Johnsons rådgiver politianmeldt for karantenebrudd

Boris Johnson har foreløpig lagt en beskyttende politisk hånd over rådgiver Dominic Cummings, men nå ligger det an til at rådgiverens karantenebrudd blir en politisak.
Boris Johnson har foreløpig lagt en beskyttende politisk hånd over rådgiver Dominic Cummings, men nå ligger det an til at rådgiverens karantenebrudd blir en politisak. Foto: Alberto Pezzali / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dominic Cummings' familiebesøk mens han var coronasmittet, kan ende med politietterforskning, og rundt 300.000 mennesker krever at han får sparken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En pensjonert kjemilærer sier han så Cummings og familien 12. april i byen Barnard Castle i Nord-England, skriver The Guardian og Mirror. På den tiden var Cummings etter eget utsagn fortsatt syk med coronasymptomer.

Den mektige politiske rådgiveren er i hardt vær etter at det kom fram at han tilsynelatende trosset landets coronaregler da han reiste 42 mil fra London til Durham i stedet for å isolere seg hjemme. Formålet skal ha vært å besøke foreldrene hans så de kunne passe sønnen mens Cummings og kona var syke.

Småbyen Barnard Castle er et populært reisemål rundt tre mil fra Durham.

Underskriftskampanje

Johnson forsvarte Cummings på en pressekonferanse søndag, men presset mot den britiske statsministeren øker. I tillegg til at både biskoper og helsearbeidere mener Cummings må gå, kommer det skarp kritikk internt i partiet. 15 parlamentsmedlemmer ber sjefen kvitte seg med den omstridte rådgiveren, ifølge Sky News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av to dager har rundt 300.000 mennesker skrevet under på et opprop med krav om at Cummings får sparken.

Statsministerens kontor bekrefter overfor britiske medier at Cummings vil komme med en uttalelse mandag ettermiddag.

Kritikk fra lojal presse

Selv den ellers så regjeringsvennlige avisen Daily Mail spør på sin forsiden «hvilken planet [Johnson og Cummings] er på».

En redaktør i Financial Times viser til at en nær medarbeider av tidligere statsminister Tony Blair en gang skal ha sagt at «hvis Mail og Guardian er enige, er det bare å gi seg med én gang».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konservative The Telegraph topper på sin side forsiden med Johnsons utsagn om at Cummings «handlet ansvarlig, lovlig og med integritet».

Twitter-melding granskes

Også den ellers nøytrale statsadministrasjonen er dratt inn i bråket rundt Cummings. En melding på det britiske embetsverkets offisielle Twitter-konto ble søndag videreformidlet av 30.000 andre brukere i løpet av ni minutter søndag.

«Arrogant og støtende. Kan du tenke deg hvordan det er å jobbe med disse folkene som vrir på sannheten?», sto det i meldingen, som ble slettet etter få minutter. Nå skal det granskes hvem som la ut beskjeden på vegne av statsapparatet, som i likhet med her hjemme ikke skal opptre politisk.