Alt om valget
Følg valget:

Nekter å gå etter valgnederlaget:Trine Skei Grande: – Det er en vekker for Venstre

Leder av Venstre Trine Skei Grande under valgvaken til Venstre på Vega scene i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Leder av Venstre Trine Skei Grande under valgvaken til Venstre på Vega scene i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er skremmende at Senterpartiet, som står for proteksjonisme, vokser. Nå håper hun å reise kjerringa mot Stortingsvalget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To dager etter valgdagen, reflekterer partilederen over veien videre.

– Jeg mener nok det samme jeg sa under valgvaken. Det er å løfte Venstre som et klassisk liberalt parti. Vi skal vedta nytt prinsipprogram for Venstre, og må bruke anledningen til å løfte frem det klassiske liberale, sier Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

Venstrelederen mener at det, i motsetning til det som har blitt rapportert om i media, ikke har vært et brakvalg for grønn politikk.

– Det er ingen grønn bølge. MDG har bare gått opp et par prosent.

Hun peker også på at partier som SV og hennes eget parti Venstre ikke har fått store oppslutningsendringer, målt med stortingsvalget i 2017. Da fikk SV 6 prosent, Venstre 4,4 og MDG 3,2.

– Antimiljøbølgen har vokst

Under årets kommunevalg gikk SV opp 0,1 prosent, Venstre ned 0,5 og MDG fordoblet seg, og gikk opp 3,6, sammenlignet med 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om MDG fordobler seg, er det under årets valg ikke en seier for grønn politikk, ifølge Skei Grande.

– De som virkelig vokser er bompengepartiet (FNB) og Senterpartiet, der Senterpartiet er mest grå på miljø, og blant annet tilhengere av oljeutvikling.

– Poenget mitt er at anti-miljø virkelig har vokst, mens grønne har gjort det i veldig liten grad. Man kan ikke kalle det et valgskred for de grønne, mens Senterpartiet har vokst ekstremt og bompengepartiet kommer inn som nytt parti, slår Venstre-lederen fast.

Les også: Venstre søker svar etter valgnedturen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En vekker for Venstre

Hun trekker også paralleller mellom endringer i Europa og utviklingen her til lands.

– Proteksjonismen øker, anti-EØS øker, og de samme negative trendene vi ser vokse frem i Europa vokser nå frem i Norge. Det var en vekker for meg på valgnatten. Hvis en utenlandsk valgkorrespondent skulle referere fra valget, hadde de kommunistiske, proteksjonistiske, anti-EØS-partiene vært dem som økte. I sum øker de grønne partiene med bare 2-3 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om til dels ytterliggående holdninger på høyrefløyen ikke kommer til uttrykk i valgresultat, ser Skei Grande urovekkende tendenser i norsk politikk.

– Ytterste venstre vokser ganske mye, sammen med Senterpartiet som står for mer proteksjonisme og mindre internasjonalt samarbeid og ut av EØS. Det er skremmende, synes jeg. Da trengs det et liberalt parti som kan løfte prinsippene, sier partilederen.

Les også: Euforisk MDG karakteriserer Venstre som grått parti

Blir sittende

Nå håper hun å reise kjerringa ved stortingsvalget i 2021.

– Sist Venstre satt i regjering, var lokalvalget på 3,8 prosent. Men vi endte på 5,9 to år etterpå. Vi har vist at vi klarer det.

– Vi må se på hva vi gjorde. Jeg mener dette er en vekker for Venstre, men også en vekker for Norge, på hvilke verdier som er i fremmarsj.

Venstreleder Trine Skei Grande synes resultatet på landsbasis ser lysere ut nå enn det gjorde valgkvelden, mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Partiet har gått opp en halv prosent siden jeg snakket på valgvaken. Det gikk veldig opp i tellingen. De kommunene som kom opp, var best for oss.

– I Oslo er det nesten dobbelt så stor oppslutning på valgdagen enn under forhåndsstemmegivningen. Oslo Venstre har ført en god valgkamp, og mobiliserer slik at en dobler seg i løpet av valgkampen.

På spørsmål om hun blir sittende som partileder, er Trine Skei Grande fortsatt tydelig:

– Ja.