Norge rundspilt av Kroatia

Det var rått parti da Kroatia slo Norge 2-1 i generalprøven foran vårens EM-kvalifisering. Åge Hareide har en stor jobb å gjøre før premieren. - Vi tapte fortjent, mener Hareide.

Christian Grindheim ( til høyre) og Hrvoje Vejic under vennskapskampen mellom Kroatia og Norge i Rijeka onsdag kveld. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXChristian Grindheim ( til høyre) og Hrvoje Vejic under vennskapskampen mellom Kroatia og Norge i Rijeka onsdag kveld. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Mladen Petric og Luka Modric scoret Kroatias mål i en hjemmeseier som etter Petter Vaagan Moens sene redusering var minst et par mål for liten. Flere glimrende redninger av Håkon Opdal og en redning på streken av Erik Hagen begrenset tapets størrelse.

Fire minutter før slutt lurte Ole Martin Årst offsidefellen og kom alene gjennom, Norges første ordentlige sjanse i kampen. Keeper reddet, men Vaagan Moen satte inn returen og ga Norge et flatterende resultat.

Lite å glede seg over

Bak resultatet var det imidlertid lite å glede seg over.

Landslagssjefene skrøt uhemmet av hverandres lag på pressekonferansen dagen før kamp. Basert på onsdagens forestilling kan vi slutte at Åge Hareide har mer greie på fotball enn Slaven Bilic. Hareides lag var nemlig ikke mye å skryte av denne kvelden.

- Spillemessig og resultatmessig var dette skuffende. Det er veldig enkelt - Kroatia var bedre enn oss i alle spillets faser, sa landslagssjef Åge Hareide til TV3 etter kampen.

Han poengterte at Norges tap kunne vært langt større, og at hjemmelaget dominerte stort både med og uten ball.

- Vi slapp billig unna takket være Erik Hagen, Brede Hangeland og Håkon Opdal i mål. Safta manglet hos våre englandsproffer, og det var bare spenning i tre minutter mot slutten, sa Hareide.

De spennende valgene han gjorde i laguttaket ble alt annet enn en suksess. Morten Gamst Pedersen var usynlig på høyrekanten inntil han måtte ut med skade før pause. Marius Johnsen ble stadig overspilt på venstreback, og John Arne Riise måtte falle ned for å hjelpe til i stedet for å bidra framover.

På en bløt, men fullt ut spillbar gressmatte var det i stedet kroatene som briljerte med sin teknikk, sine smarte løp og åpnende pasninger.

Kort glimt av magi

Etter at vertene gang på gang var kommet fram på Norges venstreside, kom det avgjørende gjennombruddet på motsatt side. I det 26. minutt stormet venstrekanten Niko Kranjcar fram og la et perfekt innlegg som den farlige spissen Mladen Petric styrte i mål.

Bortsett fra et øyeblikks John Carew-magi, da han vendte bort Dario Simic, satte fart og skjøt rett over krysset, hadde ikke Norge skapt noe. Det holdt likevel på å bli utligning da Kroatia-keeper Stipe Pletikosa i det 29. minutt var mer opptatt av å dytte vekk Ole Gunnar Solskjær enn av å nå ballen på en norsk dødball. Ballen spratt i en rar bue over ham og i mål, men scoringen ble strengt annullert for angrep på keeper.

I det 39. minutt doblet Kroatia ledelsen da de norske sov på et hjørnespark. Corneren ble tatt kort til Kranjcar, som dempet og fintet før han slapp ballen til Luka Modric. Han fikk stå helt alene på 16-meterstreken og skyte i hjørnet.

Da sto Christian Grindheim på sidelinja og ventet på å bli byttet inn for Gamsten, som hadde forsvunnet ut med skade.

Kunne blitt enda mørkere

Hadde det ikke vært for flere fine redninger av Opdal og noen svake kroatiske avslutninger, ville det sett enda mørkere ut for Norge halvveis.

Ved pause byttet Hareide ut Johnsen, flyttet ned Riise og la om til 4-4-2 med en diamantformet midtbane med Grindheim forrest. Sammen med at kroatene følte det meste var gjort, førte det til at Norges mål kom under atskillig mindre press i annen halvdel. Men de norske skapte fortsatt så godt som ingenting, og vertene var veldig nær å øke ledelsen.

Kroatia startet med seks mann fra førsteelleveren som slo England og Israel i de siste kvalifiseringskampene i fjor høst, Norge manglet bare Fredrik Strømstad på en optimal ellever. Derfor lover ikke onsdagens kamp god for kvalkampene som følger.

Trøsten må bli at motstanderne ikke holder Kroatias nivå. Men om ikke Norge hever seg flere hakk, hjelper ikke det heller.

- Dette var en skuffelse fra vår side, og vi må bli mye, mye bedre, konstaterte Hareide overfor TV 3.