Finnene går til valg – uklare regjeringsalternativer

Sannfinnenes leder Jussi Halla-aho (i midten) har gjort en svært god valgkamp og partiet ligger an til å bli nest størst i søndagens valg. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva via AP / NTB scanpix
Sannfinnenes leder Jussi Halla-aho (i midten) har gjort en svært god valgkamp og partiet ligger an til å bli nest størst i søndagens valg. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finlands tre største partier ligger alle an til å få mellom 15 og 19 prosents oppslutning i søndagens valg. Spørsmålet er om noen av dem vil kunne samarbeide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste meningsmålingen før valget ble offentliggjort torsdag. Den viste at Sosialdemokratene (SDP) fortsatt leder med 19 prosent oppslutning. Det nasjonalistiske partiet Sannfinnene har imidlertid gått sterkt fram i sluttspurten, og har med 16,3 prosents oppslutning passert det liberalkonservative Samlingspartiet.

Finland har de siste årene vært styrt av brede koalisjonsregjeringer, men denne gangen finnes det intet opplagt regjeringsalternativ. Sosialdemokratene og Samlingspartiet vil neppe samarbeide ettersom de har gått hardt ut mot hverandres politikk under valgkampen.

Finsk valg

* Riksdagsvalget i Finland finner sted hvert fjerde år.

* Årets valg finner sted søndag 14. april. Det endelige resultatet er ventet onsdag 17. april.

* Det skal velges til sammen 200 representanter.

* Siden valget i 2015 har landet vært styrt av Centerpartiet, Samlingspartiet og Sannfinnene. Sistnevnte ble i 2017 splittet i to, hvorav Blå framtid ble værende i regjeringen, mens Sannfinnene gikk i opposisjon.

* Finlands sentrum-høyre-regjering gikk av 8. mars i år som en følge av at de ikke fikk gjennomført en større helsereform. Landet har siden vært styrt av et forretningsministerium.

* Den planlagte helsereformen gikk blant annet ut på at regionale myndigheter skulle overta ansvaret for helse- og sosialtjenester fra kommunene.

* Både regjeringspartiene og opposisjonen var splittet i synet på den omfattende helsereformen.

Kilde: NTB-TT

Samarbeid røk

Samtidig kan det bli vanskelig for Samlingspartiet å inngå i en ny koalisjonsregjering med Sannfinnene, etter at det nasjonalistiske partiet gikk ut av koalisjonsregjeringen sommeren 2017.

I den forbindelse ble partiet splittet. Alle statsråder fra Sannfinnene som valgte å bli sittende i regjeringen, dannet et nytt parti kalt Blå framtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ligger nå an til å få under 1 prosent oppslutning, mens Sannfinnene har karret seg oppover meningsmålingene under ledelse av den sterkt høyreorienterte politikeren Jussi Halla-aho.

Nedstemt helsereform

Ingen av partiene ser altså ut til å få 20 prosents oppslutning, noe som er uvanlig i Finland. Og det er ikke lenger en tydelig blokkdeling mellom høyre og venstre. Årsaken er trolig vinterens avsløringer av at flere eldre er blitt vanskjøttet på privatdrevne sykehjem.

Avsløringene kom ubeleilig for Samlingspartiet, som i flere år har jobbet fram en helsereform sammen med Centerpartiet i koalisjonsregjeringen. Reformen skulle legge til rette for flere privatdrevne sykehjem, men den ble nedstemt i mars, noe som førte til at koalisjonsregjeringen gikk av.

Sannfinnenes framgang kan få stor betydning for regjeringsdannelsen. Sosialdemokratene vil neppe ha noe å gjøre med det nasjonalistiske partiet, mens Samlingspartiet er mer ambivalent, mener professor Göran Djupsund ved Åbo Akademi.