Meny

Nå er det alvor mellom USA og Iran

– Jeg er ikke psykolog, men det kunne en oppriktig ment trengt å være når en skal analysere Trumps handlinger, for han er så uforutsigbar, sier professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage. Hun er ekspert på amerikansk utenrikspolitikk.
– Jeg er ikke psykolog, men det kunne en oppriktig ment trengt å være når en skal analysere Trumps handlinger, for han er så uforutsigbar, sier professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage. Hun er ekspert på amerikansk utenrikspolitikk. Foto: Mimsy Møller/Dagsavisen

I dette intervjuet om den alvorlige konflikten som bygger seg opp mellom USA og Iran, bruker historieprofessor Hilde Henriksen Waage ordet «farlig» ni ganger.

Hvem: Hilde Henriksen Waage, historieprofessor.
Hvorfor: Temperaturen har steget mellom USA og Iran, med en overhengende trussel for konflikt.

I juni satt USAs president Donald Trump i et TV-intervju og sa at Iran står foran utslettelsen dersom det bryter ut krig mellom de to landene. Hvordan i all verden kom vi dit?

– Det har en lang, historisk bakgrunn. Forklaringen er at amerikanerne nærmest har et hatforhold til Iran som følge av revolusjonen i 1979, da Ayatollah Khomeini kom til makta. Det tok amerikanerne totalt senga. Da iranske studenter stormet den amerikanske ambassaden og tok 90 gisler som satt der i over et år, så ble det et åpent og vondt sår mellom de to landene som ikke er leget.

Var da atomavtalen som Obama-administrasjonen inngikk med Iran en viktig oppmykning?

– Ja, det store skillet var president Obamas klare tilnærming og utstrakte hånd ikke bare til Iran, men egentlig til hele den muslimske verden. Før ham hadde George Bush ført kriger i Afghanistan og Iran, og det hadde gått fryktelig dårlig. Sinnet mot USA i Midtøsten var stort og omfattende. Obama mente at det ikke tjente USAs egeninteresse at det var et så alvorlig og spent forhold mellom Iran og USA – og Iran og Vesten. Han forhandlet fram en avtale med iranerne der deres fryktede atomprogram skulle under kontroll og inspeksjon, mot at USA og andre lettet på de vestlige sanksjonene slik at Iran fikk orden på sin skakkjørte økonomi. Det var gi og ta, og både USA og Iran tjente på det.

Les også: Trumps sanksjoner gjør livet vanskeligere for cubanere (DA+)

Saken fortsetter under bildet.

Historieprofessor Hilde Henriksen Waage. Foto: Mimsy Møller/Dagsavisen
Historieprofessor Hilde Henriksen Waage. Foto: Mimsy Møller/Dagsavisen

Oppfylte valgløfte ved å trekke USA

Hadde Trump en god grunn til å trekke USA fra atomavtalen med Iran?

– Et av Trumps hovedpunkter under valgkampen var at atomavtalen med Iran, som store deler av det republikanske, konservative og proisraelske USA var sterke motstandere av, skulle på søppeldynga så snart Trump var blitt president. I et slikt perspektiv har Trump levert på et løfte til sine velgere. Dette er også noe som har sterk støtte i det amerikanske folket. Det hører med til historien at det var motstand mot avtalen Obama fikk i stand.

– For Iran var det annerledes. Iran forhandlet om og inngikk en juridisk avtale med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. De har alle forpliktet seg til den avtalen USA nå har trukket seg fra. Men det Trump gjør i tillegg, er å true de av USAs allierte som fortsatt står ved avtalen. Han tvinger de europeiske landene, Norge inkludert, til å trekke sin støtte til avtalen, og ved å hevde at det vil få store konsekvenser for dem som ikke gjør det.

– Dermed har USA, i iranernes øyne, løpt fra sine forpliktelser, og Trump har samtidig fått de europeiske landene til, motvillig, å løpe fra sine forpliktelser. Iran føler seg sviktet, både politisk og juridisk, og at det er blitt ført bak lyset – nærmest lurt – av de vestlige landene. For bare så det er sagt: Iran har oppfylt sine forpliktelser i avtalen. Men premien, lettelser i sanksjonene, får de ikke.

Desperat handling fra Iran

Spenningene har økt jevnt og trutt etter at Trump for et drøyt år siden trakk USA ut av atomavtalen med Iran, og innførte økonomiske sanksjoner. Den siste måneden har den militære aktiviteten også økt. Først anklaget USA iranerne for å stå bak angrep mot skip, deretter skjøt iranerne ned en amerikansk drone som de mente befant seg over iransk territorium. Til sist, enn så lenge, har Trump nærmest skrytt av at han stanset et gjengjeldelsesangrep mot iranske mål. Hvordan skal vi tolke det som nå skjer?

– Det er vanskelig å forstå at Iran vil begi seg inn på slike militære aksjoner mot verdens største supermakt. Det er nærmest et selvmordsforsøk, en så desperat handling at jeg og andre eksperter lurer på hvem som kan finne på noe sånt. Det vi har sett og fått vite, eksempelvis gjennom videoer som åpenbart er av representanter for den iranske revolusjonsgarden som fjerne miner fra skipene, så tyder det på at det jo hvert fall er elementer i den iranske ledelsen som står bak. Og her er det flere maktbaser – fra revolusjonsgarden, til presteskapet eller kretsen rundt presidenten. Samtidig er det nærmest utenkelig at de faktisk kan stå bak. Det er så til de grader å leke med ilden. De heller i så fall bensin på et bål i en konflikt der de utelukkende vil tape.

Kan det være et forsøk på å iscenesette noe som kan gi USA en grunn til å reagere?

– Iran har mange fiender i Midtøsten. Særlig to land peker seg ut – Saudi-Arabia og Israel. Det er tre stater i Midtøsten som kjemper om det regionale herredømmet, disse to landene i tillegg til Iran. Så de to andre kan ha gode grunner til å iscenesette et slikt angrep slik at de kan få USA til å angripe Iran for seg. Men det er vanskelig å tro på noe sånt også, selv om det er få engler og mange skurker i Midtøsten.

Trump i takt med folket om Iran

Trump har vist seg som en notorisk løgner med sviktende kunnskap på en rekke felter, og han fremstår som en uforutsigbar posør. Hvor mye av den utviklingen som nå skjer mellom USA og Iran kan tilskrives måten Trump tenker og oppfører seg på?

– Jeg tror det er viktig å ha historien mellom landene i bakhodet. Hatet mot Iran, og jeg finner ikke noe bedre ord enn hat, har rådet i 40 år. Så i denne saken er ikke Donald Trump alene.

Mange, både i USA og utenfor, har fryktet at Trump kan gjør ubotelig skade som president, og har satt sin lit til at han har et statsapparat rundt seg som vil stagge de verste innfallene fra en uegnet president. Men i forholdet til Iran så er det altså mange andre både i statsapparatet og det politiske miljøet som heller ikke går av veien for en konflikt med Iran?

– Ja, og det er det jeg er så opptatt av. Det er to felter som virker inn her – det hatefulle forholdet mellom Iran og USA og den ekstremt proisraelske holdningen. Ingen president har noensinne gått så langt som Trump i forholdet til Israel. Og i forholdet til Iran har han stor støtte blant rådgivere, det politiske miljøet for øvrig, og i det amerikanske folket. Det er derfor det som skjer nå er så farlig. For her er Trump faktisk i takt, og ikke i utakt, med rådgivere, politiske ledere og velgerne – langt utover sin egen velgergruppe.

Les også: Jagerflyene var i lufta, klare til angrep mot Iran. Først da sa Trump stopp.

Saken forsetter under bildet.

Trump signerer ordre om å øke sanksjonene mot Iran. Ved siden av ham står finansminister Steve Mnuchin (t.v.) og visepresident Mike Pence (t.h.). Foto: Carlos Barria / Reuters/NTB Scanpix
Trump signerer ordre om å øke sanksjonene mot Iran. Ved siden av ham står finansminister Steve Mnuchin (t.v.) og visepresident Mike Pence (t.h.). Foto: Carlos Barria / Reuters/NTB Scanpix

Blir ingen begrenset krig

Hvor farlig er det som nå skjer?

– Det er veldig farlig. Her er det bare en liten gnist som skal til, et lite feiltrinn eller misforståelse, som kan lede til militære aksjoner. Her er det også, og det hører til i den historiske bakgrunnen, ikke bare internt i USA at Trump har støtte. Her er det varm støtte, nærmest et press, også fra Saudi-Arabia og Israel.

– Under Obamas periode presset Israel på for at USA skulle bruke taktiske atomvåpen for å bombe iranske kjernefysiske anlegg, som ligger dypt under bakkenivå. Dette ble blant avvist som galskap av Obama. Det er ikke sagt at dette er en mulighet Trump vurderer, men det er et scenario som har vært på bordet. Derfor er dette farlig. Hormuzstredet utenfor den iranske kysten er trangt og lite, og 20 prosent av verden oljetransport passerer gjennom her. Så om det bryter ut en konflikt, vil selvfølgelig land som eksporterer olje, som Saudi-Arabia og for så vidt Norge, tjene på en oljepris som da vil skyte i været.

Trump har en relativt krigshissig sikkerhetsrådgiver, John Bolton, som for få år siden offentlig tok til orde for å bombe Iran for å skifte ut det iranske lederskapet. Er det mulig å se utviklingen mellom de to landene frakoblet det personlige synet til sentrale aktører som Bolton?

– Det gjør det bare enda farligere at det i den amerikanske ledelsen, nært på Trump, er personer som tatt til orde for dette. Denne situasjonen er så farlig fordi vi her ikke bare snakker om Trump, som tvitrer i hytt og vær på nattetid, men viktige aktører som Bolton og andre som står for noe sånt.

Hvilke konsekvenser kan vi se for oss dersom dette faktisk går til åpen konfrontasjon mellom landene?

– Det er også farlig at dersom USA går til militære aksjoner mot Iran, så blir det mest sannsynlig ikke bare en begrenset krig. En begrenset konfrontasjon mellom landene kan ramme skipstrafikken gjennom Hormuzstredet. Men Iran kan også svare med å lage relativt store problemer for amerikanerne i Afghanistan eller Syria. Iran er allierte med det syriske regimet, som igjen er allierte av Russland. I Libanon er Iran den viktigste støttespilleren til Hizbollah, som Iran har bidratt til å bygge opp, og det ligger ved grensa nord for Israel. Det er mange farlige elementer som kan trekkes inn i en slik konflikt. Og det som er farlig med slik situasjoner er at de lette kan komme ut av kontroll, uten at aktørene selv har hatt en slik intensjon, eller da er herre over utviklingen.

Les også: Palestinere og israelere har ikke troen på Trumps fredsplan(+)

Saken fortsetter under bildet.

Irans høyeste leder, ayatolla Ali Khamenei, holder en tale til landets øverste domstolsmyndigheter i hovedstaden Teheran. Teheran anklager Washington for økonomisk krigføring gjennom økte sanksjoner. Foto: Ho / AFP/NTB Scanpix
Irans høyeste leder, ayatolla Ali Khamenei, holder en tale til landets øverste domstolsmyndigheter i hovedstaden Teheran. Teheran anklager Washington for økonomisk krigføring gjennom økte sanksjoner. Foto: Ho / AFP/NTB Scanpix

Mener Trumps uforutsigbarhet er det farligste

Det sies om Trump, som er en veldig aktiv bruker av Twitter, at det alltid finnes en twittermelding som viser at han lyver, er dobbeltmoralsk eller har skiftet standpunkt. I 2011 tvitret han at «for å sørge for å bli valgt, kommer Barack Obama til å starte en krig med Iran». Trump har relativt nylig starter sin valgkamp for gjenvalg i 2020. Er det for useriøst å koble disse tingene, eller kan det være at Trump, i det minste delvis, har flere agendaer for konflikten med Iran?

– I det lengste så velger jeg ikke å tro det. Jeg er ikke psykolog, men det kunne en oppriktig ment trengt å være når en skal analysere Trumps handlinger, for han er så uforutsigbar. Men han har til nå ikke vist seg som en kynisk og beregnende langtidsplanlegger. Snarere har vi sett at han er uberegnelig, og det er det farligste. Og i denne situasjonen har han rådgivere rundt seg som har hatt det som langsiktig politikk å gi Iran en lærepenge.

Denne uka gikk stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde – der sistnevnte er utenrikspolitisk talsperson for regjeringspartiet Frp – ut i Klassekampen og sa at Norge må støtte USA i en eventuell krig med Iran. Er det norsk-amerikanske forholdet slik at norsk støtte vil være forventet av amerikanerne?

– Jeg har ingen tro på at den nåværende regjeringen, selv med Frp om bord, vil gi sin støtte til et militært angrep på Iran. Det vil være som i 2003, da Bush gikk til angrep på Irak uten et FN-mandat i ryggen. Det ville ikke Norge være med på da, og jeg er ganske sikker på at det samme gjelder nå.

– Men dette setter Norge i en vanskelig situasjon. Norge har vært blant de varmeste tilhengerne av atomavtalen, og har jobbet aktivt både åpent og i kulissene for å dempe spenningene til Iran. Norge har ønsket å investere i Iran, eksempelvis bidra til å få oljeindustrien på fote. Dette tør neppe Norge å gjøre når USA har varslet straffetiltak mot dem som fortsatt støtter opp om atomavtalen med Iran. Men noen støtte til en militæraksjon vil ikke komme fra Norge, og neppe heller fra Nato. Til det er motstanden fra de europeiske landene for stor.

Artikkelen ble først publisert på Dagsavisen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt
Siste nytt
08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt
Populært