OL-kritiker arrestert i Kina

En kinesisk mann er arrestert etter at han samlet inn 10.000 underskrifter på et opprop hvor han kritiserer OL i Beijing og krever at menneskerettighetene respekteres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kinesisk mann er arrestert etter at han samlet inn 10.000 underskrifter på et opprop hvor han kritiserer OL i Beijing og krever at menneskerettighetene respekteres. (Foto: Scanpix)En kinesisk mann er arrestert etter at han samlet inn 10.000 underskrifter på et opprop hvor han kritiserer OL i Beijing og krever at menneskerettighetene respekteres. (Foto: Scanpix)

Yang Chunlin ble arrestert i provinsen Heilongjiang nordøst i Kina allerede 6. juli, opplyser gruppa Kinas forsvarere for menneskerettigheter. Mandag ble han tiltalt for forsøk på å styrte statsmakten.

Den kjente dissidenten Hu Jia mener at arrestasjonen er ledd i regjeringens forsøk på å rydde opp i politisk sensitive saker før OL sommeren 2008.

– Akkurat nå hjelper jeg Yang Chunlin med å leie inn en advokat. Myndighetene har truet Yangs familie. Yangs kone tør ikke å snakke med noen på grunn av truslene, sier Hu til nyhetsbyrået AFP. Han lever under streng politibevoktning i en bolig i Beijing.

Oppropet til Yang skal ha hatt tittelen « Vi vil ha menneskerettigheter, ikke olympiade». Mange av underskriftene er samlet inn fra bønder i den nordøstlige provinsen. Yang har hjulpet flere av dem med å søke erstatning etter at jordområdene deres er blitt ekspropriert av myndighetene.

Også i Beijing har mange mennesker blitt tvunget til å flytte fordi myndighetene trenger områdene til å bygge OL-prosjekter.

Les også:

- Ikke vårt ansvar å endre Kina

- Det er ikke vår sak å drive politikk

Millioner kastes ut før OL

Personvernpolicy