Kosovo erklærer russisk FN-ansatt uønsket

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kosovo erklærer en russisk FN-ansatt uønsket etter at han ble pågrepet og såret under en politiaksjon i den serbiskdominerte nordlige delen av Kosovo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikhail Krasnosjtsjekov er ansatt i FNs delegasjon UNMIK. Han ble pågrepet tirsdag, sammen med andre, anklaget for å ha bidratt til å hindre en politiaksjon mot kriminelle nettverk i den serbiskdominerte nordlige delen av Kosovo.

Senere ble Krasnosjtsjekov løslatt og overført til et sykehus i Beograd i Serbia. Der fikk han besøk av Serbias president Aleksandar Vucic.

Kosovos statsminister Ramush Haradinaj skriver på Facebook at Krasnosjtsjekov ble utvist for å ha motsatt seg «den konstitusjonelle orden i Kosovo, universelle verdier, fred og stabilitet».

I FN-hovedkvarteret i New York sier FN-talsmann Farhan Haq at FN-ansatte ikke kan bli erklært uønsket, såkalt persona non grata, når de representerer FN og ikke et fremmed land. Han understreker at FN-ansatte har diplomatisk immunitet.

Ifølge politiet i Kosovo ble russeren og en lokal kollega pågrepet etter at de brukte et kjøretøy fra UNMIK til å danne en «barrikade» med innbyggere som forsøkte å hindre politiet fra å ta seg inn i byen Zubin Potok tirsdag. Det førte til sammenstøt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UNMIK opplyser at FN-kontorets ansatte i Kosovo «utførte sine plikter for å overvåke og rapportere om situasjonen». UNMIK gir uttrykk for bekymring og mener politiet brukte utilbørlig makt mot FN-ansatte.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener politiet utviste «fullstendig uakseptabel oppførsel», og sier at det ikke kan rettferdiggjøres.