Alt om valget
Følg valget:

Lokalvalget ga kvinnerekord

Oslos Marianne Borgen (SV) (t.h) fått enda flere kvinnelige ordførerkolleger rundt om i landet etter siste valg. Her er Borgen fotografert sammen med kronprins Haakon og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) i forbindelse med åpningen av en konferanse om miner i Oslo rådhus i november.
Oslos Marianne Borgen (SV) (t.h) fått enda flere kvinnelige ordførerkolleger rundt om i landet etter siste valg. Her er Borgen fotografert sammen med kronprins Haakon og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) i forbindelse med åpningen av en konferanse om miner i Oslo rådhus i november. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Aldri før har det vært så mange kvinnelige ordførere i Norge. Det er også kvinnerekord i kommunestyrene, ifølge SSB. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andelen kvinnelige ordførere har mer enn fordoblet seg de siste 20 årene, ifølge statistikkbyrået. Nå er 35 prosent av landets ordførere er kvinner.

I kommunestyrene er det nå 40,5 prosent kvinnelige politikere, en fremgang på 1,5 prosentpoeng siden forrige valg.

I 32 kommuner er det attpåtil et flertall av kvinner. Det er også rekordhøy kvinneandel i formannskapene.

Selv om Arbeiderpartiet gikk tilbake i kommunevalget, er det fortsatt dette partiet som har flest representanter og ordførere. Senterpartiet har nest flest ordførere.

Gruppen menn mellom 40 og 70 år er overrepresentert i kommunestyrene sammenlignet med andelen den utgjør i velgermassen. 25 prosent av de stemmeberettigede er menn i denne aldersgruppen, men over 40 prosent av representantene tilhører denne kategorien.

Menn under 40 år som ikke har fullført videregående skole, er underrepresentert. Det er også i denne gruppen at valgdeltakelsen er lavest.

SSBs statistikk viser at andelen representanter med innvandrerbakgrunn er omtrent den samme som etter forrige valg. 3 prosent av kommunestyrerepresentantene er enten innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre.

Personvernpolicy