Frp trekker seg fra pensjonsforhandlinger på Stortinget

Partileder Sylvi Listhaug (Frp) bekrefter at partiet trekker seg fra pensjonsforhandlingene i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Partileder Sylvi Listhaug (Frp) bekrefter at partiet trekker seg fra pensjonsforhandlingene i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp bryter forhandlingene med regjeringspartiene og Høyre om endringer i pensjonssystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke mulig å sikre flertall for en anstendig minstepensjon og beskytte opparbeidede rettigheter, oppgir Frp-leder Sylvi Listhaug som årsak til at partiet trekker seg fra samtalene på Stortinget.

Før påske skal arbeids- og sosialkomiteen legge fram sin innstilling om regjeringens forslag til justering av pensjonsreformen. Regjeringen har ønsket å lande et bredt forlik.

Men det er nå klart at Fremskrittspartiet ikke blir med på dette. Partiet valgte også å stå utenfor pensjonsforliket forrige gang.

– Minstepensjonistene fortjener en pensjon det er mulig å leve av, og det er skammelig at minstepensjonen i et av verdens rikeste land fortsatt er langt unna EUs fattigdomsgrense. En anstendig minstepensjon har hele tiden vært en forutsetning for Frp for å bli med på et bredt forlik, sier arbeidspolitisk talsmann Dagfinn Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uaktuelt å støtte usosial reform

Det er uaktuelt å støtte et pensjonssystem som straffer dem som har minst og viderefører den usosiale pensjonsreformen fra 2011 som Frp stemte mot, skriver Listhaug i en epost til NTB.

Folk bør få beholde opparbeidet rettigheter som de har betalt inn gjennom mange år, understreker hun.

– Pensjonistene skal ikke bli stilt ut som syndebukker for politikeres manglende evne til å prioritere. Vi må heller se på hvordan vi kan øke yrkesdeltakelsen blant gruppene som står utenfor arbeidslivet i dag, som en del innvandrere og uføre, samt kutte i symbolske klimatiltak der milliardene sitter løst, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viser til oljefondet

Arbeidspolitisk talsmann Dagfinn Olsen lister opp områder som har vært viktige for Frp:

* Øke minsteytelsene

* Skjerme uføre

* Skrote levealdersjustering

– Premisset for pensjonsreformen i 2011 om sterkt svekkede statsfinanser har ikke slått til, og det er ikke noe som tilsier at de vil bli svekket de neste ti årene. Vi har nå et oljefond på over 16.000 milliarder, sier Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Verdens verste parkering?

SV fortsetter

Regjeringspartiene samarbeider med SV om budsjett og en del andre saker, men det er i utgangspunktet ikke ventet noen rødgrønn allianse om endringene i pensjonssystemet, skrev Altinget nylig. SV støttet i utgangspunktene ikke den forrige reformen.

Frp, SV og Rødt gikk forrige uke sammen om et felles krav om mer til uføre og minstepensjonister. SVs Freddy Øvstegård sier at de fortsetter forhandlingene.

– Det er store utfordringer med pensjon fremover, kommende generasjoners pensjon må reddes fra å svekkes ytterligere. Det er synd at det nå går mot et smalere forlik enn det kunne blitt, skriver han i en epost til NTB.

– SV blir i forhandlinger videre, fordi vi vil gjøre alt i vår makt for å sikre en mer sosialt rettferdig pensjon. Å overlate dette til regjeringa og Høyre vil gå utover de som ikke kan jobbe stadig lenger, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre hovedkrav fra Høyre

Men Høyre har stilt seg mer positive. Ifølge avisen skal partiet ha tre sentrale krav: Hevet grense for individuell pensjonssparing med skattefradrag, ingen plikt til å gå av ved nådd særaldersgrense og rett til å jobbe fram til 72-årsalderen i staten.

Høyre har også vært langt mer positivt innstilt til elementene i regjeringens pensjonsmelding enn for eksempel Rødt og SV, som spesielt er kritiske til om uføre og fremtidige minstepensjonister får nok å leve av, ifølge Altinget.