USA og Taliban i gang med nye fredssamtaler i Qatar

USAA spesialrepresentant for afghansk forsoning Zalmay Khalilzad har tro på en avtale med Taliban som vil innebære at amerikanske styrker forlater Afghanistan. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
USAA spesialrepresentant for afghansk forsoning Zalmay Khalilzad har tro på en avtale med Taliban som vil innebære at amerikanske styrker forlater Afghanistan. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny runde med fredssamtaler mellom USA og Taliban har startet i Qatar. Det er håp om en avtale i løpet av dagen, melder tjenestemenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtalene ble gjenopptatt klokka 10 lokal tid lørdag, bekrefter en talsmann for Taliban. Begge parter uttrykker optimisme om at en avtale snart er i boks.

– Vi er klare for en god avtale, skriver USAs spesialrepresentant for afghansk forsoning, Zalmay Khalilzad, på Twitter.

Mens den afghanske opprørsgruppen krever at alle utenlandske styrker forlater Afghanistan, vil USA ha garantier for at landet ikke enda en gang blir et tilfluktssted for terrorister.

Les også : Milliardbistanden finner ikke veien til Afghanistans fattige

Åttende runde

Fakta om krigen i Afghanistan

* I oktober 2001, få uker etter 11. september-angrepet, sto USA i spissen for en invasjon som styrtet det afghanske Taliban-regimet og hjalp en opprørsallianse til makten.

* USA og deres NATO-allierte hadde på det meste over 150.000 soldater i landet.

* NATO avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014. Gjennom støtteoperasjonen Resolute Support har forsvarsalliansen imidlertid fortsatt rundt 7.500 soldater i landet.

* Norge har i dag om lag 60 spesialsoldater i Afghanistan. Regjeringen har besluttet at dette antallet skal videreføres ut 2019.

* USA hadde ved årsskiftet rundt 14.000 soldater i Afghanistan, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekking av rundt halvparten innen sommeren.

* Krigen i Afghanistan har anslagsvis kostet over 110.000 mennesker livet, blant dem 2.400 amerikanske soldater.

* Nesten 2,5 millioner afghanere er ifølge UNHCR registrert som flyktninger, men det antas at ytterligere 1 million afghanere lever som uregistrerte flyktninger i Pakistan.

* 1,5 millioner afghanere er internt fordrevne, og 2,6 millioner afghanere er ifølge Flyktninghjelpen på randen av sult.

* Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av landet, og forhandler med USA om våpenhvile, tilbaketrekking av utenlandske styrker og politisk medbestemmelse.

(NTB)

Samtalene beskrives som de viktigste så langt i forsøket på å få slutt på den 18 år lange krigen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er den åttende runden med samtaler mellom amerikanske utsendinger og representanter for den islamistiske opprørsgruppa.

Taliban hadde makten i Afghanistan før den amerikanskledede invasjonen i 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er håp om at en avtale vil kunne sluttføres i denne runden, sa talsmann for Taliban, Zabihullah Mujahid, til det tyske nyhetsbyrået DPA tidligere i uken.

Les også : Dødstallet etter angrep i Afghanistan har steget til 20

– Liten avstand

Representanter for Taliban og USA har møtt hverandre siden i fjor sommer i håp om å komme nærmere en fredsavtale. Kilder har opplyst at avstanden mellom partene nå er liten.

Ifølge USA vil en avtale med Taliban innebære en våpenhvile og direkte forhandlinger mellom Taliban og den afghanske regjeringen.

Taliban har så langt nektet å møte representanter for regjeringen ansikt til ansikt. De mener regjeringen i Kabul fungerer som en nikkedukke for USA.

For en uke siden meldte Afghanistans regjering at direkte forhandlinger med Taliban kommer til å starte innen to uker, og at det er planlagt et møte i Oslo allerede 7. august.

Taliban avviste meldingen, og FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, uttalte at utspillet fra Kabul kun bidrar til å skape forvirring og usikkerhet.

Ifølge USAs spesialrepresentant Khalilzad står Afghanistans regjering allerede klar med et forhandlingsteam.