FN-topp: Mukweges liv i «alvorlig fare»

FNs høykommissær for menneskerettigheter er bekymret for sikkerheten til Denis Mukwege, som har motta flere drapstrusler den siste tiden.
FNs høykommissær for menneskerettigheter er bekymret for sikkerheten til Denis Mukwege, som har motta flere drapstrusler den siste tiden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Drapstruslene mot nobelprisvinner Denis Mukwege har økt etter at han har fortsatt innsatsen for menneskerettigheter i Kongo, sier FNs menneskerettssjef.

– Livet hans ser ut til å være i alvorlig fare, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet. De siste drapstruslene mot Mukwege og familien har kommet i form av telefonoppringninger og i sosiale medier.

Den kjente legen og nobelprisvinneren har fordømt de stadig pågående drapene på sivile i de urolige områdene øst i Kongo. Titalls militsgrupper er aktive i området, og de fleste av dem kjemper om kontroll over verdifulle naturressurser. Mukwege har gjentatte ganger sagt at de som bryter menneskerettighetene må stilles til ansvar.

Mukwege, som sammen med Nadia Murad fikk Nobels fredspris i 2018 for sin kamp mot seksualisert vold som våpen i krig og konflikter, har også tidligere fått drapstrusler og overlevde et attentat i 2012.

Personvernpolicy