Verdens største nanbudoklubb befinner seg i Skien

Skien er mest kjent for Henrik Ibsen, Union og Odd Grenland. Nå kan Telemarks hovedstad bli kjent for noe helt annet. Byen huser nemlig verdens største nanbudoklubb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nanbudo er en teknisk krevende idrett som kombinerer selvforsvar, mosjon og mental utvikling (Foto: skien.nanbudo.no)Nanbudo er en teknisk krevende idrett som kombinerer selvforsvar, mosjon og mental utvikling (Foto: skien.nanbudo.no)

For rundt 30 år siden vokste Skien Nanbudoklubb seg ut av byens karateklubb. Veksten av medlemmer har vært jevn i løpet av årene. I dag teller medlemsmassen rundt 350 stykker.

Høres kanskje ikke så mye ut, men det er i hvert fall nok til at klubben innehar en gjev rekord:

- I dag er vi faktisk den absolutt største nanbudoklubben i verden. De klubbene som ligger nærmest i antall medlemmer ligger på rundt 150 stykker, sier Freddy Olsen, formann i klubben, til Neste Klikk.

Skien nanbudoklubb ønsker ikke å stoppe der. Målet er å doble antall medlemmer.

- Målet mitt er at innen 3-4 år er vi oppe i rundt 700 medlemmer, inkludert både voksne og barn, fortsetter Olsen.

Det sosiale er viktig


Klubbens viktigste våpen for å tiltrekke seg utøvere er basert på to ting: For det første legger klubben ting til rette slik at det er mulig å drive andre aktiviteter enn kun trening i klubblokalene. For det andre satser de på å la voksne og barn trene samtidig.

- Vi mener også det er viktig at barna kan trene samtidig med sin foreldre. De trener da i forskjellige lokaler, men samtidlig. Vi ønsker å ta vare på alle og det klarer vi godt gjennom arbeidet som gjøres i klubben.

Mot samme mål


Freddy Olsen påpeker at suksessen er basert på lik tankegang og at alle drar i samme retning innad i klubben. Uten den formidable dugnadsinnsatsen hadde de ikke klart å være der de er i dag.

- Her prøver vi alle å jobbe mot det samme målet. Ingen skal være spesielle. Vi har ingen ansatte, bare frivillige folk som vil skape et godt miljø for folk i alle aldre, sier Olsen.

Hvordan klubben har klart å etablere seg så sterkt, og fått så mange medlemmer, tilskriver Olsen frivillighet fra mange av medlemmene.

- Dersom vi får noen henvendelser, stiller vi alltid opp. Vi ønsker å rekruttere medlemmer til klubben og er aktive når vi har muligheten til det. Vi vil være åpne, aktive og vise oss frem når vi kan det.

Skien nanbudoklubb, verdens største innen sin idrett, vil bli enda større. Målet er likevel en fordobling av medlemmer innen 3-4 år (Foto: skien.nanbudo.no)Skien nanbudoklubb, verdens største innen sin idrett, vil bli enda større. Målet er likevel en fordobling av medlemmer innen 3-4 år (Foto: skien.nanbudo.no)

I tillegg til dette pirrer Olsen, og resten av Skien nanbudoklubb, nysgjerrigheten til folk gjennom å være veldig synlige i store offentlige sammenhenger.

- På 17. mai er vi den desidert største gruppen som går i borgertoget på ettermiddagen, mye større enn for eksempel fotballgruppa til Odd Grenland. Og hver St. Hans aften holder vi stor oppvisning på Bakkestranda i Skien. Det er klart folk blir nysgjerrige på hva dette er for noe.

Verdifull trening


En av landets mest lovende skøyteløpere i sin årsklasse, 13 år gamle Hanne Verling har vært en aktiv nanbudoutøver i 8 år, men har nå tatt en pause fra treningen. Hun har blant annet svart belte i kampsporten og sier til Neste Klikk at hun har hatt stor nytte av treningen, og at det har hjulpet henne til å bedre resultatene på isen.

- Jeg vil si at balanse- og styrketreningen har vært veldig nyttig for meg, og hjulpet meg til å bli en bedre skøyteløper. Også den psykiske treningen har vært god å ha med seg videre.

Hanne skryter av miljøet og er glad for at hun har vært medlem av klubben.

- Det er utrolig flinke trenere og et godt miljø generelt. Mange av utøverne som er med i klubben er også skikkelig gode. Du må også få med deg at det er bare snille mennesker i klubben, sier Hanne på telefonen.

Oppfordring til damene


Klubben har medlemmer i alle aldre og blant barna er fordelingen blant gutter og jenter ganske lik. Forskjellen i kjønnsfordelingen øker når foreldremassen skal telles opp. Freddy Olsen skulle gjerne sett flere damer på trening.

- Blant barn og ungdom er fordelingen cirka 60/40 prosent i favør guttene, mens det blant de voksne er cirka 85/15. Vi håper at flere damer finner veien til oss. Vi er her for å ta vare på alle. Du kan gjerne si vi jobber under mottoet «Her hører jeg til», sier Freddy Olsen entusiastisk til Neste Klikk.

Fakta om nanbudo:


Nanbudo er en martial art (kampsport) som kombinerer selvforsvar, mosjon og mental utvikling. Det er ikke selve kampen som er det vesentlige i Nanbudo, men kunsten, selvforsvaret og filosofien.

Nanbudo søker å skape harmoni og balanse mellom kropp og sinn så vel i vårt daglige virke som i kampsituasjoner.

De grunnleggende treningsprinsippene i Nanbudo består først og fremst av pusteteknikker, helseøvelser, meditasjon, bruk av ki-energi og selvforsvar.

Selvforsvaret i Nanbudo består av mange teknikker, men hovedprinsippet er at i stedet for å møte hardt mot hardt skal utøveren vike når angrepet kommer, for så å benytte motstanderens kraft i eget forsvar.

Nanbudo inneholder også øvelser i selvforsvar mot hverdagens stress og mas.

Filosofien i Nanbudo øker den enkeltes innsikt i seg selv, ved hjelp av Nanbudoens grunnsetninger økes den psykiske kapasitet.


Personvernpolicy