Estlands statsminister ut mot Macron: – Russland kan ikke bli rikere som følge av krigen

Estlands statsminister Kaja Kallas.
Estlands statsminister Kaja Kallas. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB

– Imperialistiske drømmer kan ikke følges her, sier Estlands statsminister Kaja Kallas. Hun mener det er uaktuelt at Russland skal komme fra krigen rikere eller med mer territorium.

Tidligere denne uken sa Frankrikes president Emmanuel Macron at Russland trengte sikkerhetsgarantier for å gå inn i fredsforhandlinger med Ukraina.

Uttalelsene fikk flere til å reagere. Nå har også Estlands statsminister Kaja Kallas uttalt seg.

– Beskjeden vi må si høyt og tydelig er at aggresjon ikke kan lønne seg, sa Kallas til Euronews, i lys av et toppmøte mellom EU og Vest-Balkan i Tirana, Albania.

– Hvis du angriper et suverent land, drar du ikke derfra med flere territorier eller flere ressurser. Du blir straffet for dette fordi vi i den internasjonale regelbaserte ordenen har blitt enige om at det er ulovlig å angripe et annet land, legger hun til.

– Imperialistiske drømmer kan ikke følges her

Med stikk til Macron, sier Kallas at hun ikke er interessert i å tilby Russland noe som helst.

I stedet er hennes fokus på at Ukraina skal overleve, og at Russland ikke kommer ut av det med noe som helst.

– Selvfølgelig må krigen stoppe til slutt, men den må stoppe fordi den ikke lønner seg. Hvis ikke gir det et signal til alle krigshissere, eller potensielle krigshissere, i verden om at: «Greit, du kan angriper et annet land, og til slutt vil du bli rikere fordi du har flere territorier».

– Imperialistiske drømmer kan ikke følges her, legger hun til.

Vil ha en spesialdomstol for Russland

Kallas har helt siden krigens start i slutten av februar fremmet en hard linje mot Russland.

Hun har flere ganger tatt til orde for de strengeste sanksjonene.

Tidligere i år tok hun, som statsminister i Estland, sammen med Litauen, Latvia, til orde for å opprett en spesialdomstol for å dømme Russland for krigsforbrytelsene de har begått i Ukraina.

– Krigsforbrytelser blir forfulgt av ICC og Ukraina, mens krigsaggresjon kun kan forfølges av et separat tribunal, og jeg tror EU kan være i front her, sa Kallas i forbindelse med et EU-toppmøte i oktober.