Norge ber Tyrkia vise tilbakeholdenhet

Tyrkisk angrep er i gang.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide oppfordrer Tyrkia til å vise tilbakeholdenhet i Nord-Syria. SV og Rødt mener Norge nå må legge press på tyrkerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en skriftlig uttalelse til NTB sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at norske myndigheter er «svært bekymret» for situasjonen i Nord-Syria.

– Vi følger nøye med på utviklingen og har merket oss rapporter i mediene om at en tyrkisk militæroperasjon nå skal være i gang. Vi oppfordrer under alle omstendigheter Tyrkia til å vise tilbakeholdenhet og respektere internasjonal humanitær rett, sier Eriksen Søreide.

Hun legger til at det per i dag er vanskelig å si hvordan situasjonen vil utvikle seg, og hva som eventuelt vil skje med IS-fangene som er internert i Al-Hol-leiren. I leiren er det flere norske kvinner og barn.

Offensiv gang

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har den siste tida sendt store militærstyrker til grensa, og onsdag ettermiddag kunngjorde han at den varslede offensiven er i gang. Målet er å tvinge den kurdiske YPG-militsen på retrett fra grenseområdene.

Det skjer samtidig som USAs president Donald Trump har varslet at han vil trekke amerikanske soldater ut av området, noe som av mange er blitt tolket som grønt lys for de tyrkiske planene.

Kort fortalt: Derfor åpner for tyrkisk invasjon av Syria.

Krever protest

SVs partileder Audun Lysbakken mener tida er inne for å legge diplomatisk press på Tyrkia. Han beskylder norske myndigheter for å lukke øynene for Tyrkias trusler mot kurderne.

– Kurderne har vært spydspissen i kampen mot IS. Nå lukker Europa og Norge øynene samtidig som Erdogan starter offensiven mot kurderne. Vi krever en kraftig og umiddelbar protest fra regjeringen, sier Lysbakken.

– Norge må gå ut mot Erdogan nå og vurdere snarlige sanksjoner mot Tyrkia. Dette kan vi ikke godta fra vår alliert, fortsetter han.

Stortinget får orientering

Rødts partileder Bjørnar Moxnes frykter at konsekvensen av militæroffensiven skal bli etnisk rensing av kurdere.

Han mener Norge umiddelbart må kalle Tyrkias ambassadør inntil UD for å levere en protest.

– Vi mener regjeringen må kreve at Tyrkia umiddelbart stanser invasjonen. Kurderne har vært spydspissen i kampen mot IS, sier Moxnes til NTB.

– Svært alvorlig

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Aps Anniken Huitfeldt, mener situasjonen i regionen er svært alvorlig. Også hun viser til at kurderne bokstavelig talt har gått foran i kampen mot ekstremistgruppen IS.

Nå frykter hun at offensiven skal gi IS en anledning til å omgruppere.

– Tyrkias mål er mer stabilitet, men jeg frykter resultatet blir mer ustabilitet, sier Huitfeldt.

Moxnes viser til at tusenvis av IS-krigere i dag sitter i fangenskap under kurdisk kontroll. Hans frykt er at en tyrkisk offensiv skal føre til at disse slipper fri.

– Det er farlig, ikke bare for kurderne, men også for europeiske land, sier han.

Personvernpolicy