Nå er det alvor mellom USA og Iran

– Jeg er ikke psykolog, men det kunne en oppriktig ment trengt å være når en skal analysere Trumps handlinger, for han er så uforutsigbar, sier professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage. Hun er ekspert på amerikansk utenrikspolitikk.
– Jeg er ikke psykolog, men det kunne en oppriktig ment trengt å være når en skal analysere Trumps handlinger, for han er så uforutsigbar, sier professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage. Hun er ekspert på amerikansk utenrikspolitikk. Foto: Mimsy Møller/Dagsavisen

I dette intervjuet om den alvorlige konflikten som bygger seg opp mellom USA og Iran, bruker historieprofessor Hilde Henriksen Waage ordet «farlig» ni ganger.

Hvem: Hilde Henriksen Waage, historieprofessor.
Hvorfor: Temperaturen har steget mellom USA og Iran, med en overhengende trussel for konflikt.

I juni satt USAs president Donald Trump i et TV-intervju og sa at Iran står foran utslettelsen dersom det bryter ut krig mellom de to landene. Hvordan i all verden kom vi dit?

– Det har en lang, historisk bakgrunn. Forklaringen er at amerikanerne nærmest har et hatforhold til Iran som følge av revolusjonen i 1979, da Ayatollah Khomeini kom til makta. Det tok amerikanerne totalt senga. Da iranske studenter stormet den amerikanske ambassaden og tok 90 gisler som satt der i over et år, så ble det et åpent og vondt sår mellom de to landene som ikke er leget.

Var da atomavtalen som Obama-administrasjonen inngikk med Iran en viktig oppmykning?

– Ja, det store skillet var president Obamas klare tilnærming og utstrakte hånd ikke bare til Iran, men egentlig til hele den muslimske verden. Før ham hadde George Bush ført kriger i Afghanistan og Iran, og det hadde gått fryktelig dårlig. Sinnet mot USA i Midtøsten var stort og omfattende. Obama mente at det ikke tjente USAs egeninteresse at det var et så alvorlig og spent forhold mellom Iran og USA – og Iran og Vesten. Han forhandlet fram en avtale med iranerne der deres fryktede atomprogram skulle under kontroll og inspeksjon, mot at USA og andre lettet på de vestlige sanksjonene slik at Iran fikk orden på sin skakkjørte økonomi. Det var gi og ta, og både USA og Iran tjente på det.

Les også: Trumps sanksjoner gjør livet vanskeligere for cubanere (DA+)

Saken fortsetter under bildet.

Historieprofessor Hilde Henriksen Waage. Foto: Mimsy Møller/Dagsavisen
Historieprofessor Hilde Henriksen Waage. Foto: Mimsy Møller/Dagsavisen

Oppfylte valgløfte ved å trekke USA

Hadde Trump en god grunn til å trekke USA fra atomavtalen med Iran?

– Et av Trumps hovedpunkter under valgkampen var at atomavtalen med Iran, som store deler av det republikanske, konservative og proisraelske USA var sterke motstandere av, skulle på søppeldynga så snart Trump var blitt president. I et slikt perspektiv har Trump levert på et løfte til sine velgere. Dette er også noe som har sterk støtte i det amerikanske folket. Det hører med til historien at det var motstand mot avtalen Obama fikk i stand.

– For Iran var det annerledes. Iran forhandlet om og inngikk en juridisk avtale med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. De har alle forpliktet seg til den avtalen USA nå har trukket seg fra. Men det Trump gjør i tillegg, er å true de av USAs allierte som fortsatt står ved avtalen. Han tvinger de europeiske landene, Norge inkludert, til å trekke sin støtte til avtalen, og ved å hevde at det vil få store konsekvenser for dem som ikke gjør det.

– Dermed har USA, i iranernes øyne, løpt fra sine forpliktelser, og Trump har samtidig fått de europeiske landene til, motvillig, å løpe fra sine forpliktelser. Iran føler seg sviktet, både politisk og juridisk, og at det er blitt ført bak lyset – nærmest lurt – av de vestlige landene. For bare så det er sagt: Iran har oppfylt sine forpliktelser i avtalen. Men premien, lettelser i sanksjonene, får de ikke.

Desperat handling fra Iran

Spenningene har økt jevnt og trutt etter at Trump for et drøyt år siden trakk USA ut av atomavtalen med Iran, og innførte økonomiske sanksjoner. Den siste måneden har den militære aktiviteten også økt. Først anklaget USA iranerne for å stå bak angrep mot skip, deretter skjøt iranerne ned en amerikansk drone som de mente befant seg over iransk territorium. Til sist, enn så lenge, har Trump nærmest skrytt av at han stanset et gjengjeldelsesangrep mot iranske mål. Hvordan skal vi tolke det som nå skjer?

– Det er vanskelig å forstå at Iran vil begi seg inn på slike militære aksjoner mot verdens største supermakt. Det er nærmest et selvmordsforsøk, en så desperat handling at jeg og andre eksperter lurer på hvem som kan finne på noe sånt. Det vi har sett og fått vite, eksempelvis gjennom videoer som åpenbart er av representanter for den iranske revolusjonsgarden som fjerne miner fra skipene, så tyder det på at det jo hvert fall er elementer i den iranske ledelsen som står bak. Og her er det flere maktbaser – fra revolusjonsgarden, til presteskapet eller kretsen rundt presidenten. Samtidig er det nærmest utenkelig at de faktisk kan stå bak. Det er så til de grader å leke med ilden. De heller i så fall bensin på et bål i en konflikt der de utelukkende vil tape.

Kan det være et forsøk på å iscenesette noe som kan gi USA en grunn til å reagere?

– Iran har mange fiender i Midtøsten. Særlig to land peker seg ut – Saudi-Arabia og Israel. Det er tre stater i Midtøsten som kjemper om det regionale herredømmet, disse to landene i tillegg til Iran. Så de to andre kan ha gode grunner til å iscenesette et slikt angrep slik at de kan få USA til å angripe Iran for seg. Men det er vanskelig å tro på noe sånt også, selv om det er få engler og mange skurker i Midtøsten.

Trump i takt med folket om Iran

Trump har vist seg som en notorisk løgner med sviktende kunnskap på en rekke felter, og han fremstår som en uforutsigbar posør. Hvor mye av den utviklingen som nå skjer mellom USA og Iran kan tilskrives måten Trump tenker og oppfører seg på?

– Jeg tror det er viktig å ha historien mellom landene i bakhodet. Hatet mot Iran, og jeg finner ikke noe bedre ord enn hat, har rådet i 40 år. Så i denne saken er ikke Donald Trump alene.

Mange, både i USA og utenfor, har fryktet at Trump kan gjør ubotelig skade som president, og har satt sin lit til at han har et statsapparat rundt seg som vil stagge de verste innfallene fra en uegnet president. Men i forholdet til Iran så er det altså mange andre både i statsapparatet og det politiske miljøet som heller ikke går av veien for en konflikt med Iran?

– Ja, og det er det jeg er så opptatt av. Det er to felter som virker inn her – det hatefulle forholdet mellom Iran og USA og den ekstremt proisraelske holdningen. Ingen president har noensinne gått så langt som Trump i forholdet til Israel. Og i forholdet til Iran har han stor støtte blant rådgivere, det politiske miljøet for øvrig, og i det amerikanske folket. Det er derfor det som skjer nå er så farlig. For her er Trump faktisk i takt, og ikke i utakt, med rådgivere, politiske ledere og velgerne – langt utover sin egen velgergruppe.

Les også: Jagerflyene var i lufta, klare til angrep mot Iran. Først da sa Trump stopp.

Saken forsetter under bildet.

Trump signerer ordre om å øke sanksjonene mot Iran. Ved siden av ham står finansminister Steve Mnuchin (t.v.) og visepresident Mike Pence (t.h.). Foto: Carlos Barria / Reuters/NTB Scanpix
Trump signerer ordre om å øke sanksjonene mot Iran. Ved siden av ham står finansminister Steve Mnuchin (t.v.) og visepresident Mike Pence (t.h.). Foto: Carlos Barria / Reuters/NTB Scanpix

Blir ingen begrenset krig

Hvor farlig er det som nå skjer?

– Det er veldig farlig. Her er det bare en liten gnist som skal til, et lite feiltrinn eller misforståelse, som kan lede til militære aksjoner. Her er det også, og det hører til i den historiske bakgrunnen, ikke bare internt i USA at Trump har støtte. Her er det varm støtte, nærmest et press, også fra Saudi-Arabia og Israel.

– Under Obamas periode presset Israel på for at USA skulle bruke taktiske atomvåpen for å bombe iranske kjernefysiske anlegg, som ligger dypt under bakkenivå. Dette ble blant avvist som galskap av Obama. Det er ikke sagt at dette er en mulighet Trump vurderer, men det er et scenario som har vært på bordet. Derfor er dette farlig. Hormuzstredet utenfor den iranske kysten er trangt og lite, og 20 prosent av verden oljetransport passerer gjennom her. Så om det bryter ut en konflikt, vil selvfølgelig land som eksporterer olje, som Saudi-Arabia og for så vidt Norge, tjene på en oljepris som da vil skyte i været.

Trump har en relativt krigshissig sikkerhetsrådgiver, John Bolton, som for få år siden offentlig tok til orde for å bombe Iran for å skifte ut det iranske lederskapet. Er det mulig å se utviklingen mellom de to landene frakoblet det personlige synet til sentrale aktører som Bolton?

– Det gjør det bare enda farligere at det i den amerikanske ledelsen, nært på Trump, er personer som tatt til orde for dette. Denne situasjonen er så farlig fordi vi her ikke bare snakker om Trump, som tvitrer i hytt og vær på nattetid, men viktige aktører som Bolton og andre som står for noe sånt.

Hvilke konsekvenser kan vi se for oss dersom dette faktisk går til åpen konfrontasjon mellom landene?

– Det er også farlig at dersom USA går til militære aksjoner mot Iran, så blir det mest sannsynlig ikke bare en begrenset krig. En begrenset konfrontasjon mellom landene kan ramme skipstrafikken gjennom Hormuzstredet. Men Iran kan også svare med å lage relativt store problemer for amerikanerne i Afghanistan eller Syria. Iran er allierte med det syriske regimet, som igjen er allierte av Russland. I Libanon er Iran den viktigste støttespilleren til Hizbollah, som Iran har bidratt til å bygge opp, og det ligger ved grensa nord for Israel. Det er mange farlige elementer som kan trekkes inn i en slik konflikt. Og det som er farlig med slik situasjoner er at de lette kan komme ut av kontroll, uten at aktørene selv har hatt en slik intensjon, eller da er herre over utviklingen.

Les også: Palestinere og israelere har ikke troen på Trumps fredsplan(+)

Saken fortsetter under bildet.

Irans høyeste leder, ayatolla Ali Khamenei, holder en tale til landets øverste domstolsmyndigheter i hovedstaden Teheran. Teheran anklager Washington for økonomisk krigføring gjennom økte sanksjoner. Foto: Ho / AFP/NTB Scanpix
Irans høyeste leder, ayatolla Ali Khamenei, holder en tale til landets øverste domstolsmyndigheter i hovedstaden Teheran. Teheran anklager Washington for økonomisk krigføring gjennom økte sanksjoner. Foto: Ho / AFP/NTB Scanpix

Mener Trumps uforutsigbarhet er det farligste

Det sies om Trump, som er en veldig aktiv bruker av Twitter, at det alltid finnes en twittermelding som viser at han lyver, er dobbeltmoralsk eller har skiftet standpunkt. I 2011 tvitret han at «for å sørge for å bli valgt, kommer Barack Obama til å starte en krig med Iran». Trump har relativt nylig starter sin valgkamp for gjenvalg i 2020. Er det for useriøst å koble disse tingene, eller kan det være at Trump, i det minste delvis, har flere agendaer for konflikten med Iran?

– I det lengste så velger jeg ikke å tro det. Jeg er ikke psykolog, men det kunne en oppriktig ment trengt å være når en skal analysere Trumps handlinger, for han er så uforutsigbar. Men han har til nå ikke vist seg som en kynisk og beregnende langtidsplanlegger. Snarere har vi sett at han er uberegnelig, og det er det farligste. Og i denne situasjonen har han rådgivere rundt seg som har hatt det som langsiktig politikk å gi Iran en lærepenge.

Denne uka gikk stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde – der sistnevnte er utenrikspolitisk talsperson for regjeringspartiet Frp – ut i Klassekampen og sa at Norge må støtte USA i en eventuell krig med Iran. Er det norsk-amerikanske forholdet slik at norsk støtte vil være forventet av amerikanerne?

– Jeg har ingen tro på at den nåværende regjeringen, selv med Frp om bord, vil gi sin støtte til et militært angrep på Iran. Det vil være som i 2003, da Bush gikk til angrep på Irak uten et FN-mandat i ryggen. Det ville ikke Norge være med på da, og jeg er ganske sikker på at det samme gjelder nå.

– Men dette setter Norge i en vanskelig situasjon. Norge har vært blant de varmeste tilhengerne av atomavtalen, og har jobbet aktivt både åpent og i kulissene for å dempe spenningene til Iran. Norge har ønsket å investere i Iran, eksempelvis bidra til å få oljeindustrien på fote. Dette tør neppe Norge å gjøre når USA har varslet straffetiltak mot dem som fortsatt støtter opp om atomavtalen med Iran. Men noen støtte til en militæraksjon vil ikke komme fra Norge, og neppe heller fra Nato. Til det er motstanden fra de europeiske landene for stor.

Artikkelen ble først publisert på Dagsavisen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13 Zuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:31 Mann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:51 Arbeider omkom i ulykke i Sirdal04:44 Fjøs og låve brant i Indre Salten04:20 Johnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17 Kina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04 Opprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02 Politikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45 Trumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14 Australsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47 Lotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17 Kjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38 Dale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14 Mann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13 Nord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24 Kinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22 Lionel lekte med norgeseliten21:06 Hærverk på to kirkegårder lørdag21:05 Hayden senket Chelsea på overtid20:57 Dobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44 Eriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42 160 såret i sammenstøt i Libanon20:32 Ullevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54 Harry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24 Karl Sundby er død19:09 Pløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32 Poengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25 Finansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23 Carlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07 Poengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07 PST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55 Nytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54 Ny app gjør det mulig å søke på ansikter17:28 Drømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09 Terrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00 Brann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59 Seneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50 Død mann i Skien obduseres mandag16:50 Iran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50 Elvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46 Overstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34 Stor snøskredfare i ni regioner16:32 Norge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31 Tatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 2009
Siste nytt
16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13SportZuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeMann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:51NorgeArbeider omkom i ulykke i Sirdal04:44NorgeFjøs og låve brant i Indre Salten04:20VerdenJohnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17VerdenKina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04VerdenOpprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02NorgePolitikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45VerdenTrumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14VerdenAustralsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47NorgeLotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17NorgeKjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38NorgeDale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14NorgeMann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13VerdenNord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24VerdenKinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22SportLionel lekte med norgeseliten21:06NorgeHærverk på to kirkegårder lørdag21:05SportHayden senket Chelsea på overtid20:57SportDobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44PolitikkEriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42Verden160 såret i sammenstøt i Libanon20:32SportUllevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54VerdenHarry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24KulturKarl Sundby er død19:09Helse og livsstilPløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32SportPoengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25MakroøkonomiFinansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23SportCarlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07SportPoengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07NorgePST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55Helse og livsstilNytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54TeknologiNy app gjør det mulig å søke på ansikter17:28SportDrømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09NorgeTerrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00NorgeBrann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59SportSeneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50NorgeDød mann i Skien obduseres mandag16:50VerdenIran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50PolitikkElvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46NorgeOverstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34NorgeStor snøskredfare i ni regioner16:32SportNorge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31NorgeTatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 2009
Populært