Kasakhstan vil ikke hjelpe Russland med å bryte sanksjonene

President Kassym-Jomart Tokajev (t.v.), her sammen med Tyskland statsminister Olaf Scholz i Berlin, sier Kasakhstan ikke hjelper Russland med å omgå sanksjonene. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
President Kassym-Jomart Tokajev (t.v.), her sammen med Tyskland statsminister Olaf Scholz i Berlin, sier Kasakhstan ikke hjelper Russland med å omgå sanksjonene. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kasakhstans president gjør det klart at de ikke vil hjelpe Russland med å omgå sanksjonene mot landet etter invasjonen av Ukraina, trass i rykter om at Russland får viktige varer via Sentral-Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kasakhstan har utvetydig erklært at vi følger opp sanksjonene, sa president Kassym-Jomart Tokajev etter et møte med Tysklands statsminister Olaf Scholz i Berlin torsdag.

– Det bør ikke være noen bekymringer på tysk side for mulige handlinger med sikte på å omgå sanksjonene, sa han videre.

Invasjonen satte nervene på høykant i de sentralasiatiske landene, inkludert Kasakhstan, som etter beste evne prøver å holde avstand til Russlands krig. Kasakhstan har blant annet ikke anerkjent de annekterte, okkuperte områdene i Ukraina som del av Russland.

Men landet, som er nært alliert militært med Russland og har en 7.500 kilometer lang grense mot nabolandet, er ofte blitt beskyldt for å hjelpe sin større nabo med å få tak i visse typer varer til tross for sanksjonene.

I sin nyeste sanksjonspakke søker EU å slå ned på videreeksport av sensitive varer gjennom tredjeland ved å forby eksport av visse produkter til stater som ikke samarbeider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tokajev sier også at han ikke frykter at Russland skal gjøre krav på noe av Kasakhstans territorium.

Russiske propagandamakere og parlamentarikere har gjentatte ganger truet med at Kasakhstan blir neste mål for Kremls ekspansjonistiske ambisjoner.

I tillegg til Tokajev skal Scholz fredag møte lederne for Kirgisistan, Usbekistan, Turkmenistan og Tadsjikistan. Møtet blir det første fellesmøtet for de fem landene med et EU-land.