EUs ministre skal diskutere ammunisjon til Ukraina

Ukraina har bedt om mer ammunisjon, og mandag skal EU-ministre diskutere om Unionen skal gå til felles innkjøp av store mengder ammunisjon for å oppfylle ønsket.
Ukraina har bedt om mer ammunisjon, og mandag skal EU-ministre diskutere om Unionen skal gå til felles innkjøp av store mengder ammunisjon for å oppfylle ønsket. Foto: Martin Meissner / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs utenrikssjef Josep Borrell har i forkant av møtet uttalt at tid er helt essensielt, og at EUs leveranser både må være større og skje raskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forslag om å gi Ukraina ammunisjon for 2 milliarder euro står på programmet når EUs utenriks- og forsvarsministre møtes i Brussel i dag.

Nye sanksjoner mot Iran og utviklingen i Tunisia skal også diskuteres.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba er ventet å delta digitalt på møtet for å orientere ministrene om situasjonen på bakken.

En av de viktigste sakene er hvorvidt EU skal gi Ukraina artillerigranater verdt 2 milliarder euro – tilsvarende nesten 23 milliarder kroner – både til øyeblikkelig og langsiktig bruk.

En slik plan forutsetter at EU går til felles innkjøp av ammunisjon.

Les alt om Ukraina-krigen her!

Ukraina har bedt EU om 350.000 granater i måneden for at ukrainske styrker skal greie å stå imot de russiske invasjonsstyrkene. Behovet er også knyttet til at Ukraina ønsker å iverksette en motoffensiv mot russiske styrker i Øst-Ukraina senere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tid er avgjørende

EUs utenrikssjef Josep Borrell har uttalt at tid er helt essensielt, og at EUs leveranser både må være større og skje raskere.

Planen innebærer at det bevilges 1 milliard euro for å få EU-land til å gi fra seg enda mer av ammunisjonen de har på lager. Neste trinn er å bruke ytterligere 1 milliard euro på å bestille granater til Ukraina. Disse skal produseres av europeisk våpenindustri.

Et så stort felles våpeninnkjøp er noe helt nytt i EU, og medlemslandene har blant annet vært uenige om det er EU sentralt eller de enkelte medlemslandene som skal forhandle med produksjonsselskapene. Et annet spørsmål er om ammunisjon kun skal kjøpes av europeiske selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag ble EU-ambassadørene enige om de siste punktene, og ifølge ikke navngitte diplomater er det mulig det kommer klarsignal fra ministrene på mandagens møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Unikt innblikk: Ukrainske fallskjermjegere ved frontlinjen

Krav til forhandlinger

På møtet skal ministrene også diskutere Ukrainas betingelser for å innlede fredsforhandlinger med Russland, samt tiltak for å gjøre det lettere for Ukraina å eksportere varer til utlandet.

Et annet viktig punkt er hva som bør skje videre når det gjelder å stille Russland til ansvar for å ha tvangsflyttet ukrainske barn til russisk territorium.

Fredag utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) en arrestordre på president Vladimir Putin, som anklages for å ha medvirket til deportasjonene.

En arrestordre ble også utstedt mot det russiske barneombudet Maria Lvova-Belova, som har stått i spissen for å hente ukrainske barn til Russland, hvorav flere skal ha blitt adoptert bort til russiske par.