Johnson på plass i brexit-nøtten Nord-Irland

Storbritannias statsminister Boris Johnson (t.v.) ankommer Stormont House, som har fungert som hovedkvarter for lederen av den nordirske regjeringen.
Storbritannias statsminister Boris Johnson (t.v.) ankommer Stormont House, som har fungert som hovedkvarter for lederen av den nordirske regjeringen. Foto: Liam Mcburney / AP

Boris Johnson er på sitt første besøk i Nord-Irland som statsminister – provinsen som fortsatt regnes som den vanskeligste nøtten i brexit-konflikten med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Nord-Irland skal Johnson møte en rekke politikere fra ulike partier. Målet er å selge inn sin egen plan om å trekke Storbritannia ut av EU med eller uten en avtale innen 31. oktober.

Men en hard brexit kan få store konsekvenser for forholdet og samhandlingen mellom EU-landet Irland og den britiske provinsen.

Like før ankomsten til Belfast tirsdag kveld fikk Johnson kraftige advarsler fra irske politikere om at en hard brexit vil kunne føre til en oppsplitting av Storbritannia.

Irlands statsminister Leo Varadkar gjentok i en telefonsamtale at brexitavtalen med EU ikke kan reforhandles, slik Johnson har tatt til orde for. Den irske lederen har tidligere antydet at Nord-Irland kan komme til å forlate Storbritannia og slutte seg til Irland hvis brexit skjer uten en avtale.

Sinn Féin advarer

Onsdag kom det også en skarp advarsel fra leder Mary Lou McDonald i det republikanske partiet Sinn Fein.

– For alle i hele samfunnet har brexit ført til grunnleggende spørsmål om hvorvidt oppdelingen av øya vår er klok og bærekraftig. I tilfelle en hard brexit og en krasj-brexit, kan jeg ikke fatte hvordan noen kan fortsette å tro på argumentet om at det blir som før, sier McDonald i et intervju med BBC Radio.

Hvis Storbritannia forlater EU uten en avtale, vil det blant annet innebære grensekontroll og toll på varer som blir fraktet mellom Irland og Nord-Irland. Det vil også bety at grensen blir EUs ytre grense, noe som vil kreve grensekontroll.

Vil bidra til ny regjering

Johnson selv har uttalt at hans fremste agenda under besøket i Nord-Irland er å få den nordirske samlingsregjeringen på beina igjen, to og et halvt år etter at den ble oppløst på grunn av interne konflikter.

Men det er utvilsomt brexit vil få den største oppmerksomheten.

Johnson ankom Nord-Irland tirsdag kveld og innledet ifølge BBC besøket med å møte DUP-leder Arlene Foster. DUP er et nordirsk unionistparti som fungerer som parlamentarisk støtteparti for den konservative britiske regjeringen.

Tidligere tirsdag besøkte Boris Johnson Wales for å samle støtte til sin brexit-plan. Mandag var han i Skottland med samme budskap.

I Wales frykter bønder økonomisk katastrofe hvis Storbritannia forlater EU uten en avtale og EU innfører toll på britisk lammekjøtt.

Uroen rundt brexit har fått den britiske valutaen til å falle, og tirsdag lå pundet på sitt laveste nivå mot dollar siden 2017.

Personvernpolicy