Meny

Vi er selv den største trussel mot jernbane i nord

Stadig flere reiser med tog. Her fra togstasjonen i Mo i Rana. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Stadig flere reiser med tog. Her fra togstasjonen i Mo i Rana. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et såkalt hellig sinne er kun en kamuflasje for ens egen mangel på faglig holdbar argumentasjon, skriver Einar Sørensen.

Stemmer: Einar Sørensen
Internasjonal rådgiver.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jernbanedebatten i sommer har kun forsterket den store forvirring som råder om hva slags prosjekt vi snakker om. Og den som tror at noen salver med nordnorsk eder og forbannelser skal gjøre jobben, er dessverre på samme villspor. Et såkalt hellig sinne er kun en kamuflasje for ens egen mangel på faglig holdbar argumentasjon.

Derfor har alle vi som gjennom lang tid har talt og arbeidet for jernbane i nord et stort ansvar. Vi må ikke stelle oss slik at beslutningstakerne (i nord og i sør) bruker våre meninger og utgytelser som grunnlag for å parkere prosjektet for lang tid fremover.

Det sier alt at Jernbanedirektoratet (JBD) ikke en gang vil ta standpunkt til en sak de selv har utredet, hverken hva gjelder traseer, knutepunkter eller terminaler. JBD har kun kastet frem noen meningsløse ideer – nesten som agn for å lokke oss til å sluke urealistiske og ugjennomførbare forslag, for dermed å ha dekning for å sette strek over prosjektet.

Les også: Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane

Det er tvingende nødvendig med en opprydding og klarlegging av de viktigste forhold som er helt avgjørende for om vi skal få en jernbane i denne viktige perioden vi snakker om.

Det første og største hinder er D-traseen i JBDs definisjon, strekningen Fauske-Narvik. Ekspertene i Asplan Viak som er engasjert av JBD til å utrede traseene er glassklare. Det lar seg ikke gjøre med dagens teknologi og innenfor akseptable økonomiske rammer å bygge ut en trasee som må sette verdensrekord både med bruer og tunnelløsninger som det ikke finnes teknologi eller kapasitet til å bygge i dag.

Klarer vi å se dette klart, så kan vi trekke 54 milliarder kroner fra totalsummen på 113 - 120 milliarder som NNB kommer på. Da unngå vi samtidig de største konflikter med samiske og naturinteresser for en bane som går i en tynt befolket korridor med svært lite relevant næringsliv for banen. Det er en ren transportetappe.

D-traseen må sees i sammenheng med Nordlandsbanen slik den er i dag. En ensporet bane for dieseltog og en trasee som blir mer og mer klimautsatt med ras og utglidninger. El-drift er beregnet til ca 9-10 milliarder NOK, men i tillegg må 361 bruer og 154 tunneler bygges om og utvides. Vi snakker om Norges lengste banestrekning – skal vi antyde en nødvendig opp-gradering vil komme på mellom 150 og 200 milliarder kroner?

Men vi må starte med noe konkret og gjennomførbart: En integrert Tromsbane.

Uten dette er D-traseen Narvik-Fauske uten mening, fordi det er umulig å planlegge en voldsom ekspansjon i sjømateksporten nord for Fauske ved bruk av en slik bane. JBD har ikke utredet denne utfordringen og det finnes heller ingen planer om det frem mot 2030-35.

Alternativet til denne løsningen er i dag Tromsbanen som skal dekke Lofoten, Vesterålen, Ofotenregionen og Troms med sentra i Harstad, Narvik og Tromsø . Men den erkjennelsen sitter langt inne hos mange av jernbanetilhengerne i nord.

Det råder også store misforståelser, ikke minst fordi JBD har begått den tabbe at Tromsbanen ikke betraktes som et helhetlig prosjekt, men delt i to – det første en bane Narvik-Tromsø og så en «sidearm» Bjerkvik-Harstad. JDB må omdefinere sitt C-alternativ slik at det blir dekkende for Harstad-Narvik-Tromsø som et integrert jernbanesystem. Begrepet «sidearm» er fullstendig feil.

Det er et «integrert baneprogram» som best kan sammenliknes med Intercity-programmet for tog på Østlandet. Den integrerte Tromsbanen knytter Narvik sammen Tromsø og Harstad inn mot Ofotbanen og det svenske jernbanenettet. I fremtiden er det intet i veien for utvidelser av banen fra dette senteret, dvs. sørover til Fauske og landet for øvrig, og forlengelse av Tromsbanen til Finnmark og Finland, med Nordkjosbotn som senter i nord.

Undertegnede tror at samler vi oss nå, så skal det uhyre mye til for at våre politiske ledere ikke ser at dette er både fornuftig og dertil svært lønnsomt.

Men vi må starte med noe konkret og gjennomførbart: En integrert Tromsbane. Narviks rolle i jernbanesammenheng blir enda viktigere enn før, fordi den integrerte Tromsbanen blir Norges første internordiske jernbanesystem for Norden med isfri og moderne havner til disposisjon for finsk og svensk transport. I Narvik må det bygges opp nye og avanserte service- og vedlikeholdsfunksjoner.

Kostnadene for en integrert bane kan tenkes i samme størrelsesorden som JBDs beregninger viser, dvs. ca. 73 milliarder NOK. Da har vi virkelig skapt noe nytt for pengene som fullstendig endevender den tøvede debatten om «samfunnsøkonomisk lønnsomt eller ikke»! Disse perspektiver er helt fraværende i JBDs utredning.

Like viktig er at JBD helt har glemt Nordområde-politiske og strategiske betraktninger. Dette er den alvorligste mangelen med hele utredningen, fordi jernbane er i særklasse for de nordiske lands felles interesse av utviklingen i nord, men også med den sterke europeiske støtte for fellesløsninger slik at Europa får en jernbane fra ishavet og ned til det europeiske kontinentet. Spesielt havnene i Narvik, Harstad og Tromsø vil inngå i de nye trafikksystemer med en moderne bane i vår region.

Den integrerte Tromsbanen skal selvsagt ikke sees isolert, men samordnes med et moderne og effektivt tilbud med båt og bil for å betjene de viktige kystregionene fra Lofoten i sør til Øst-Finnmark i nord. Heller ikke dette er utredet av JBD.

For å oppnå ovenstående må vi kreve at JBD foretar de nødvendige tilleggsanalyser av de forhold som er nevnt – noe som er helt avgjørende for den videre politiske behandling av vår store drøm.

Undertegnede tror at samler vi oss nå, så skal det uhyre mye til for at våre politiske ledere ikke ser at dette er både fornuftig og dertil svært lønnsomt. Det er langt vanskeligere å si nei til et prosjekt til 70 milliarder kroner enn et til 120 milliarder.

Kommentaren er først publisert på Nordnorsk Debatt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – livreddende førstehjelp pågår20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard
Siste nytt
21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – livreddende førstehjelp pågår20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard
Populært