Erdogan går mot nederlag i lokalvalg i Tyrkia

Valgmedarbeidere i Istanbul er i gang med tellingen under lokalvalget i Tyrkia. på Election representatives count the ballots at a polling station in Istanbul, Turkey, Sunday, March 31, 2024. TFoto: Emrah Gurel / AP / NTB
Valgmedarbeidere i Istanbul er i gang med tellingen under lokalvalget i Tyrkia. på Election representatives count the ballots at a polling station in Istanbul, Turkey, Sunday, March 31, 2024. TFoto: Emrah Gurel / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans parti AKP ligger an til nederlag i alle landets fem største byer i søndagens lokalvalg, inkludert Istanbul og Ankara.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen er optimistisk etter at de første resultatene fra lokalvalget viser at de leder i landets største by Istanbul og hovedstaden Ankara.

Sittende ordfører Ekrem Imamoglu, som er kandidaten til partiet CHP i Istanbul, sier at han er svært fornøyd. Da 49 prosent av stemmene var telt opp, hadde han fått 50,5 prosent mot 41,2 prosent til motstanderen Murat Kurum fra AKP.

I Ankara har ordfører Mansur Yavas, som også er fra CHP, allerede erklært at han er gjenvalgt etter at de første resultatene viser at han leder med 24 prosentpoeng d 30 prosent av stemmene var opptelt. CHP leder også i Izmir.

Før valget lanserte Erdogan en intens personlig kampanje for å vinne tilbake Istanbul, der han selv var ordfører en gang i tiden, men som glapp for ham ved forrige valg.

Men skyhøy inflasjon og en økonomisk krise som rammer husholdningene hardt, har gjort valgkampen vanskelig for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Basert på tallene vi har fått, kan jeg si at våre borgeres tillit til oss er blitt belønnet, sa Imamoglu i CHP-hovedkvarteret søndag kveld.

En seier for Imamoglu søndag vil trolig gjøre ham til den fremste motkandidaten til AKP-partiet ved neste presidentvalg i 2028.

Rundt 61 millioner tyrkere har stemmerett ved valget på ordfører i Tyrkias 81 provinser, samt kommunestyremedlemmer og andre lokale tjenestemenn.