EU-domstol vil oppheve sanksjoner mot russisk oligark

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske oligarken Aleksandr Aleksandrovitsj Sjulgin fikk medhold i en EU-domstol onsdag. Domstolen vil oppheve sanksjonene mot ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU kan anke avgjørelsen til unionens øverste domstol. Fram til det er avklart om det blir en ankesak, er sanksjonene gjeldende. EU kan også bestemme seg for å ilegge ham nye sanksjoner.

Sjulgin ble ilagt sanksjoner på grunn av sin rolle som administrerende direktør for en handelsplattform og for å ha deltatt på et møte med president Vladimir Putin i februar 2022.

Han har siden fratrådt fra direktørstillingen, noe som førte til at han fikk delvis medhold i EU-domstolen.

Flere andre fikk ikke medhold i sine saker onsdag. Blant dem er Dmitrij Aleksandrovitsj Pumpjanskij. EU har innført sanksjoner mot ham og hans kone.

Ekteparet havnet på EUs sanksjonsliste etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor. Dette mener de er uberettiget og gikk derfor rettens vei for å bli strøket fra lista.

Onsdag avviste en EU-domstol kravet, noe som innebærer at ekteparet fortsatt nektes innreise i EU og at midler de har i EU-land forblir frosset.

– Selv om han ikke har noen direkte rolle i krigen, så er han aktiv i olje- og gassindustrien som er en betydelig inntektskilde for Moskva, heter det i EU-domstolens kjennelse.