NH90-skandalen:– Bakke-Jensen må beklage og rette opp feilinformasjon

Nils T. Bjørke i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité ber forsvarsminister Frank Bakke-Jensen rette opp og beklage de feilaktige opplysningene han ga under komiteens høring om innkjøpene av NH90-helikoptrene.
Nils T. Bjørke i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité ber forsvarsminister Frank Bakke-Jensen rette opp og beklage de feilaktige opplysningene han ga under komiteens høring om innkjøpene av NH90-helikoptrene. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er alvorlig, sier Sp-politiker Nils T. Bjørke etter at det ble avdekket at forsvarsministeren ga Stortinget feil informasjon om milliardinnkjøpene av NH90-helikopter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nils T. Bjørke (Sp) som sitter i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité, ber om at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) retter opp feilaktig informasjon som ble gitt under en stortingshøring om innkjøpene av NH90.

– Det var han som opplyste at ingen hadde trukket seg. Det var ikke vi som spurte ham, sier Bjørke om opplysningene ABC Nyheter kunne presentere torsdag.

Under høringen 28. januar slo Bakke-Jensen fast i sin egen innledning da han forsvarte NH90-innkjøpene at «ingen andre land har hevet kontrakten». Det er feil. Nato-kollega Portugal hevet avtalen om kjøp av NH90 i 2014, etter to års diskusjon med leverandøren Nato Helicopter Industries (NHI).

– Dette er spesielt

Forsvarsministeren valgte å svare ABC Nyheter skriftlig. Han understreket at Portugal hadde trukket seg av økonomiske grunner, og ikke fordi man vurderte NH90 som et dårlig helikopter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«I mitt innlegg ville jeg poengtere at ingen andre nasjoner som har NH90, slik vi også hadde når vi vurderte kontrakten i 2017, har hevet kontrakten. Det er for meg et tegn på at også andre nasjoner mener NH90 er et godt helikopter», skrev Bakke-Jensen.

Sp-politikeren Nils T. Bjørke lar seg ikke overbevise. Han mener forsvarsministeren burde gi fullstendig informasjon under en stortingshøring, og at det var Bakke-Jensen som gjorde et poeng av at ingen andre land hadde trukket seg.

– Informasjonen fremstår omtrentlig. Dette er spesielt, sier Bjørke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det er naturlig at forsvarsministeren kommer tilbake, retter opp og beklager. Nå skal jo NH90-innkjøpene behandles i Stortinget tirsdag, så da får han jo anledning til det.

Forventer å få hele bildet

– Men det er alvorlig når en tviler på om man har fått all informasjon, etter at Riksrevisjonen har laget en egen rapport og det har vært en stortingshøring om saken. Jeg forventer at vi får det hele bildet, nå synes det som om vi ikke har fått fullstendig informasjon, sier Bjørke til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-politikeren ser frem til debatten om innkjøpene av skandalehelikopteret i stortingsalen tirsdag i neste uke.

– Saken berører jo mange ulike regjeringer, men for oss i kontroll- og konstitusjonskomiteen handler det om å se hva som er gjort for å kunne trekke lærdom av prosessen, sier han.

Det har ikke lykkes ABC Nyheter å få en kommentar fra Dag Terje Andersen (Ap) som leder komiteen som organiserte høringen 28. januar.