Boris Johnson: – Jeg sikter ikke mot «no deal»

Boris Johnson holdt onsdag den offisielle åpningen av sin kampanje for å bli valgt som ny konservativ partileder i Storbritannia. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
Boris Johnson holdt onsdag den offisielle åpningen av sin kampanje for å bli valgt som ny konservativ partileder i Storbritannia. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Foto: Frank Augstein / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skandaløse uttalelser til tross – Boris Johnson vil fortsette å si ting rett ut hvis han blir ny partileder og statsminister. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den frittalende 54-åringen måtte tåle krasse spørsmål om tidligere oppførsel da han holdt offisiell valgkampåpning i London onsdag.

Johnson ble blant annet påminnet om sine uttalelser om at kvinner i burka ligner postkasser, og om at statsminister Theresa Mays brexitstrategi er en selvmordsvest festet rundt Storbritannia.

Men Johnson ville ikke love noen endring i stil.

– Hvis jeg noen ganger har uttalt meg støtende i mine forsøk på å få fram det jeg virkelig mener, så er jeg lei meg for det, sa Johnson.

– Men jeg vil fortsette å uttale meg så tydelig som jeg kan, for det er det jeg tror det britiske folk vil ha.

Advarte mot tåkeprat

Det virkelige problemet, ifølge Johnson, er at politikere altfor ofte snakker tåkete og pakker tingene inn i byråkratiske floskler. Det gjør at folk føler seg fremmedgjort, fastholdt han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det de ønsker å høre, er hva vi faktisk mener.

Johnson la også vekt på hvordan brexitkaoset har bidratt til å undergrave velgernes tillit til politikere i Storbritannia. Blir skilsmissen utsatt igjen, vil det drive velgerne inn i armene på opprørspartier, advarte han.

Favoritt

Johnson er nå klar favoritt blant de ti kandidatene som kjemper om å bli ny partileder for De konservative etter Theresa May – og dermed også ny statsminister i Storbritannia.

Han var utenriksminister under May fram til i fjor sommer, da han gikk av i protest mot hennes brexitstrategi. Tidligere har han også vært ordfører i London, og han var en av generalene i «ut»-kampanjen foran folkeavstemningen om brexit i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnsons budskap er at han er den eneste kandidaten som kan slå Labours partileder Jeremy Corbyn og vinne tilbake gamle toryvelgere som har gått over til Nigel Farage og hans nystartede Brexit Party – noe meningsmålinger også ser ut til å gi ham rett i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikter ikke mot «no deal»

Om brexit sier Johnson at det ikke må komme på tale å utsette på nytt. Etter tre år med forhandlinger og to utsettelser må skilsmissen gjennomføres som planlagt den 31. oktober.

– Utsettelse betyr nederlag. Utsettelse betyr Corbyn, advarte han på onsdagens møte.

Johnsons mål er å få på plass en bedre avtale med EU. Skal det lykkes, mener han britene er nødt til å ha en troverdig trussel i bakhånd om at de kan forlate forhandlingsbordet og gå ut av EU uten avtale.

Men kun som en siste utvei:

– La meg være klar på at jeg ikke sikter mot «no deal» som utfall. Jeg tror ikke at vi vil ende opp med noe slikt.

Pengekrangel

Johnson har også foreslått at Storbritannia kan holde igjen pengeoverføringer til EU for å øke presset på Brussel i forhandlingene om skilsmissen.

Men gjør britene det, vil EU nekte å forhandle. Det ble gjentatt i en pressemelding fra EU-kommisjonen onsdag ettermiddag.

I pressemeldingen kunngjorde EU-kommisjonen samtidig at EU nå er kommet i mål med alle forberedelser som trengs for en eventuell brexit uten avtale.