 i Tromsø av konstituert idrettspresident Odd-Roar Thorsen, Bjørge Stensbøl og Gunnar Wilhelmsen.

Foto: Scanpix

I mai vedtok Idrettstinget i Skien at en eventuell norsk OL-søknad ikke skal ramme anleggstilretteleggingen for barn- og unge.

Forslagsstilleren, friidrettspresident Svein Arne Hansen, viste til det idrettspolitiske dokumentet der det heter at barn og ungdom skal ha prioritet.

Hva vil da skje hvis regjering og storting i forbindelse med statsgarantien for et OL i Tromsø legger opp til at det skal brukes «noen hundre millioner kroner» av spillemidlene til anlegg?

Det har også Tove Paule fokus på. Forslaget fra Svein Arne Hansen ble vedtatt uten diskusjon, selv om han kom med noe som kunne oppfattes som en liten idrettspolitisk bombe.

- Vi trenger ikke ta den debatten før vi vet om det blir noen statsgaranti og eventuelt hvulke forutsetninger som legges til grunn for denne. Men det er klart dette kan bli en sak som kan skape temperatur, sier Tove Paule.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

415 millioner i 2014-søknad

I Stortingsmeldingen for søknaden til lekene i 2014 ble det antydet at man ville bruke 415 millioner spillemiddelkroner. Dette var i samme leie som lekene på Lillehammer, der man i bruke 347 millioner kroner (2006-verdi) fra spillemidlene, noe som tilsvarte 22,3 prosent av anleggskostnadene og tilsvarte ett års samlet tilskudd til idrettsanlegg.

Kjell O. Krans idrettstyre tok opp spillemiddelbruken i sin behandling av 2014-søknaden da den ble behandlet og ga utrykk for at man ville godta noe som tilsvarte ett år forbruk.

Da hans etterfølger, Karl-Arne Johannessen, satte i gang en ny prosess for 2018-lekene, ble derimot idrettens bidrag i form av spillemidler aldri tallsatt av idrettstyret.

Les mer på Sportsanlayse.no

(Artikkelen har tidligere stått i tidsskriftet Idrett&Anlegg)