Ferjeopprør blir gjenstand for stortingshøring

I Møre og Romsdal og flere andre fylker har det den siste tiden har vært protester mot økte ferjepriser.
I Møre og Romsdal og flere andre fylker har det den siste tiden har vært protester mot økte ferjepriser. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets kommunalkomité kjører 25. februar en full høring for å få belyst alle aspekter ved ferjeopprøret så bredt som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anledningen for høringen er et representantforslag fra Senterpartiet om bedre ferjepolitikk for Distrikts-Norge.

– Vi kjører en full høring for å belyse dette. Jeg vil bruke høringen til å få fram hva vi har gjort, og hvordan fylkeskommunens egne prioriteringer har blitt gjort, sier Helge André Njåstad (Frp), som er saksordfører for forslaget i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

– Vi må komme til bunns i hva som gjør at fylkeskommunene har fått mer penger, uten at de har brukt det til å sette ned takstene, sier han til NTB.

Njåstad viser til at kommuneproposisjonen og statsbudsjettet er de viktigste stolpene i arbeidet med eventuelt å få gjort noe med ferjeprisene. Kommuneproposisjonen for neste år kommer i mai, samtidig med revidert nasjonalbudsjett for 2020. Neste års statsbudsjett kommer først i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har nå en mindretallsregjering, så løsningen må ligge i Stortinget. Vår tilnærming vil være å samtale med regjeringspartiene for å finne gode løsninger for næringslivet, pendlerne og de som bruker ferjene, sier Njåstad.

Både i Vestland, Nordland og Møre og Romsdal har det den siste tiden vært protester mot økte priser på ferjebilletter. Facebook-gruppen «Protest mot økte ferjetakster Møre og Romsdal» har på kort tid fått over 24.000 medlemmer.