Tyske partier frykter framgang for AfD

Sterk framgang for AfD ved delstatsvalg neste helg kan skape problemer for statsminister Angela Merkels regjering.
Sterk framgang for AfD ved delstatsvalg neste helg kan skape problemer for statsminister Angela Merkels regjering. Foto: Michael Sohn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både kristeligdemokrater og sosialdemokrater frykter at det innvandringsfiendtlige AfD får stor framgang ved to delstatsvalg i Tyskland kommende helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningsmålingene viser at AfD – Alternativ for Tyskland – kan bli største parti både i Sachsen og i Brandenburg, selv om CDU har økt noe i Sachsen og SPD har gått fram i Brandenburg de siste ukene.

I Sachsen tar AfD sikte på å styrte den CDU-ledede regjeringen, mens et SPD-nederlag i Brandenburg, som SPD har styrt i 30 år, vil være et enormt slag for sosialdemokratene. I oktober kan miseren gjenta seg for de to partiene ved valget i Thüringen.

AfD er mest populært i delstatene i det tidligere Øst-Tyskland, der levestandarden ennå ikke er kommet på samme nivå som i de vestlige delstatene siden gjenforeningen. Arbeidsløsheten er høyere, lønningene er lavere og fremmedfrykten er sterk.

Sterkt fram

– AfD har gått betydelig fram siden de forrige delstatsvalgene i Brandenburg og Sachsen, også på nasjonalt nivå, sier statsviteren Arndt Leininger ved Berlins Frie Universitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har først og fremst gått ut over Tysklands to store partier, som nå styrer landet sammen i en bred koalisjon. Begge partier har satt alle kluter til for at ikke nederlaget skal bli for stort i de to delstatene.

Markert framgang for AfD kan skyve CDU og CSU lenger til høyre, og samtidig skape ny tvil i det sosialdemokratiske partiet SPD om nytten av å være juniorpartner i en koalisjon med CDU og CSU. Det kan i sin tur true hele statsminister Angela Merkels skjøre regjeringsprosjekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjenskape tillit

CDU har i helgen og mandag vært samlet til en programkonferanse i Dresden der de forsøker å lage en konkret plan for hvordan økonomien kan stabiliseres og hvordan man kan gjenopprette tilliten til framtiden, som det heter i invitasjonen til konferansen.

Bakgrunnen er at tysk økonomi den siste tiden har saktnet farten og er nær ved å gå inn i en resesjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant temaene som drøftes, er økte investeringer i moderne teknologi, blant annet i forbindelse med klimaendringene, frihandel og farene for tysk økonomi ved handelskriger og en hard brexit.

Formuesskatt

SPD på sin side legger mandag fram en plan om å gjeninnføre formuesskatt i hele landet.

En formuesskatt på 1 prosent, som CDU og CSU er sterkt imot, ventes å kunne bringe inn 10 milliarder euro til landets statskasse.

– Rundt 45 familier i Tyskland har like mye i formue som 50 prosent av befolkningen, sa SPDs fungerende leder Thorsten Schäfer-Gümbel mandag til TV-kanalen ZDF og la til at selv i krisetider har noen mennesker hatt massive inntekter.