Dumaen i Russland godkjenner siste del av tilbaketrekking av prøvestansavtale

Onsdag godkjente Dumaen i Russland andre og tredje del i prosessen med å trekke tilbake ratifiseringen av prøvestansavtalen for atomprøvespregninger. Foto: AP / NTB
Onsdag godkjente Dumaen i Russland andre og tredje del i prosessen med å trekke tilbake ratifiseringen av prøvestansavtalen for atomprøvespregninger. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen har vedtatt de siste trinnene i prosessen med å trekke ratifiseringen av prøvestansavtalen for atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre og tredje trinn i prosessen ble vedtatt med 415 stemmer. Ingen stemte mot eller avsto fra å stemme.

Første runde gikk igjennom Dumaen tirsdag. Nå er altså hele prosessen med å trekke ratifiseringen fullført i den lovgivende forsamlingen.

Avtalen fra 1996 forbyr alle typer kjernefysiske prøvesprengninger. De fem atomstormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike har alle signert avtalen, men verken USA eller Kina har ratifisert den. Avtalen kan først tre i kraft når alle de 44 landene som har atomvåpen eller andre kjernefysiske anlegg, har signert og ratifisert den. Åtte land har ikke gjort dette, og Russland blir nå det niende.

Vladimir Putin har sagt at Russland ikke skal gjenoppta prøvesprengninger med mindre USA gjør det. CNN har publisert satellittbilder som angivelig viser økt aktivitet på testanlegg for atomvåpen i både Russland, USA og Kina.