Benjamin Netanyahu lever på lånt tid

Høyrepartiet Likud tapte valget i Israel, og for statsminister Benjamin Netanyahu kan det ende med fengsel. Han er siktet for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og kona Sara er alt funnet skyldig og dømt for misbruk av offentlige midler.
Høyrepartiet Likud tapte valget i Israel, og for statsminister Benjamin Netanyahu kan det ende med fengsel. Han er siktet for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og kona Sara er alt funnet skyldig og dømt for misbruk av offentlige midler. Foto: Amir Cohen / AP

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lever på lånt tid etter valgnederlaget. Nå venter rettslig høring og trolig tiltale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 99,8 prosent av stemmene talt opp, er nederlaget smertelig klart for Benjamin Netanyahu og hans høyreparti Likud.

Likud måtte nøye seg med 31 av de 120 representantene i Knesset, og Netanyahus tidligere støttespillere i de høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partiene fikk heller ikke nok stemmer til å kunne berge ham.

Tidligere forsvarssjef Benny Gantz og sentrumsalliansen Blått og hvitt ble valgets vinnere og sikret seg 33 representanter. Heller ikke de har nok støtte fra andre partier til å kunne danne regjering.

Nye konstellasjoner må til, noe Netanyahu raskt innså da resultatene begynte å tikke inn. 69-åringen inviterte til regjeringssamarbeid mellom Likud og Blått og hvitt og foreslo at han selv og Gantz kunne bytte på å være statsminister.

Gantz avviste forslaget tvert og understreket at statsministerposten er hans.

Fakta om valget i Israel

* Statsminister Benjamin Netanyahu skrev i desember ut nyvalg etter at forsvarsminister Avigdor Lieberman og hans parti Yisrael Beiteinu forlot regjeringskoalisjonen.

* Netanyahus høyreparti Likud gikk seirende ut av valget 9. april og fikk 35 av de 120 plassene i Knesset.

* Støtten fra de høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partiene var imidlertid ikke nok til at Likud på nytt kunne danne koalisjonsregjering etter at Lieberman og hans parti sa nei.

* Lieberman krever at ultraortodokse må avtjene verneplikt på lik linje med andre israelere, noe flere av Likuds støttepartier nekter å gå med på.

* Etter flere ukers tautrekking vedtok Knesset 30. mai å oppløse seg selv og utlyse nok et nyvalg, som ble holdt tirsdag 17. september.

* 99,8 prosent av stemmene er nå talt opp og den sentrumsorienterte felleslista Blått og hvitt, under ledelse av tidligere forsvarsminister Benny Gantz, ser ut til å ha sikret seg 33 av de 120 representantene i Knesset.

* Statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud ser ut til å ha mistet sju mandater og ender opp med 31 representanter.

* Felleslista, bestående av fire arabiske partier, har fått 13 representanter.

* Ultraortodokse Shas og Torah-partiet har fått henholdsvis ni og åtte representanter, og Avigdor Liebermans Yisrael Beiteinu har også fått åtte.

* Tidligere justisminister Ayelet Shakeds parti Yamina får sju representanter, Labour-Gesher får seks og venstrealliansen Demokratisk union får fem.

* Ingen av blokkene har foreløpig støtte fra 61 representanter og det skal nå forhandles om en styringsdyktig koalisjon.

Bakgrunn: Netanyahus dager som statsminister kan være over

Absurd spill

– Netanyahu driver et absurd og helt gjennomsiktig spill, mener kommentatoren Yossi Verter i den israelske avisa Haaretz.

– Han later som om det er han som kontrollerer situasjonen, men bløffen er helt åpenbar, mener han.

President Donald Trump, som har sluttet helhjertet opp om Netanyahu, blant annet ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og de syriske Golanhøydene som israelsk territorium, har alt vendt den israelske statsministeren ryggen, mener Verter.

– Trump hater tapere, han forakter dem faktisk, skriver han.

Søndag innkaller Netanyahu til samtaler, sammen med lederne av de øvrige partiene i Knesset.

Alt tyder altså på at Benny Gantz vil få oppdraget med å danne regjering, og Blått og hvitt-lederen har da 28 dager på seg til å forhandle fram en styringsdyktig koalisjon.

Om det trengs, kan presidenten forlenge denne fristen med 14 dager.

Aktuelt: Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig

Løpet kjørt

For Netanyahu er løpet dermed kjørt. Hans håp var et raskt gjenvalg, samt at støttespillerne hans i Knesset skulle vedta en lov som sikret ham immunitet mot straffeforfølgelse.

Israelsk politi har siktet Netanyahu for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og Israels riksadvokat Avichai Mandelblit har anbefalt at det tas ut tiltale.

2. og 3. oktober må Israels lengst sittende statsminister møte til rettslig høring, og den vil etter at å dømme bli etterfulgt av en formell tiltale.

– Festen er over. Det blir ingen immunitet mot straffeforfølgelse, overprøving av høyesterettskjennelser, ingen utsettelse av høringen eller sparking av riksadvokaten, konstaterer Verter, som mener at alle veier nå leder til fengsel for Netanyahu.

Netanyahu: – Israel trenger en sterk sionistisk regjering

Fakta om Benjamin Netanyahu:

* Født i Tel Aviv 21. oktober 1949.

* Tilbrakte deler av oppveksten i USA, hvor han også studerte på 1970-tallet.

* Israels FN-ambassadør fra 1984 til 1988.

* Valgt inn i Knesset for høyrepartiet Likud i 1988.

* Partileder for Likud fra 1993 til 1999.

* Statsminister fra 1996 til 1999.

* Utenriksminister 2002–2003.

* Finansminister fra 2003 til 2005, men forlot regjeringen i protest mot Ariel Sharons tilbaketrekning fra Gazastripen.

* Ble samme år igjen leder i Likud etter at Sharon brøt ut og dannet sentrumspartiet Kadima.

* Statsminister siden 31. mars 2009.

* Gift tre ganger, siden 1991 med barnepsykologen Sara Netanyahu.

* Israelsk politi har siktet ham for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap, og riksadvokaten har varslet tiltale.

* Sara Netanyahu ble i juni funnet skyldig i misbruk av offentlige midler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden