Kun 154 kommuner har to valgdager i år

Stadig færre kommuner har to valgdager.
Stadig færre kommuner har to valgdager. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Under halvparten av landets kommuner tilbyr todagers valg i år. I takt med at stadig flere forhåndsstemmer, blir det mindre aktuelt, sier valgforsker.

Ved stortingsvalget 2017 var det 173 kommuner som hadde todagers valg. Til gjengjeld ble det da gjennomført valg i 426 kommuner mot de 356 kommunene som i år gjennomfører kommunestyre- og fylkestingsvalg etter kommunesammenslåingene.

I år er det kun 154 kommuner som har to valgdager, opplyser Valgdirektoratet.

I disse kommunene blir det valgdag både søndag 8. september og mandag 9. september. I tillegg er det mulig å forhåndsstemme til og med fredag 6. september.

Debatten om man skal ha en eller to valgdager er gammel, men har stilnet i takt med at stadig flere forhåndsstemmer, uttalte valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, i forkant av valget i 2015.

I år har rekordmange valgt å forhåndsstemme allerede én uke før valgdagen. Tall fra Valgdirektoratet viser at 665.000 forhåndsstemmer var registrert torsdag morgen. Det er nesten 235.000 flere enn på samme tidspunkt ved forrige kommune- og fylkestingsvalg.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) er positiv til valgfriheten forhåndsstemming gir velgerne.

– Noen synes det er greit å få det unna, mens andre synes det er høytidelig å gjøre det på selve valgdagen. Det å ha fleksibilitet er viktig hvis vi skal opprettholde stor valgdeltakelse, og hvis vi skal greie å øke den ved lokalvalgene, sier Mæland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært