Metanutslipp fra fossil energi økte i fjor: – En tapt mulighet

Kveldssol over en oljepumpe i Goldsmith i Texas. Gass- og oljeutvinning bidrar til utslipp av den kraftige klimagassen metan i USA. Foto: Eli Hartman / Odessa American / AP / NTB
Kveldssol over en oljepumpe i Goldsmith i Texas. Gass- og oljeutvinning bidrar til utslipp av den kraftige klimagassen metan i USA. Foto: Eli Hartman / Odessa American / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utslipp av den kraftige klimagassen metan fra olje, gass og kull økte i fjor, selv om det hadde vært mulig å redusere utslippene nærmest gratis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det konkluderer Det internasjonale energibyrået (IEA) i en ny rapport om metanutslippene.

Mens klimagassen CO2 får mest oppmerksomhet, har også metan stor betydning for klodens klima. Forskere anslår at så mye som en tredel av den globale oppvarmingen skyldes økende mengder metan i atomsfæren.

En viktig kilde til metanutslipp er verdens olje-, gass- og kullindustri.

– Utslippene fra fossil energi er fortsatt uakseptabelt høye, sier energiøkonom Tim Gould i IEA, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rapende kuer

Landbruk er den største kilden til metanutslipp knyttet til menneskelig aktivitet. I Asia bobler metan opp fra oversvømte rismarker.

Både ku og sau raper ut metan, og på verdensbasis blir dette også betydelige mengder.

Den nest største menneskeskapte kilden til metanutslipp er fossil energi. Naturgass består i stor grad av metan, og når rørledninger lekker, stiger gassen opp i atmosfæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også utvinning av olje og kull fører til betydelige utslipp av metan i mange land.

De samlede globale metanutslippene fra fossil energi var i fjor på 120 millioner tonn, ifølge IEA. Dette var litt mer enn i 2022.

Penger å spare

Fortsatt er metanutslippene fra fossil energi lavere enn toppåret 2019, påpeker energibyrået. Men de har nå steget tre år på rad.

– Det er ingen grunn til at utslippene skal være så høye som de er, sa energiøkonom Tim Gould før IEA-rapporten ble presentert onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye av metanutslippene skyldes lekkasjer, og det er penger å spare på å tette lekkasjene slik at gassen i stedet kan selges. Dermed er det mulig å hindre klimautslipp og samtidig gå i pluss økonomisk.

IEA anslår at hele 40 prosent av metanutslippene fra fossil energi kunne vært unngått uten noen netto kostnader.

– Dette er fortsatt en tapt mulighet, sier energiekspert Christophe McGlade i IEA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge best i klassen

Blant landene som utvinner olje, gass og kull, er det store variasjoner i størrelsen på metanutslippene.

Norge og Nederland har lavest utslipp sett i forhold til mengden gass og olje som produseres, ifølge IEA. I andre enden av skalaen ligger Venezuela og Turkmenistan.

I 2023 ble flere det registrert flere svært store utslipp fra enkelte spesifikke steder. Ett av disse var en gassbrønn i Kasakhstan som tok fyr ved et uhell. I over seks måneder spydde brønnen ut metan.

Dette var ett av de verste enkeltutslippene av metan som noen gang er observert, ifølge BBC.

Utslipp fra våtmarker

Landene i verdens om slipper ut mest metan fra fossil energi, er USA, Kina og Russland.

Utslippene i USA og Kina skyldes i hovedsak utvinning av henholdsvis naturgass og kull.

I tillegg til de menneskeskapte metanutslippene kommer de naturlige utslippene, som anslås å utgjøre 40 prosent av totalen. En av de største naturlige utslippskildene er våtmarker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse utslippene har økt, noe som bekymrer forskere. De undersøker om stigende temperaturer får mer metan til å boble opp av våtmarkene – noe som i sin tur forsterker oppvarmingen av jorda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skremmende utvikling

I atmosfæren har mengden metan økt kraftig siden 2007, og forskere har ikke full oversikt over grunnene. Men det antas at stigende utslipp fra våtmarker er en viktig årsak.

Konsentrasjonen av metan i lufta måles en rekke steder rundt om på kloden, blant annet på Svalbard og i Agder.

– Utviklingen er skremmende fordi metan er en kraftig klimagass. Desto større konsentrasjoner av metan i atmosfæren, desto mer og dypere må vi kutte i de andre klimagassene, sa direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet da nye tall i fjor viste at metanmengdene hadde steget til et nytt rekordnivå.

Satellittovervåking

For å få bedre oversikt over metanutslippene fra olje- og gassindustrien ble en ny satellitt skutt opp tidligere denne måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med finansiering fra blant andre Google-eier Alphabet skal den «snuse seg fram» til store utslipp fra fossilindustrien. IEA tror 2024 kan bli et vendepunkt for overvåking av metanutslipp.

På fjorårets klimatoppmøte i Dubai lovet nesten alle verdens land og et stort antall oljeselskaper å kutte utslippene av metan. Men løftene har foreløpig ikke resultert i mange håndfaste planer med tiltak som kan få utslippene ned.

Enn så lenge er det fortsatt et stort gap mellom hva land og selskaper sier de slipper ut og mengdene som IEA anslår stiger opp i atmosfæren.